Breaking news

Εκπαιδευτικοί
A

Πέραν από κάθε προσδοκία είναι ο αριθμός των 10.000 διορισμών εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Πολλοί εκπαιδευτικοί παρακολουθούν με δυσπιστία τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς δεν έχουν συνηθίσει σε αυτή τη «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τους πιο ελαστικά εργαζόμενους του ελληνικού δημοσίου, καθώς το ένα τρίτο των αναγκών των σχολείων καλύπτεται κάθε χρόνο από αναπληρωτές. 

Η κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των διορισμών (και μάλιστα όχι σε προεκλογική περίοδο) εγείρει υποψίες και πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που πιστεύουν πως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο για κίνηση «εφησυχασμού» των «βετεράνων» αναπληρωτών, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κρύψει την πρόθεση της να επαναφέρει τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Διορίζοντας λοιπόν 10.000 αναπληρωτές, με χρόνια προϋπηρεσίας, η κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει κατά πολύ τις αντιδράσεις που θα φέρει η ανακοίνωση για την επαναφορά ενός γραπτού διαγωνισμού. 

Ορισμένοι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ακόμα πως οι διορισμοί αποτελούν ένα ισχυρό «εργαλείο» του υπουργείου για να υποχρεώσει την εκπαιδευτική κοινότητα να προχωρήσει και να αποδεχθεί την ατομική αξιολόγηση. Ήδη το υπουργείο έχει χρησιμοποιήσει τη λογική «καρότο και μαστίγιο» σε παλαιότερους διορισμούς, καθώς δεν μονιμοποιούσε κανέναν νεοδιόριστο που δεν δεχόταν την αξιολόγηση. 

Τέλος, οι λιγότεροι «δύσπιστοι» εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο πως η αύξηση των διορισμών αποτελεί μία κίνηση που θα στρέψει το βλέμμα μακριά από τις μεγάλες περικοπές σχολικών τμημάτων που ετοιμάζει και φέτος το ΥΠΑΙΘΑ. 

Πώς θα γίνουν οι 10.000 διορισμοί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι 10.000 διορισμοί θα διενεργηθούν διορισμοί με έμφαση:

  • Στην ειδική αγωγή όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς,
  • στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800.
  • στην κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες.

Ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα προσδιοριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, προτεραιότητα θα δοθεί στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, καθώς το ΥΠΑΙΘΑ έχει ήδη στα χέρια του τους οριστικούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 1ΓΕ/2023. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν στα μέσα Ιουνίου και αφορούν εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ73, πρωτοβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης και κλάδου ΠΕ79 (ειδικότητες ΠΕ79.01 και ΠΕ79.02) πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης, κατά κλάδο και ειδικότητα καθώς και ανά μουσική ειδίκευση, κατηγορίας ΠΕ. 

Για να προχωρήσει στον διορισμό των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να λάβει τους οριστικούς πίνακες της 2ΓΕ/2023, οι οποίοι αφορούν εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ41, ΠΕ78, ΠΕ80, ΠΕ81, ΠΕ82, ΠΕ83, ΠΕ84, ΠΕ85, ΠΕ86, ΠΕ87, ΠΕ88, ΠΕ89, ΠΕ90 και ΠΕ91  (ηλεκτρονική). Σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr, το ΑΣΕΠ θα έχει έτοιμους τους σχετικούς πίνακες μέσα στον Ιούλιο. 

Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν στο proson.gr πως στόχος είναι οι πρώτοι διορισμοί (των δασκάλων και των νηπιαγωγών) να ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο. Θα ακολουθήσουν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των λοιπών ειδικοτήτων που περιλαμβάνονται στη 2ΓΕ/2023. Αμέσως μετά τους διορισμούς, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πρόκειται να ανακοινωθούν και οι προσλήψεις των αναπληρωτών για τα σχολεία όλης της χώρας.

Το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ του ΕΛΜΕΠΑ είναι αυτό που μοριοδοτεί και στους 2 πίνακες 

Το κορυφαίο εξ αποστάσεως πρόγραμμα στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ είναι του ΕΛΜΕΠΑ (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο)

Είναι αυτό που δίνει μόρια σε 2 πίνακες και σας εντάσσει στους ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ της ΕΑΕ.

Προλάβετε τώρα το άνοιγμα των Πινάκων του 2025 - και λάβετε εξ αποστάσεως εύκολα και ΧΩΡΙΣ εξετάσεις και ΧΩΡΙΣ εργασίες το ΚΟΡΥΦΑΙΟ Πιστοποιητικό Πανεπιστημίου στην Ελλάδα στην ΕΑΕ

ΚΑΝΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΔΩ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις