Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου συνέχισαν την ανοδική τους πορεία τον Οκτώβριο, φθάνοντας τα 3,811 δισ. ευρώ, έναντι 3,773 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Η άνοδος αυτή έρχεται μετά τη μικρή πρόσκαιρη μείωση του προηγούμενου μήνα και αποτυπώνει την παρατεταμένη πίεση στη ρευστότητα της οικονομίας.
Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση χρεών εξακολουθεί να καταγράφει ο τομέας της Υγείας.
Οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 1,725 δισ. ευρώ, από 1,664 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πως το πρόβλημα είναι βαθιά διαρθρωτικό.
Οι αιτίες της αύξησης
-
Οι καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με έλλειψη ρευστότητας, αλλά με διοικητικές και διαδικαστικές αγκυλώσεις.
-
Μεγάλο μέρος αφορά clawback και rebate, ποσά που συμψηφίζονται με υποχρεώσεις προμηθευτών.
-
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης λειτουργεί ήδη η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.
Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: Μικρή αποκλιμάκωση αλλά υψηλά επίπεδα
Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, παρά τη μικρή μείωση, παραμένουν σημαντικές:
-
590 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 612 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
-
Ο ΕΟΠΥΥ διατήρησε σταθερό υπόλοιπο με 248 εκατ. ευρώ.
Τοπική Αυτοδιοίκηση και λοιποί φορείς
Η τοπική αυτοδιοίκηση καταγράφει οφειλές 239 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Τα λοιπά νομικά πρόσωπα είδαν αύξηση των οφειλών τους στα 236 εκατ. ευρώ, από 226 εκατ. ευρώ.
Κρατικός Προϋπολογισμός: Απότομη αύξηση των ληξιπρόθεσμων
Σημαντική μεταβολή εμφανίζει και ο κεντρικός προϋπολογισμός, όπου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις εκτινάχθηκαν στα 135 εκατ. ευρώ, από μόλις 36 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Η κατηγορία των γενικών κρατικών δαπανών δημιούργησε νέες οφειλές 98 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι πρόσφατα παρουσίαζε σχεδόν μηδενική δραστηριότητα.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
Οι οφειλές του ΠΔΕ αυξήθηκαν στα 178 εκατ. ευρώ, από 169 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στη συνολική ανοδική τάση.
Εκκρεμείς επιστροφές φόρων: Υποχώρηση στα 708 εκατ. ευρώ
Αντίθετα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αισθητή μείωση, φθάνοντας τα 708 εκατ. ευρώ, έναντι 826 εκατ. ευρώ.
Παρά την κάμψη αυτή, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων παραμένει αυξημένο, υπενθυμίζοντας ότι τον Δεκέμβριο του 2020 δεν ξεπερνούσαν τα 1,228 δισ. ευρώ.