Breaking news

Σχολεία: Σε ισχύ το νέο ποινολόγιο - Τέλος τα κινητά με κίνδυνο αποβολής
A

Σε ισχύ βρίσκεται από χθες, Δευτέρα 13 Μαΐου, με το άνοιγμα των σχολείων και την επάνοδο των μαθητών, το νέο ποινολόγιο για την κατοχή κινητών τηλεφώνων και οποιαδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή παιχνιδιού που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Θυμίζουμε ότι το νέο ποινολόγιο των μαθητών γυμνασίου και λυκείου έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 29 Απριλίου. Το ΦΕΚ του υπουργείου Παιδείας ορίζει πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή κατά τη διάρκεια της προσέλευσης ή αποχώρησης ότι ο μαθητής μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί με οποιονδήποτε τρόπο εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές του, τότε ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ζητά αμέσως από τον μαθητή να απενεργοποιήσει τη συσκευή και να την παραδώσει, καλώντας τους γονείς/κηδεμόνες των εμπλεκομένων να προσέλθουν στο σχολείο προκειμένου να λάβουν γνώση του περιστατικού.

Αν ο διευθυντής επιληφθεί ο ίδιος, υποχρεωτικά εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις ημέρες, ενώ αν παραπέμψει στον σύλλογο διδασκόντων, ο τελευταίος υποχρεωτικά εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι πέντε ημέρες, ακόμα και να βγάλει απόφαση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στην περίπτωση που η φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση αφορά ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μέτρα αντιμετώπισης σχολικής βίας και εκφοβισμού

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ως άνω απόφαση, το νέο πλαίσιο περί των παιδαγωγικών μέτρων έχει ως εξής:

Εισάγεται η αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις ή μέχρι πέντε μέρες κατά περίπτωση, ενώ μέχρι σήμερα προβλεπόταν αποβολή από τα μαθήματα μιας ή δύο ημερών. Εισάγεται το μέτρο της ωριαίας απομάκρυνσης, του αποκλεισμού από δράσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνει το σχολείο καθώς και της αλλαγής τμήματος, που δεν προβλέπονταν στο ισχύον πλαίσιο. Καθίσταται πιο ευέλικτη η διαδικασία για την εφαρμογή του μέτρου της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Σε περίπτωση μαγνητοφώνησης, φωτογράφισης ή βιντεοσκόπησης εκπαιδευτικού ή μαθητή επιβάλλεται το μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις ή μέχρι πέντε ημέρες, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Σε περίπτωση που το περιστατικό αφορά σε ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε εφαρμόζεται το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. 

Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία αποκατάστασης της δαπάνης για φθορά/καταστροφή, ολική ή μερική, που προκαλούν μαθητές σε σχολικά κτίρια, χώρους και παραρτήματα αυτών, καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό εντός αυτών, την όποια είτε αναλαμβάνει να καταβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας ή ο ίδιος ο μαθητής, εάν είναι ενήλικος, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, αυτή βεβαιώνεται και ακολουθείται η διαδικασία είσπραξής της.

Η εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνονται: Δύο προγράμματα επιμόρφωσης για τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τις τετραμελείς ομάδες δράσης σε κάθε διεύθυνση, τους Διευθυντές 14.000 Σχολικών Μονάδων και τους Υπευθύνους Αποδέκτες Αναφορών.

  • Εισαγωγή προγράμματος Δράσεων Ενεργού Πολίτη (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Α’ Λυκείου, 4 ώρες τον μήνα).
  • Οριζόντια (σε όλα τα μαθήματα) εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής (lifeskills) από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Α΄ τάξη Λυκείου.
  • Νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων.
  • Επαναφορά της διάκρισης απουσιών σε δικαιολογημένες και μη 

Δείτε το ΦΕΚ εδώ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις