Μέχρι αύριο Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2025 και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση για την εισαγωγή στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού για την εκπαιδευτική περίοδο 2025 - 2026.
Φέτος το υπουργείο Τουρισμού έχει ανακοινώσει ότι στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης θα εισαχθούν 515 σπουδαστές, με τη διαδικασία της επιλογής βάσει συστήματος μοριοδότησης.
Τα Τμήματα Μετεκπαίδευσης απευθύνονται σε εργαζόμενους και πρόσκαιρα άνεργους εμπειροτέχνες, οι οποίοι απασχολούνται στα πάσης φύσεως ξενοδοχειακά καταλύματα (κύρια και μη κύρια), σε καζίνο, σε κέντρα εστίασης και αναψυχής (ενδεικτικά αναφέρονται νυκτερινά κέντρα ψυχαγωγίας, κοσμικές ταβέρνες, εστιατόρια, μαζικά κέντρα εστίασης (catering), ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπαρ και σνακ–μπαρ).
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι απασχολούμενοι στις πιο κάτω επιχειρήσεις και ειδικότητες θα πρέπει:
- Να έχουν πραγματοποιήσει κατά την τελευταία τριετία, υπολογιζόμενη από την ημερομηνία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων, 150 ημερομίσθια συνολικά (ανεξάρτητα από το σε ποιο από τα τρία έτη έχουν πραγματοποιηθεί).
- Να είναι, κατ’ ελάχιστο, κάτοχοι απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ήτοι Γ’ Γυμνασίου
- Να είναι ηλικίας έως 55 ετών, δηλαδή να έχουν γεννηθεί από το έτος 1970 και μετά
Οι ειδικότητες
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδεικνύουν εργασιακή εμπειρία σε μία από τις παρακάτω ειδικότητες εργασίας ανάλογα με την ειδικότητα μετεκπαίδευσης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν:
Υπηρεσία Υποδοχής | Μαγειρική Τέχνη | Επισιτισμός | Οροφοκομία | Ζαχαροπλαστική Τέχνη |
Υπάλληλος Υποδοχής | Αρχιμάγειρας/ισσα | Εστίαρχος (Maitre/ess) | Προϊστάμενος/η Υπνοδωματίων και κοινόχρηστων χώρων | Ζαχαροπλάστης/στρια – Αρτοποιός |
Βοηθός Υποδοχής | Μάγειρας/ισσα Α’ και Β’ | Υπομαίτρ (Sous-Maitre/ess) | Προϊστάμενος/η - Λινοθήκης και πλυντηρίου | Τεχνίτης/τρια Ζαχαροπλαστικής |
Υπάλληλος τήρησης λογαριασμών πελατών | Μάγειρας/ισσα Γ’ | Αρχισερβιτόρος (Captain) | Καμαριέρης/α | Βοηθός Τεχνίτη/τριας Ζαχαροπλαστικής |
Αποθηκάριος | Μπουφετζής | Σερβιτόρος Τραπεζαρίας-Σαλονιού ή Ορόφων (θαλαμηπόλος) | Οροφοκόμος (Βαλές) | |
Θυρωρός, Θυρωρός Β’, Βοηθός Θυρωρού, Νυκτοθυρωρός | Μπουφετζής Α’ | Σερβιτόρος – Σερβιτόρος Bar | Βοηθός λινοθήκης | |
Εξωτερικός Θυρωρός (Doorman) | Ψήστης/στρια | Βοηθός Σερβιτόρου | Καθαριστές (ξενοδοχείων ή/και γραφείων ή/και άλλων χώρων) | |
Τηλεφωνητής / Τηλεφωνήτρια | Τηγανιέρης | Ταμίας – Ελεγκτής/τρια (Ταμπλίστας/στρια) | Πλύντες, σιδερωτές, καθαριστές ενδυμάτων, υφασμάτων και ταπήτων με χειροκίνητα εργαλεία και μηχανές | |
Προϊστάμενος/η Υπνοδωματίων και κοινόχρηστων χώρων | Τεχνίτης/τρια Πιτσαρίας | Μπάρμαν και Βοηθός Μπάρμαν | ||
Γκρουμ | Ντονερτζής |
Πού θα λειτουργήσουν τα Τμήματα Μετεκπαίδευσης
Για την εκπαιδευτική περίοδο 2025 - 2026 το υπουργείο αποφάσισε τη λειτουργία 23 Τμημάτων Μετεκπαίδευσης και την εποπτεία αυτών από τις εκπαιδευτικές μονάδες του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα:
Πόλη | Ειδικότητα | Αριθμός τμημάτων | Άτομα ανά τμήμα | Ωράριο | Εκπαιδευτική μονάδα που εποπτεύει |
Αθήνα (με έδρα στην Ανάβυσσο) | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Αττικής |
Αθήνα (με έδρα στην Ανάβυσσο) | Επισιτισμός | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Αττικής |
Αθήνα (με έδρα στην Ανάβυσσο) | Μαγειρική τέχνη | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Αττικής |
Αθήνα (με έδρα στην Ανάβυσσο) | Οροφοκομία | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Αττικής |
Θεσσαλονίκη | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 25 | Απογευματινό | Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας |
Θεσσαλονίκη | Επισιτισμός | 1 | 25 | Απογευματινό | Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας |
Θεσσαλονίκη | Οροφοκομία | 1 | 25 | Απογευματινό | Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας |
Ρόδος | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 20 | Πρωινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου |
Ρόδος | Μαγειρική τέχνη | 1 | 20 | Πρωινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου |
Κέρκυρα | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 20 | Πρωινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Ιονίων Νήσων |
Κέρκυρα | Επισιτισμός | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Ιονίων Νήσων |
Κέρκυρα | Μαγειρική τέχνη | 1 | 20 | Πρωινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Ιονίων Νήσων |
Κέρκυρα | Οροφοκομία | 1 | 20 | Πρωινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Ιονίων Νήσων |
Λουτράκι (με έδρα στην Κόρινθο) | Επισιτισμός | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Λουτράκι (με έδρα στην Κόρινθο) | Οροφοκομία | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Ναύπλιο (με έδρα στο Άργος) | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Ναύπλιο (με έδρα στο Άργος) | Μαγειρική τέχνη | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Πάτρα | Επισιτισμός | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Πάτρα | Οροφοκομία | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Άγιος Νικόλαος | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 25 | Απογευματινό | Α.Σ.Τ.Ε.Κ. |
Άγιος Νικόλαος | Μαγειρική τέχνη | 1 | 25 | Απογευματινό | Α.Σ.Τ.Ε.Κ. |
Ηράκλειο | Επισιτισμός | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Κρήτης |
Ηράκλειο | Μαγειρική τέχνη | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Κρήτης |
Υποβολή αιτήσεων
Προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι, υποβάλουν στον ειδικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχή.
Στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, Α.Δ.Τ., Α.Μ.Κ.Α., διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, email), και επισυνάπτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από την Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2025 έως και αύριο Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2025 μέχρι το τέλος της ημέρας.
Δείτε ΕΔΩ την προκήρυξη