Εγκύκλιο με οδηγίες για τους υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία όλων των βαθμίδων απέστειλε σήμερα το υπουργείο Υγείας σε όλες τις Περιφέρειες και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της χώρας. Η εγκύκλιος, που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, αφορά σε όλα τα σχολεία, και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά καθώς και στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς για το σχολικό έτος 2025-2026.
«Ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2025 - 2026 υπενθυμίζεται η επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.
Αναλυτικότερα οι έλεγχοι στις εκπαιδευτικές μονάδες οφείλουν να εστιάζονται στους ακόλουθους τομείς:
Έλεγχος υγιεινής σχολικού συγκροτήματος
Κατά την διενέργεια του υγειονομικού ελέγχου εφαρμόζεται η υγειονομική νομοθεσία και διαπιστώνεται επίσης η πιστή εφαρμογή των οδηγιών που προβλέπονται στις εκάστοτε ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις και σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας.
Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή στα κάτωθι:
- Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.
- Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
- Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π.
- Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.
- Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων.
Παράλληλα, εξακολουθεί να κρίνεται σκόπιμη, η συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, οι οποίες ενδημούν κατά την χειμερινή περίοδο. Συστήνεται, η ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών επί του θέματος σε εμφανή σημεία εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Οι διευθύνσεις των εκπαιδευτηρίων οφείλουν να μεριμνούν για τη διατήρηση όλων των χώρων καθαρών, τον ανεφοδιασμό των αποχωρητηρίων με χαρτί, σαπούνι, την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, τον τακτικό και επαρκή αερισμό όλων των χώρων, την ορθή συντήρηση του κλιματισμού κλπ, ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.
Έλεγχος υγιεινής χώρων εστίασης
Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές), στους αυτόματους πωλητές τροφίμων και ποτών και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.
Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από διάφορους φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να ακολουθούν πιστά τα οριζόμενα στην ανωτέρω σχετική νομοθεσία. Ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, ενημερώνει αμελητί την Υπηρεσία του υπουργείου σχετικά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και τους προμηθευτές – παρασκευαστές των γευμάτων με τα πλήρη στοιχεία αυτών (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση), ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν αρμοδίως οι οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή/και έκτακτους υγειονομικούς ελέγχους. Τα αποτελέσματα των εν λόγω υγειονομικών ελέγχων οφείλουν να κοινοποιούνται στους συναρμόδιους φορείς.
Κατά τη διενέργεια των προαναφερόμενων υγειονομικών ελέγχων ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων, πρέπει να δίνεται, για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης, στα εξής :
- τήρηση των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων
- διατήρηση των έτοιμων γευμάτων στις ενδεικνυόμενες θερμοκρασίες
- χρόνος μεταφοράς και διατήρησης των έτοιμων γευμάτων
- καταλληλότητα των περιεκτών τροφίμων
- κανόνες σήμανσης τροφίμων (σχετικά με τις υποχρεωτικές πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων)
Για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αναφορικά με τον ιατρικό έλεγχο του προσωπικού τους, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Το ίδιο ισχύει αναφορικά και με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.
Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να διεξάγονται τακτικοί Υγειονομικοί έλεγχοι και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από σχολικά συγκροτήματα.
Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία κυλικείων και χώρων εστίασης:
Για την προστασία των μαθητών και των εργαζομένων στη σχολική μονάδα πρέπει να τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο. και στις εκάστοτε Υπουργικές Αποφάσεις που εκδίδονται κατά περίπτωση. Συγκεκριμένα:
- Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη, όπως κάθε φορά ισχύει και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής
- Το προσωπικό εκπαιδεύεται σχετικά με τη τήρηση των κανόνων υγιεινής, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:
- Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού με σαπούνι και ζεστό νερό
- Χρήση γαντιών μιας χρήσεως
- Εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης – μυοκτονίας της επιχείρησης. - Διενεργείται τακτικός και καλός αερισμός του χώρου.
- Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα διατίθενται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ειδικά τα προϊόντα που διατίθενται από το κυλικείο μετά από επεξεργασία πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινη μιας χρήσης συσκευασία, κατάλληλη για τρόφιμα.
- Για την αποφυγή μετάδοσης και διασποράς μεταδοτικών λοιμώξεων κυρίως του αναπνευστικού, συστήνεται η λήψη μέτρων για την αποτροπή συνωστισμού κατά την διάρκεια του διαλείμματος σύμφωνα με τις εκάστοτε κάθε φορά οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Στην περίπτωση που οι μαθητές φέρουν από τα σπίτια τους μαγειρεμένα γεύματα, αυτά πρέπει να τοποθετούνται, άμεσα σε ψυγείο, (ιδιαίτερα τα πιο ευπαθή) και να διατηρούνται σε θερμοκρασία ίση ή μικρότερη των 5˚C μέχρι να καταναλωθούν. Τα εν λόγω γεύματα πριν καταναλωθούν πρέπει να αναθερμαίνονται σε κατάλληλους φούρνους σε θερμοκρασία ανώτερη των 70˚C και στη συνέχεια να καταναλώνονται άμεσα. Εφιστάται η προσοχή στην ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής τόσο από το προσωπικό που εμπλέκεται στην προετοιμασία των γευμάτων, όσο και από τους μαθητές.
Τέλος, η εγκύκλιος εφιστά την προσοχή στην αυστηρή τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο