Breaking news

Κλειστά σχολεία
A

Τα σχολεία σε μία χώρα θα πρέπει να είναι τα πιο ασφαλή κτίρια, με επαρκή θέρμανση και ψύξη, καθώς στεγάζουν μέσα εκατοντάδες μαθητές και δεκάδες εκπαιδευτικούς. Στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει και το κράτος με την πρώτη δυσκολία πετάει το μπαλάκι στους γονείς, χωρίς ωστόσο να φροντίσει να μεριμνήσει για τις άδειες τους.

Με αφορμή των καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας πολλοί δήμοι (ανάμεσα τους και ο Δήμος Αθηναίων) αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για τους εργαζόμενους γονείς. Χιλιάδες γονείς είναι από χτες το βράδυ στον «αέρα» καθώς δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους. 

Το υπουργείο Εργασίας αδιαφορεί και απαντά πως οι εργαζόμενοι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας ή να ζητήσουν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Το υπουργείο, προφανώς, αγνοεί πως δεν δύναται σε όλες τις εργασίες να υπάρξει τηλεργασία τόσο λόγω της φύσης της δουλειάς αλλά και -πολλές φορές- λόγω της άρνησης του εργοδότη. 

Τηλεργασία
Τηλεργασία

Ο καύσωνας στα σχολεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντολή για κλειστά σχολεία που έχουν δώσει οι δήμοι αφορά μόνο τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο -παρά τον καύσωνα- καθώς δίνουν αυτές τις μέρες πανελλαδικές και προαγωγικές εξετάσεις.

Οι μισοί μαθητές δηλαδή δεν πάνε σχολείο και οι άλλοι μισοί καλούνται να δώσουν τις εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσα σε συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θερμοπληξία. Είναι κοινό μυστικό πως οι σχολικές αίθουσες δεν διαθέτουν κλιματιστικό αλλά -συνήθως- μόνο έναν ανεμιστήρα οροφής. Μάλιστα σήμερα, Τετάρτη, είναι η τελευταία ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια με τους υποψήφιους να εξετάζονται σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα σχολεία που είναι κλειστά σήμερα και αύριο.

Τα σχολεία όταν δεν «βρέχει» σοβάδες, βράζουν

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής η οποία περιγράφει την τραγική κατάσταση των σχολείων στη χώρα μας και ζητά να χορηγηθεί άμεσα άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς αλλά και να υπάρξει και μέριμνα για τους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ως ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας και τις δημοτικές αρχές της Αττικής να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου τα παιδιά που εξετάζονται στις πανελλαδικές τις επόμενες ημέρες να κάνουν την προσπάθεια τους σε όσο το δυνατόν πιο κατάλληλες συνθήκες.

Οι εγκύκλιοι του υπουργείου για άλλη μια φορά πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης σε εκπαιδευτικούς και γονείς!

Η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων είναι τελείως προσχηματική εφόσον δεν συνοδεύεται και με χορήγηση άδειας σε έναν τουλάχιστον από τους δύο γονείς ιδιαίτερα των μαθητών των μικρότερων ηλικιών.

Απαιτούμε έστω και τώρα να χορηγηθεί έκτακτη άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς που χρειάζεται να παραμείνουν μαζί με τα παιδιά τους στο σπίτι τις μέρες που τα σχολεία είναι κλειστά.

Απαιτούμε έστω και τώρα να ληφθούν μέτρα στα σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα πανελλαδικών και ιδιαίτερη μέριμνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

Τα σχολεία μας, όταν δεν «βρέχει» σοβάδες, βράζουν σε αυτές τις θερμοκρασίες πολλές φορές το χρόνο και μαζί τους οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Επιτέλους ας αφήσει το υπουργείο τις μεγαλοστομίες για ψηφιακό σχολείο και ας ξεκινήσει με τα βασικά.

Ασφαλή και σύγχρονα σχολεία για τα παιδιά μας».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις