Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι τρεις προκηρύξεις (1ΕΑ/2025, 2ΕΑ/2025 και 3ΕΑ/2025) για τους νέους πίνακες εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση στο ΑΣΕΠ και στο ΟΠΣΥΔ.
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις στο ΑΣΕΠ θα τρέξουν -και για τις τρεις προκηρύξεις- από την Τετάρτη, 4 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή, 20 Ιουνίου, ενώ ορισμένοι υποψήφιοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση και στο ΟΠΣΥΔ.
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα
Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία της αίτησης θα πρέπει να διαβάσετε πολύ προσεχτικά την προκήρυξη που σας ενδιαφέρει, να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια και να συγκεντρώσετε τα δικαιολογητικά που -ίσως- χρειαστεί να ανεβάσετε στο ΟΠΣΥΔ.
Αναζητήστε την προκήρυξη που σας ενδιαφέρει και διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ της στα link παρακάτω:
- ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025: Αφορά στη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψηφίων μελών Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- ΑΣΕΠ 2ΕΑ/2025: Αφορά στη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψηφίων μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) κλάδων ΠΕ21, ΠΕ22, ΠΕ23, ΠΕ25, ΠΕ28, ΠΕ29, ΠΕ30, ΠΕ31 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2025: Αφορά στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 και τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ41, ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ78, ΠΕ79.01, ΠΕ80, ΠΕ81, ΠΕ82, ΠΕ83, ΠΕ84, ΠΕ85, ΠΕ86, ΠΕ87, ΠΕ88, ΠΕ89, ΠΕ90 και ΠΕ91 με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Βήμα προς βήμα η διαδικασία στο ΑΣΕΠ
Πριν κάνουν αίτηση στο ΑΣΕΠ όλοι οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ θα πρέπει να προχωρήσουν στην αγορά παραβόλου αξίας 15 ευρώ. Το παράβολο έχει ήδη ανοίξει για αγορά και έχει κωδικό 4472 (δείτε ΕΔΩ πώς θα εκδώσετε το παράβολο των 15 ευρώ).
Στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην ηλεκτρονική αίτηση στο ΑΣΕΠ στην οποία θα διαλέξουν ΜΟΝΟ την ειδικότητα τους και θα συμπληρώσουν τον κωδικό του παραβόλου που αγόρασαν.
Η διαφορά της αίτησης σε ΑΣΕΠ και ΟΠΣΥΔ
Τι ισχύσει για τη διπλή αίτηση σε ΑΣΕΠ και ΟΠΣΥΔ:
- Αίτηση στο ΑΣΕΠ πρέπει να κάνουν ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να ενταχθούν στους νέους πίνακες.
- Αίτηση στο ΟΠΣΥΔ πρέπει να κάνουν ΜΟΝΟ οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται για πρώτη φορά στους πίνακες καθώς και οι εκπαιδευτικοί που έχουν νέα στοιχεία / προσόντα και πρέπει να επικαιροποιήσουν τον φάκελο τους.
Το ΟΠΣΥΔ θα «ανοίξει» για τα δικαιολογητικά σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr, σχεδιάζεται οι δύο αιτήσεις, σε ΑΣΕΠ και ΟΠΣΥΔ, να τρέξουν σχεδόν ταυτόχρονα. Σημειώνεται ότι το ΟΠΣΥΔ είναι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και διαχειρίζεται εξ' ολοκλήρου από το υπουργείο Παιδείας.
Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τα αποτελέσματα
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για τους νέους πίνακες, ισχύουν τα εξής:
- Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις το ΑΣΕΠ θα ξεκινήσει την επεξεργασία και μέχρι τον Αύγουστο θα έχει δημοσιεύσει τα προσωρινά αποτελέσματα
- Αφού δημοσιευθούν τα προσωρινά αποτελέσματα θα ξεκινήσει η περίοδος των ενστάσεων
- Αφού ολοκληρωθούν και οι ενστάσεις το ΑΣΕΠ θα εκδώσει τους οριστικούς πίνακες εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η Ανεξάρτητη Αρχή για να δημοσιεύσει τους οριστικούς πίνακες θα εξαρτηθεί από το πόσες ενστάσεις θα υποβληθούν.
Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά (2025 - 2026) θα γίνουν από τους προσωρινούς πίνακες που θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι.