Breaking news

Λεφτά, χρήματα και μισθοί σε τράπεζες
A

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αναπροσαρμογή της επιτοκιακής και τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών, καθώς και η ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων.

Όπως αναφέρει ο Άγης Μάρκου του OT.gr οι τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, προς ικανοποίηση των αιτημάτων της κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων υπέρ των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πρόταση που ετοιμάζουν για τη στήριξη των οφειλετών, προβλέπει τη μείωση της δόσης για όσους ανήκουν στις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις και έχουν αποδεδειγμένο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους δανείου, το οποίο θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με την κύρια κατοικία τους.

Η αρχική σκέψη είναι να επιδοτηθεί από τις ίδιες τις τράπεζες το ήμισυ της επιβάρυνσης που προκύπτει από την ενίσχυση των διατραπεζικών δεικτών euribor. Ωστόσο, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου απαιτεί την έγκριση του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM).

Οι τραπεζίτες εκτιμούν πως θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα από τη Φρανκφούρτη ένας μηχανισμός τριμερούς χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δράσης. Δηλαδή ένα μέρος του κόστους να καλύπτεται από το Δημόσιο και τις τράπεζες και το υπόλοιπο από τους δανειολήπτες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών είναι κάθετο ως προς αυτό, επικαλούμενο τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Εξάλλου, τα κριτήρια που σχεδιάζονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά, με στόχο να περιοριστεί η περίμετρος των δικαιούχων στις 30.000 – 40.000. Η πρόταση αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και να αποσταλεί στον SSM.

Επιτόκια και προμήθειες

Παράλληλα, μετά τις κυβερνητικές συστάσεις, οι τράπεζες προχωρούν σταδιακά στην αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Στους συστημικούς ομίλους οι ετησιοποιημένες αποδόσεις φτάνουν πλέον έως και το 0,80%, ενώ στα λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα η οροφή διαμορφώνεται έως και το 1,35%.

Τη Δευτέρα η Alpha Bank προχώρησε στη δεύτερη προς τα πάνω αναπροσαρμογή των επιτοκίων της από τον περασμένο Οκτώβριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Eurobank, ενώ χθες η Εθνική Τράπεζα ενίσχυσε για πρώτη φορά στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, τις αποδόσεις που προσφέρει στους πελάτες της.

Από τις μικρότερες τράπεζες, η Παγκρήτια ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα διαθέτει λογαριασμούς προθεσμίας με 1% για ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου, το επιτόκιο θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό έως το 0,40%.

Παρεμβάσεις αναμένονται και στις προμήθειες. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να μειωθούν συνολικά 12 στον αριθμό, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούν διατραπεζικά εμβάσματα, αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, συνδρομές καρτών, κόστος επανέκδοσης ή ανανέωσής τους, πληρωμές λογαριασμών και έξοδα δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα υπάρξει αποκλιμάκωση ή κατάργηση ορισμένων από τις παραπάνω χρεώσεις.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις