Breaking news

νίκη_κεραμέως
A

Παρουσιάστηκαν και επισήμως οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί, αναφορικά με τη δυνατότητα των ελληνικών ΑΕΙ να συνεργάζονται διεθνώς με πανεπιστήμια του εξωτερικού, εφαρμόζοντας ριζικές αλλαγές στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας, μέσα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με 25 Βρετανικά ΑΕΙ.

Ιδιαίτερη φαίνεται να είναι η ικανοποίηση από ελληνικής πλευράς αναφορικά με την ολοκλήρωση των επαφών της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους βρετανικών πανεπιστημίων και στόχο την προώθηση της συνεργασίας τους με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Πριν από περίπου ένα μήνα δίνοντας σχετική συνέντευξη στον σταθμό του ΣΚΑΙ, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως είχε αναφέρει πως σύντομα τουλάχιστον 30 πανεπιστήμια από το εξωτερικό πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα.

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι τα κοινά προγράμματα σπουδών, αγγλόφωνα προγράμματα, καθώς και ανταλλαγές καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών.

Ωστόσο το ερώτημα που εγείρεται πίσω από την εν λόγω κίνηση, είναι εάν η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξακολουθήσει να είναι δημόσια και δη δωρεάν, καθώς ακόμη και τα κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν είναι δωρεάν.

Ακόμη όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν το proson εξετάζεται από το υπουργείο, το ενδεχόμενο να γίνει συγχώνευση τμημάτων, ακόμα και η κατάργηση ορισμένων, πράγμα που θα οδηγήσει τους φοιτητές σε ιδιωτικά κολλέγια. 

Τα Πανεπιστήμια που θα συμμετάσχουν στη συνεργασία

Τα Πανεπιστήμια Οξφόρδης, Cambridge, Imperial, King's, London School of Economics (LSE), Birmingham, Bristol, Cardiff, Durham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Nottingham, Southampton, Warwick, Queen Mary, University College London (UCL), Exeter, Edinburgh, York, μεταξύ των πλέον διακεκριμένων Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου (Russel Group), συμμετείχαν με εκπροσώπους τους στις χθεσινές συναντήσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και των πρυτάνεων από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Λονδίνο.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στα γραφεία του αρμόδιου οργανισμού για τη διεθνοποίηση των βρετανικών Πανεπιστημίων Universities UK International υπό τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Vivienne Stern και το Διευθυντή Jamie Arrowsmith, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή και έχουν δώσει ώθηση στη δυνατότητα των ελληνικών ΑΕΙ να συνάπτουν διεθνείς συνεργασίες, αλλάζοντας το τοπίο στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, την οικονομική υποστήριξη ύψους 80 εκατ. που έχει εξασφαλιστεί από ενωσιακούς πόρους για το σκοπό αυτό, καθώς και την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει τη διεύρυνση των οριζόντων των ελληνικών πανεπιστημίων με απτά αποτελέσματα, όπως η ακαδημαϊκή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Έλληνες πρυτάνεις συμμετείχαν στη συζήτηση

Στη συζήτηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά και οι Έλληνες πρυτάνεις, που παρουσίασαν συνοπτικά το έργο των πανεπιστημίων τους ιδιαίτερα στον τομέα της διεθνοποίησης, καθώς και εκπρόσωποι βρετανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και έθεσαν ερωτήματα στην ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με το εύρος των συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν - το οποίο, όπως διευκρινίστηκε, είναι πλέον απεριόριστο και επαφίεται στα ίδια τα Ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Συμβούλιο συνδιοργάνωσε τη συζήτηση, ενώ συμμετείχε με υψηλόβαθμα στελέχη του από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η διευθύντρια Εκπαίδευσης Maddalaine Ansell, και η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, Αναστασία Ανδρίτσου. Στο πέρας της εκδήλωσης, υπεγράφη ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Liverpool, παρουσία των Πρέσβεων της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο  Ιωάννη Ραπτάκη και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα,  Matthew Lodge.

Στη συνέχεια, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του UCL, ένα από τα υψηλότερα στις διεθνείς κατατάξεις παιδαγωγικά τμήματα στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαιτέρως γόνιμη συζήτηση για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η υπουργός και οι 4 Έλληνες πρυτάνεις είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν σε περισσότερα από 100 μέλη της ελληνικής διασποράς του βρετανικού ακαδημαϊκού κόσμου, που συνέρρευσαν μαζικά στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική Πρεσβεία, προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα στους ακαδημαϊκούς μας που απασχολούνται σε κορυφαία βρετανικά Πανεπιστήμια να συζητήσουν με την υπουργό Παιδείας και τους Πρυτάνεις και να εξετάσουν τρόπους συνεργασίας τους με τα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Θερμή υποδοχή

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επεφύλαξαν σήμερα, Τρίτη, στην υπουργό Παιδείας οι μαθητές του γυμνασίου-λυκείου του Λονδίνου. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο σχολείο.

Το λοιπό πρόγραμμα

Αργότερα το μεσημέρι, η Ελληνίδα υπουργός θα συναντήσει τη Βρετανίδα ομόλογό της, Τζίλιαν Κίγκαν (Gillian Keegan). Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος, θα είναι το θέμα της χορήγησης visa στους εκπαιδευτικούς που θητεύουν στη Μεγ. Βρετανία, καθώς μετά το brexit οι διαδικασίες έχουν δυσκολέψει την εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών σχολείων.
Χθες, Δευτέρα, η Νίκη Κεραμέως συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ.κ. Νικήτα, με τον οποίο αντάλλαξαν σκέψεις για τον ελληνισμό της περιοχής.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το νομπελίστα καθηγητή οικονομικών του LSE Χριστόφορο Πισσαρίδη και συζήτησε εκτενώς για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία στα χρόνια της θητείας της, στο πλαίσιο και των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη που στοχεύουν σε μία αλλαγή της εικόνας της οικονομίας της Ελλάδας στην τρέχουσα δεκαετία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις