Το υπουργείο Τουρισμού δημοσίευσε την προκήρυξη της εισαγωγής 515 μετεκπαιδευόμενων συνολικά, με τη διαδικασία της επιλογής βάσει συστήματος μοριοδότησης, στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού για την εκπαιδευτική περίοδο 2025 - 2026.
Τα Τμήματα Μετεκπαίδευσης τα οποία θα υλοποιηθούν από το υπουργείο Τουρισμού απευθύνονται στον ενεργό πληθυσμό της χώρας, τον απασχολούμενο στον τομέα του Τουρισμού.
Ειδικότερα, τα τμήματα αυτά απευθύνονται σε εργαζόμενους και πρόσκαιρα άνεργους εμπειροτέχνες, οι οποίοι απασχολούνται στα πάσης φύσεως ξενοδοχειακά καταλύματα (κύρια και μη κύρια), σε καζίνο, σε κέντρα εστίασης και αναψυχής (ενδεικτικά αναφέρονται νυκτερινά κέντρα ψυχαγωγίας, κοσμικές ταβέρνες, εστιατόρια, μαζικά κέντρα εστίασης (catering), ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπαρ και σνακ–μπαρ).
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι απασχολούμενοι στις πιο κάτω επιχειρήσεις και ειδικότητες θα πρέπει:
- Να έχουν πραγματοποιήσει κατά την τελευταία τριετία, υπολογιζόμενη από την ημερομηνία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων, 150 ημερομίσθια συνολικά (ανεξάρτητα από το σε ποιο από τα τρία έτη έχουν πραγματοποιηθεί).
- Να είναι, κατ’ ελάχιστο, κάτοχοι απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ήτοι Γ’ Γυμνασίου
- Να είναι ηλικίας έως 55 ετών, δηλαδή να έχουν γεννηθεί από το έτος 1970 και μετά
Οι ειδικότητες
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδεικνύουν εργασιακή εμπειρία σε μία από τις παρακάτω ειδικότητες εργασίας ανάλογα με την ειδικότητα μετεκπαίδευσης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν:
Υπηρεσία Υποδοχής
- Υπάλληλος Υποδοχής
- Βοηθός Υποδοχής
- Υπάλληλος τήρησης λογαριασμών πελατών
- Αποθηκάριος
- Θυρωρός, Θυρωρός Β’, Βοηθός Θυρωρού, Νυκτοθυρωρός
- Εξωτερικός Θυρωρός (Doorman)
- Τηλεφωνητής / Τηλεφωνήτρια
- Προϊστάμενος/η Υπνοδωματίων και κοινόχρηστων χώρων
- Γκρουμ
Επισιτισμός
- Εστίαρχος (Maitre/ess)
- Υπομαίτρ (Sous-Maitre/ess)
- Αρχισερβιτόρος (Captain)
- Σερβιτόρος Τραπεζαρίας-Σαλονιού ή Ορόφων (θαλαμηπόλος)
- Σερβιτόρος – Σερβιτόρος Bar
- Βοηθός Σερβιτόρου
- Ταμίας – Ελεγκτής/τρια (Ταμπλίστας/στρια)
- Μπάρμαν και Βοηθός Μπάρμαν
Μαγειρική Τέχνη
- Αρχιμάγειρας/ισσα
- Μάγειρας/ισσα Α’ και Β’
- Μάγειρας/ισσα Γ’
- Μπουφετζής
- Μπουφετζής Α’
- Ψήστης/στρια
- Τηγανιέρης
- Τεχνίτης/τρια Πιτσαρίας
- Ντονερτζής
Ζαχαροπλαστική Τέχνη
- Ζαχαροπλάστης/στρια – Αρτοποιός
- Τεχνίτης/τρια Ζαχαροπλαστικής
- Βοηθός Τεχνίτη/τριας Ζαχαροπλαστικής
Οροφοκομία
- Προϊστάμενος/η Υπνοδωματίων και κοινόχρηστων χώρων
- Προϊστάμενος/η - Λινοθήκης και πλυντηρίου
- Καμαριέρης/α
- Οροφοκόμος (Βαλές)
- Βοηθός λινοθήκης
- Καθαριστές (ξενοδοχείων ή/και γραφείων ή/και άλλων χώρων)
- Πλύντες, σιδερωτές, καθαριστές ενδυμάτων, υφασμάτων και ταπήτων με χειροκίνητα εργαλεία και μηχανές
Πού θα λειτουργήσουν τα Τμήματα Μετεκπαίδευσης
Για την εκπαιδευτική περίοδο 2025 - 2026 το υπουργείο αποφάσισε τη λειτουργία 23 Τμημάτων Μετεκπαίδευσης και την εποπτεία αυτών από τις εκπαιδευτικές μονάδες του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα:
Πόλη | Ειδικότητα | Αριθμός τμημάτων | Άτομα ανά τμήμα | Ωράριο | Εκπαιδευτική μονάδα που εποπτεύει |
Αθήνα (με έδρα στην Ανάβυσσο) | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Αττικής |
Αθήνα (με έδρα στην Ανάβυσσο) | Επισιτισμός | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Αττικής |
Αθήνα (με έδρα στην Ανάβυσσο) | Μαγειρική τέχνη | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Αττικής |
Αθήνα (με έδρα στην Ανάβυσσο) | Οροφοκομία | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Αττικής |
Θεσσαλονίκη | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 25 | Απογευματινό | Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας |
Θεσσαλονίκη | Επισιτισμός | 1 | 25 | Απογευματινό | Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας |
Θεσσαλονίκη | Οροφοκομία | 1 | 25 | Απογευματινό | Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας |
Ρόδος | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 20 | Πρωινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου |
Ρόδος | Μαγειρική τέχνη | 1 | 20 | Πρωινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου |
Κέρκυρα | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 20 | Πρωινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Ιονίων Νήσων |
Κέρκυρα | Επισιτισμός | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Ιονίων Νήσων |
Κέρκυρα | Μαγειρική τέχνη | 1 | 20 | Πρωινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Ιονίων Νήσων |
Κέρκυρα | Οροφοκομία | 1 | 20 | Πρωινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Ιονίων Νήσων |
Λουτράκι (με έδρα στην Κόρινθο) | Επισιτισμός | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Λουτράκι (με έδρα στην Κόρινθο) | Οροφοκομία | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Ναύπλιο (με έδρα στο Άργος) | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Ναύπλιο (με έδρα στο Άργος) | Μαγειρική τέχνη | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Πάτρα | Επισιτισμός | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Πάτρα | Οροφοκομία | 1 | 20 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Πελοποννήσου |
Άγιος Νικόλαος | Υπηρεσία Υποδοχής | 1 | 25 | Απογευματινό | Α.Σ.Τ.Ε.Κ. |
Άγιος Νικόλαος | Μαγειρική τέχνη | 1 | 25 | Απογευματινό | Α.Σ.Τ.Ε.Κ. |
Ηράκλειο | Επισιτισμός | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Κρήτης |
Ηράκλειο | Μαγειρική τέχνη | 1 | 25 | Απογευματινό | Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Κρήτης |
Υποβολή αιτήσεων
Προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι, υποβάλουν στον ειδικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχή.
Στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, Α.Δ.Τ., Α.Μ.Κ.Α., διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, email), και επισυνάπτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από αύριο Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2025 έως και την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2025 μέχρι το τέλος της μέρας.
Δείτε ΕΔΩ την προκήρυξη