Τη σύσταση 1.200 νέων οργανικών θέσεων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την παροχή υποστήριξης σε 3.000 σχολεία και 700 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στα ΚΕΔΑΣΥ, από τη νέα χρονιά, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
«Με τη σύσταση 600 νέων θέσεων ψυχολόγων και 600 νέων θέσεων κοινωνικών λειτουργών θα παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε 3.000 σχολεία» επισήμανε η υπουργός Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο:
- Επεκτείνεται η δυνατότητα παροχής παράλληλης στήριξης στο ολοήμερο σχολείο, ενώ θεσμοθετούνται για πρώτη φορά τμήματα ένταξης στα Επαγγελματικά Λύκεια.
Συστήνονται 600 νέες θέσεις ψυχολόγων και 600 νέες θέσεις κοινωνικών λειτουργών για ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε 3.000 σχολεία.
Δημιουργούνται 700 νέες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στα ΚΕΔΑΣΥ
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σχολικού νοσηλευτή, με στόχο να καλυφθούν περισσότερες περιπτώσεις μαθητών που έχουν σχετική έγκριση, ενώ δίνουμε πλέον την δυνατότητα, ένας σχολικός νοσηλευτής - από τους 2.000 που ήδη υπηρετούν στα σχολεία μας - να υποστηρίζει μαθητές έως και δύο κοντινών σχολείων, σε απόσταση έως 100 μέτρων, ώστε ακόμη περισσότεροι μαθητές να έχουν την αναγκαία φροντίδα όποτε χρειαστεί.
Επίσης στο σχέδιο νόμου προβλέπεται:
- Απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των βιβλίων ξένων γλωσσών
- Ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, με παράταση της θητείας των εκπαιδευτικών και με τη δημιουργία μηχανισμού διάχυσης καλών πρακτικών στο υπόλοιπο σύστημα.
- Στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, με παράταση του ειδικού επιμισθίου για τους Συντονιστές Εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους ως γέφυρα πολιτισμού και εθνικής ταυτότητας.
- Αναβάθμιση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., με νέο οργανόγραμμα, διαφάνεια στη διοίκηση, ενίσχυση της λογοδοσίας και της επιχειρησιακής του ικανότητας.
Αναφορικά με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι «λύση ανάγκης, αλλά επιλογή ισότιμη, εργαλείο ανάπτυξης, κοινωνικής κινητικότητας και περιφερειακής ισορροπίας γι΄ αυτό και:
- Απλοποιείται τη λειτουργία των ΚΕΕΚ,
- Διευρύνεται η γεωγραφική τους κάλυψη,
- Ενισχύονται οι συνδέσεις με την τοπική αγορά και καταργούνται θεσμοί που δεν απέδωσαν»