CLOSE

Breaking news

Όλγα Γεροβασίλη
A

Κατάθεση στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλλου, η οποία διενεργεί έρευνα για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, έδωσε η πρώην υπουργός, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη

Η κ. Γεροβασίλη έχει δηλώσει πως έχει πέσει θύμα παρακολούθησης των επικοινωνιών της και έχει υποβάλει μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Εξερχόμενη του εισαγγελικού γραφείου η πρώην υπουργός σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι οι παρακολουθήσεις, «κατευθύνονταν από το Μέγαρο Μαξίμου» και ότι η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί από την Δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε η κ. Γεροβασίλη: «Κλήθηκα από την Εισαγγελέα να καταθέσω. Στηρίζω τη μήνυσή μου που αφορούσε στην παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών μου δεδομένων».

Τόνισε επίσης ότι «με δεδομένο τον κλονισμό που έχει προκαλέσει το όλο θέμα, η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει την υπόθεση και να ρίξει άπλετο φως σε αυτή».

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη το Μέγαρο Μαξίμου «κατηύθυνε τις παρακολουθήσεις, παρακολουθώντας ακόμη και υπουργούς του όπως ο κ. Νίκος Δένδιας».

Την Τρίτη η κατάθεση Βαξεβάνη

Στο εισαγγελικό γραφείο βρέθηκε και ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος ζήτησε να μετατεθεί το ραντεβού και έτσι θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Βαξεβάνης έχει κληθεί να καταθέσει για τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που παρέθεσαν λίστες ονομάτων προσώπων από την πολιτική και οικονομική ζωή που κατά την εφημερίδα έχουν πέσει θύματα παρακολουθήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η εφημερίδα Documento αποκάλυψε λίστα με 38 ονόματα που παγιδεύτηκαν από το σύστημα παρακολούθησης Predator μεταξύ των οποίων βρίσκονται στελέχη της ΕΥΠ, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες καθώς και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Inside Story: «Μαξίμου και Intellexa γνωρίζονται από καιρό»

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση ήταν η αποκάλυψη του Inside Story για την «κρυφή» αγορά του Predator από το ελληνικό δημόσιο, παραχώνοντάς τη μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ, πολιτικός και διοικητικός επικεφαλής της οποίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και για τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού σε χώρο που ελέγχει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το λεπτομερές ρεπορτάζ των Τάσου Τέλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου, «στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για 10 στόχους τον μήνα που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».

Το Inside Story αναφέρεται σε ένα νέο πρόσωπο, τον Σαχάκ Άβνι, τον στενότερο συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, τουλάχιστον τα τελευταία εννιά χρόνια – αρχικά στην εταιρεία Wispear και στη συνέχεια στην Intellexa, που τη διαδέχτηκε. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Ο Άβνι “ανακαλύπτει” την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020)».

Το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή, όπου δουλεύουν 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ενώ στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Krikel.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων». «Για ένα διάστημα αρκετών μηνών γίνονταν δοκιμές μέχρι τη γενική χρήση του συστήματος τον Αύγουστο του 2020», είπε στο Inside Story μία πηγή που συνεργάσθηκε στενά με τον Ταλ Ντίλιαν και τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, από το φθινόπωρο του 2019.

«Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο», πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις