Breaking news

σπίτι
A

Ξεκινάει εκ νέου ο έλεγχος των εκκρεμών αιτήσεων που είχαν συγκεντρωθεί στις τράπεζες για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους ηλικίας 25-39 ετών, καθώς προστίθεται έξτρα κονδύλι ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. 

Παράλληλα, αφού τηρηθεί μια άτυπη σειρά προτεραιότητας, θα ελεγχθούν και οι καινούργιες αιτήσεις που θα υποβάλλονται, σε μια προσπάθεια να χορηγηθούν έως 10.000 επιπλέον δάνεια για α’ κατοικία. Σημειώνεται ότι με την προσθήκη του νέου κονδυλίου, η συνολική στήριξη του προγράμματος θα ανέλθει στα 750 εκατ. ευρώ. 

Πάντως, για τις νέες εγκρίσεις που θα δοθούν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τυχόν τροποποιήσεις σε σχέση με τα κριτήρια ένταξης. Το ενδιαφέρον που υπήρξε από τους πολίτες ήδη από τις αρχές του περασμένου Απριλίου, όταν ξεκίνησε και επίσημα το πρόγραμμα, ήταν μεγάλο και εκτιμάται ότι θα υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια. Οι σχετικές, οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου και ουσιαστικά θα αποτελούν επικύρωση όσων έχουν ήδη αποφασιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των αιτήσεων θα μπορεί να γίνεται απευθείας στην τράπεζα που θα επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και το νεοσύστατο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμένεται να είναι οι εξής:

  • Το κατώτατο δηλωθέν εισόδημα δεν πρέπει απαραίτητα να είναι 10.000 ευρώ. Αντίθετα, εφεξής θα παρέχεται η δυνατότητα να γίνεται προσμέτρηση και του όποιου τεκμαρτού εισοδήματος υπάρχει, ώστε να γίνει ο τελικός υπολογισμός.
  • Η αρχική δέσμευση ότι το ακίνητο για το οποίο θα χορηγηθεί το δάνειο θα έπρεπε να είναι το λιγότερο 15 ετών, τροποποιείται. Εφεξής, το όριο των 15 ετών θα ισχύει από τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε η σχετική οικοδομική άδεια και μετά και όχι από τον χρόνο όπου η κατασκευή θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί.
  • Ως επιλέξιμα είναι τα διαμερίσματα που δεν υπερβαίνουν τα 150 τ.μ. Όμως, σε αυτό το όριο δεν θα μπορούν να προσμετρηθούν στο εξής όσα τετραγωνικά έχουν καταγραφεί στο συμβόλαιο αγοράς είτε ως παραρτήματα είτε ως παρακολουθήματα.
  • Aύξηση ζήτησης

23.000 προεγκρίσεις και 8.000 εγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια κατά το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς καταγράφηκε και από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος. Όμως, η υψηλή ζήτηση οδήγησε σε αύξηση και στις τιμές των ακινήτων που βρίσκονται εντός των κριτηρίων που έχουν τεθεί.

Υποβλήθηκαν συνολικά 38.558 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 30.756, άρα ένα ποσοστό 80% έχει περάσει τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου:

  • Υποβλήθηκαν συνολικά 39.587 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 34.420, δηλαδή σχεδόν 9 στις 10 (87%)
  • Από τις 34.420 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 23.393, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (68%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις
  • Από τις 23.393 προεγκρίσεις έχουν εγκριθεί 7.976 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 3 (34%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 105.584€
  • Συνολικά, οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει 631.604.489€ που αντιστοιχεί στο 84% του συνολικού προϋπολογισμού των 750.000.000€ της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις