CLOSE

Breaking news

Στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη
A

Την καθυστέρηση της τροπολογίας απαγόρευσης της συμμετοχής του κόμματος του καταδικασμένου, Ηλία Κασιδιάρη, που κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών, στις ελληνικές εκλογές σχολιάζει ο Guardian.

Ενώ γίνεται αναφορά και στα κηρύγματα μίσους του Ηλία Κασιδιάρη, μέσα από τις φυλακές, χρησιμοποιώντας κινητή συσκευή.

Για δύο χρόνια ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος αρχηγός του διαλυμένου πλέον νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνεται σε υποστηρικτές από τις φυλακές Δομοκού στην κεντρική Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο.

Μήνα με τον μήνα, ο πρώην βουλευτής έχει διαμαρτυρηθεί κατά της αδυναμίας του «διεφθαρμένου πολιτικού καθεστώτος» να κυβερνήσει τη χώρα σε ένα ρεύμα ομιλιών γεμάτες μίσος. Για τους 134.000 συνδρομητές του στο YouTube, οι προτροπές είναι σανίδα σωτηρίας για τον Κασιδιάρη και τους Έλληνες, το μικρό εθνικιστικό κόμμα που ίδρυσε λίγο πριν του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 13,5 ετών για τον ρόλο του στη Χρυσή Αυγή. Και φαίνεται να αποδίδουν.

Τριάντα μήνες αφότου διαπιστώθηκε ότι η βίαιη νεοφασιστική ομάδα ήταν μια εγκληματική συμμορία που είχε μεταμφιεστεί σε πολιτική οργάνωση – στοχεύοντας μετανάστες, δολοφονώντας έναν Έλληνα ράπερ και χτυπώντας αριστερούς – η έκκληση του περίφημου κοντόθυμου Κασιδιάρη δεν φαίνεται να έχουν ξεθωριάσει.

«Αντίθετα φαίνεται να έχει μεγαλώσει», λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος διευθύνει το Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. «Του δόθηκε μάλιστα η ευκαιρία να διεξάγει ραδιοφωνικές εκπομπές από το κελί του και ήταν πολύ αποτελεσματικός στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των νέων. Είναι ανησυχητικό. Αν οι γενικές εκλογές γίνονταν αύριο, το κόμμα του πιθανότατα θα ξεπερνούσε το όριο του 3% για να μπει στο κοινοβούλιο».

Την Τετάρτη, λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν η Ελλάδα προσέλθει στις κάλπες – και μόνο λίγες ώρες αφότου οι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της υποβολής υποψηφίων στους Έλληνες – το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Δομοκού συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση καθώς άρχισε να εξετάζει εάν ο 42χρονος είχε παραβιάσει στη φυλακή κανόνες που του επιτρέπουν να έχει επαφή αποκλειστικά με στενή οικογένεια και δικηγόρους – ανταλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη χρήση τηλεφωνικής κάρτας. Το συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει πιθανά τιμωρητικά μέτρα στις 20 Απριλίου.

Όλο και περισσότερο, οι Έλληνες ρωτούν πώς ένας διαβόητος τρόφιμος σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας που στεγάζει μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες του έθνους θα μπορούσε τόσο κατάφωρα να παραβιάζει τον κώδικα της φυλακής, ανεβάζοντας βίντεο στο Twitter και ακόμη και προεδρεύοντας συναντήσεις των στελεχών του κόμματός του, έστω και μέσω τηλεφώνου.

Οι ενέργειες του Κασιδιάρη, που ήρθαν στο φως για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, έχουν προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στην κεντροδεξιά κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο του 2021, καθώς ήρθαν στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις, η Σοφία Νικολάου, η υπεύθυνη της μονάδας κατά της εγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο ζήτησε έρευνα, αλλά ζήτησε να τιμωρηθούν οι φρουροί εάν διαπιστωθεί ότι βοηθούν και υποκινούν τον κρατούμενο. Στις αρχές του 2022 ο Νικολάου προχώρησε. έκτοτε οι παρεμβάσεις του Κασιδιάρη έχουν ανθίσει.

Η αργά το βράδυ ψηφοφορία της Τρίτης για την απαγόρευση της συμμετοχής των εξτρεμιστών στις εκλογές του επόμενου μήνα ακολουθεί τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο που προσπάθησε να καταστήσει αδύνατη τη συμμετοχή των Ελλήνων, επικαλούμενος την ποινική καταδίκη του αρχηγού της. Οι εθνικιστές απάντησαν ανακοινώνοντας ότι ένας συνταξιούχος εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου.

Η τελευταία νομοθεσία, που ψηφίστηκε με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του κεντροαριστερού Πασόκ, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της αρχικής απαγόρευσης, καθιστώντας ακόμη και αυτό αδύνατο, αν και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα αποφασίσει στις 5 Μαΐου εάν ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί τα βιβλία καταστατικού. Οι αντίπαλοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά, πριν από τις εκλογές που φαίνονται όλο και πιο κοντινές. «Έπρεπε να είχε δράσει αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου όταν η Χρυσή Αυγή και οι ηγέτες της κρίθηκαν ως εγκληματική οργάνωση», είπε ο Παπαϊωάννου. «Αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποξενώσει τη βάση του Κασιδιάρη. Έχει χάσει μεγάλη υποστήριξη, ειδικά μεταξύ των δεξιών στη βόρεια Ελλάδα και ήθελε να κρατήσει ανοιχτά τα κανάλια». Σε ένα έθνος όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν από καιρό εκτός νόμου, η απαγόρευση έχει εγείρει ανησυχίες για τη συνταγματικότητά του – η αριστερή αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο και μάλιστα θα λειτουργούσε προς όφελος του αμετανόητου Κασιδιάρη.

Με τη δημοτικότητα της πάλαι ποτέ ανερχόμενης Νέας Δημοκρατίας να χτυπιέται από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταστρέψει την αφήγησή της για αποτελεσματική διακυβέρνηση –και κανένα κόμμα που δεν είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία– οι μικρότερες ομάδες έχουν λάβει υποστήριξη. Στα δεξιά, οι Έλληνες έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από την αντισυστημική μανία στον απόηχο μιας καταστροφής που θεωρήθηκε ότι μπορούσε να αποφευχθεί.

Ο Κασιδιάρης, το δεξί χέρι του αυτοαποκαλούμενου «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ηγήθηκε των διαβόητων ομάδων χτυπημάτων του εξτρεμιστικού κόμματος και εκπαίδευσε τα μέλη του στις πολεμικές τέχνες.

Εάν το ανώτατο δικαστήριο αρνηθεί να επικυρώσει την απαγόρευση συμμετοχής των υπερεθνικιστών, η δημοτικότητα της ομάδας θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, προειδοποίησε ο Δημήτρης Μαύρος, επικεφαλής των δημοσκοπήσεων MRB.

«Αυτή τη στιγμή ήδη μετράμε [τη στήριξή του] μεταξύ 4 και 4,5%», είπε, χαρακτηρίζοντας τον ρόλο του κόμματος των Ελλήνων δυνητικά καθοριστικό στις επερχόμενες εκλογές.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις