CLOSE

Breaking news

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
A

Σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας, και πιο συγκεκριμένα, στην Ηλεκτροτεχνία 2, το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, το Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία - Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, Τετάρτη 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν στα μαθήματα: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι πανελλαδικές εξετάσεις στα Γενικά και Εσπερινά Λύκεια. Ειδικότερα, χθες, Πέμπτη, οι μαθητές των ΓΕΛ εξετάστηκαν σε μαθήματα προσανατολισμού, και ειδικότερα, στα Λατινικά, τη Χημεία και την Πληροφορική.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις στα ΕΠΑΛ θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, ενώ στα Γενικά Λύκεια θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023. 

Συνολικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες θα εισαχθούν 68.574 νέοι φοιτητές. Στους 68.574 εισακτέους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα Πανελληνίων Εξετάσεων 2023 για τα μαθήματα που ακολουθούν είναι το εξής:

  • Παρασκευή 9 Ιουνίου: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
  • Σάββατο 10 Ιουνίου: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών
  • Τρίτη 13 Ιουνίου: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
  • Πέμπτη 15 Ιουνίου: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα
  • Παρασκευή 16 Ιουνίου: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων

Σημειώνεται ότι κατά τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8:00 το πρωί, ενώ ως ώρα έναρξης ορίζεται η 8 και 30 το πρωί. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Πρόγραμμα των Γενικών Λυκείων

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη 8 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) εξετάστηκαν σε μαθήματα προσανατολισμού, και ειδικότερα, στα Λατινικά, τη Χημεία και την Πληροφορική, στο πλαίσιο των πανελληνίων εξετάσεων.

Τα υπόλοιπα μαθήματα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι τα εξής: 

  • Δευτέρα 12 Ιουνίου:

- Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών)
- Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας)
- Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 - 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Τι αλλάζει φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις

Στις μεταβολές που ισχύουν φέτος για τις πανελλήνιες εξετάσεις, περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, η υποβολή μηχανογραφικού σε μία φάση, η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό πεδίο και δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.

Ειδικότερα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα, την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις