Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, συμμετείχε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, χωρίς να αποκαλύψει σημαντικές λεπτομέρειες για τα κυβερνητικά σχέδια όσον αφορά την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, η υπουργός υιοθέτησε μια συναινετική στάση, ενώ το πιο σημαντικό ζήτημα για τους φοιτητές που τέθηκε αφορά τις διαγραφές λόγω υπέρβασης του ορίου φοίτησης. Η υπουργός ενημέρωσε τους πρυτάνεις, οι οποίοι ανέφεραν την ανησυχία των φοιτητών, ότι θα εκδοθεί μια μεταβατική διάταξη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν ξεπεράσει το όριο να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν το πτυχίο τους.

Η νέα ρύθμιση για τις διαγραφές θα περιλαμβάνει κοινωνικά κριτήρια, όπως για φοιτητές που εργάζονται ή αντιμετωπίζουν κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού των κατατακτηρίων εξετάσεων από 12% σε 30%.

Όσον αφορά τη βία στα πανεπιστήμια, η κυρία Ζαχαράκη επανέλαβε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών για την επεξεργασία ενός σχεδίου που θα προβλέπει την τιμωρία και τη διαγραφή φοιτητών που εμπλέκονται σε επεισόδια ή βανδαλισμούς, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση εις βάρος τους. Επιπλέον, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ποινικών, πειθαρχικών και οικονομικών κυρώσεων. Η υπουργός τόνισε στους πρυτάνεις ότι το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμια παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και τους κάλεσε να προτείνουν δικές τους λύσεις και να χρησιμοποιούν τα «εργαλεία» που παρέχει η νομοθεσία για την καταπολέμηση έκνομων ενεργειών στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Η θέση των πρυτάνεων

Οι πρυτάνεις εξέφρασαν τη θέση τους, τονίζοντας ότι η υπερβολική προβολή περιστατικών παραβατικότητας στα ΑΕΙ βλάπτει το κύρος των ιδρυμάτων. Επισημαίνουν ότι τα περιστατικά αυτά είναι μεμονωμένα και δεν πρέπει να αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων, ούτε τις προσπάθειες για τη διεθνοποίησή τους. Για το λόγο αυτό, αρκετοί πρυτάνεις ζήτησαν την αποφυγή πολιτικών και πολωμένων προσεγγίσεων στο θέμα. Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό πόρισμα της Συνόδου, η αίσθηση ανασφάλειας που δημιουργείται, ειδικά για τους αλλοδαπούς φοιτητές και τις οικογένειές τους, αποτελεί σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την επιλογή της Ελλάδας ως προορισμού για σπουδές.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις