Breaking news

Κυριάκος Μητσοτάκης
A

Σκληρή ήταν η απάντηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος με 2,3 εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεις σε εκλεκτό δημοσκόπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποκάλυψε η «Αυγή».

Συγκεκριμένα, η «Αυγή» σε άρθρο της σήμερα αποκάλυψε νέο σκάνδαλο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση «μοιράζει» δημόσιο χρήμα σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, προκειμένου να «καλλιεργηθεί η εντύπωση απόλυτης κυριαρχίας Μητσοτάκη».

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς κανείς δεν ξεχνά την παραίτηση του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μετά τις αποκαλύψεις πως «έστηνε» δημοσκοπήσεις προκειμένου να αναδειχθεί πρόεδρος στο κόμμα του. Στην Ελλάδα, όμως, το ζήτημα της διαπλοκής εταιρειών δημοσκοπήσεων και της κυβέρνησης φαίνεται να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει σήμερα την πλήρη ακτινογραφία γύρω από τις δραστηριότητες της ιδιοκτησίας της εταιρείας OpinionPoll, οι οποίες, εκτός των δημοσκοπήσεων, περιλαμβάνουν:

  • Αναλήψεις έργων από φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ύστερα από απευθείας ανάθεση.
  • Αναλήψεις έργων ύστερα από διαγωνισμούς που κάθε άλλο παρά διαφανείς μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς όλες οι συμμετέχουσες εταιρείες ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη της OpinionPoll.
  • Το αποτέλεσμα είναι τα κομβικά πρόσωπα της OpinionPoll να έχουν λάβει (ή να αναμένει να λάβουν) από την κυβέρνηση και γαλάζιους δημάρχους και περιφερειάρχες 2.252.043,96 ευρώ. Και η OpinionPoll την ίδια ώρα δημοσιεύει δημοσκοπήσεις που κρίνονται τουλάχιστον ως αμφισβητήσιμες.

Οι δημοσκοπήσεις

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων OpinionPoll βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ύστερα από μια έρευνα που δημοσίευσε στις 31 Μαΐου 2021 και στην οποία καταγραφόταν προβάδισμα 17,4% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έφερε πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο στην «κούρσα» για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Τον Ιούλιο του 2021 ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Μπούρας είχε απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να συζητηθεί η δημοσκόπηση της OpinionPoll, ισχυριζόμενος ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο αρμόδιος τομεάρχης Μάριος Κάτσης αποκάλυπτε απευθείας αναθέσεις που λάμβανε ο ιδιοκτήτης της δημοσκοπικής εταιρείας με όχημα άλλες εταιρείες.

Τον Δεκέμβριο του 2021, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπικές εταιρείες, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ Δημήτρης Μαύρος έκανε λόγο για παρατυπίες που σημειώθηκαν στην εν λόγω δημοσκόπηση, καθώς δεν δημοσίευσε ποιος είναι ο πελάτης-εντολέας της. Επιπρόσθετα, είχε χαρακτηρίσει προβληματικό να δίνονται απευθείας αναθέσεις (εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών) σε μια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης πραγματοποιεί ταυτοχρόνως δημοσκοπήσεις. Η κατάθεση του Δ. Μαύρου είχε προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζει ότι ο ιδιοκτήτης της OpinionPoll είχε λάβει την ίδια ώρα απευθείας αναθέσεις 270.000 ευρώ σε άλλη εταιρεία του. Είχε δε σημειώσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος, για αυτό και κρύβει μία την OpinionPoll και μία τον Πέτσα».

Πέραν αυτής της δημοσκόπησης που προαναφέραμε, η OpinionPoll ανέκαθεν φαίνεται πως «έπεφτε έξω» στις προβλέψεις της. Πριν τις ευρωεκλογές του 2019 κατέγραψε υπεροχή της Ν.Δ. 15,4% (protothema.gr - 18.4.2019). Πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές εμφάνιζε τη διαφορά στο 11,3% (thetoc.gr - 20.6.2019). Κατόπιν, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 παρουσίαζε τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μεταξύ τους απόσταση από 13 έως 20,6 μονάδες. Εσχάτως έχει «ρίξει» τη διαφορά, καταγράφοντας υπεροχή της Ν.Δ. με 8,9%.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή ήταν η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για, «πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος με 2,3 εκ απευθείας αναθέσεις σε εκλεκτό δημοσκόπο του Μητσοτάκη»

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει πως, «οι αποκαλύψεις σήμερα της Αυγής για το τρίγωνο διαπλοκής δημοσκοπικών εταιρειών, επιχειρήσεων συνδεδεμένες με αυτές και 'κράτους Μητσοτάκη' είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια η χειραγώγηση της κοινής γνώμης»

Τονίζει ειδικότερα ότι «η εταιρεία δημοσκοπήσεων 'Opinion Poll' η οποία πέφτει μονίμως έξω στις εκτιμήσεις της, προωθώντας πάντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνδέεται με εταιρείες που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σαρώσει τα δημόσια έργα». Επιπλέον σχολιάζει ότι «ο Διευθυντής Ερευνών και Επικοινωνίας της 'Opinion Poll' κ. Ζούπης, δε, προσφέρει τις υπηρεσίες του ως προσωπικός λιβελογράφος του Αλέξη Τσίπρα, και του ΣΥΡΙΖΑ εν γένει».  

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «συγκεκριμένα, πέντε εταιρείες που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την 'Opinion Poll' έχουν λάβει τα εξής ποσά δημοσίου χρήματος: 

  • Δήμοι 1.120.357,96 ευρώ
  • Φορείς υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής 886.464,57 ευρώ
  •  Περιφέρειες 167.706,93 ευρώ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για «κανονικό πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος που βγαίνουν από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών προκειμένου να ευνοηθεί προσωπικά ο 'Μωυσής' Κυριάκος Μητσοτάκης».

Υπογραμμίζει ότι αναμένει την «άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης και της ΣΕΔΕΑ γι' αυτό το πλιάτσικο που αποτελεί ντροπή για το σύνολο των δημοσκόπων και πολιτικών επιστημόνων της χώρας»

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις