Breaking news

INTIME NEWS
A

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», όπου, μεταξύ άλλων, διαμήνυσε ότι επιμένει στην ανάγκη αύξησης των μισθών, αλλά και την ανάπτυξη.

Όπως διατείνεται ο κ. Μητσοτάκης, επιμένει στην ανάγκη «να αυξάνονται οι μισθοί», ενώ ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι στα 780 ευρώ μικτά ή 667 ευρώ καθαρά ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, μετά την αύξηση που δόθηκε, ωστόσο τα έξοδα του μέσου νοικοκυριού για λογαριασμό ρεύματος, φυσικού αερίου, καύσιμα, βασικά τρόφιμα και ενοίκιο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στην ερώτηση «Μετά τις εκλογές τι θα αντιμετωπίσουμε ως χώρα;», είπε ότι: «Πιστεύω ότι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα είναι να συνεχίσει να συντηρεί ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ώστε να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση. Η Ελλάδα είναι ακόμα σημαντικά πίσω ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Γιατί; Γιατί φάγαμε στο κεφάλι τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ χώρα του ΟΟΣΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Και ακόμα δεν έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος. Πρέπει άρα να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα».

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά από το παρελθόν. Ανάπτυξη που να στηρίζεται σε επενδύσεις και σε εξωστρέφεια και όχι σε κατανάλωση. Η οποία ταυτόχρονα να μειώνει το δημόσιο χρέος, να μην είναι δηλαδή ανάπτυξη με δανεικά όπως εκείνη που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Που να δίνει μεγάλη έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων: στη σύγκλιση των μισθών και κυρίως στη στήριξη των χαμηλών μισθών. Που να έχει χαρακτηριστικά ψηφιακά και σίγουρα θα σέβεται το περιβάλλον» σημείωσε.

Απαντώντας στο σχόλιο «Υπάρχει ένα άρωμα σοσιαλδημοκρατίας στα όσα λέτε…» από το δημοσιογράφο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι: «Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, που νομοτελειακά παράγει ο καπιταλισμός, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για όλα τα κόμματα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά και θέλουν να καλύπτουν τον μεσαίο χώρο, τον χώρο του Κέντρου. Άσχετα εάν προέρχονται από την Κεντροδεξιά ή από την Κεντροαριστερά».

«Πώς θα οδηγηθούμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Επιμένω στην ανάγκη να αυξάνονται οι μισθοί. Οι επιχειρήσεις, επειδή έχουν στηριχθεί αρκετά από την κυβέρνηση, οφείλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια. Η άνοδος των μισθών δεν επιτυγχάνεται με κάποια ντιρεκτίβα. Είναι αποτέλεσμα απτών πολιτικών. Οι επενδύσεις μειώνουν την ανεργία. Αυξάνουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Στους επιχειρηματίες που μου παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους απαντάω «πω πω, στεναχωριέμαι πολύ για εσάς! Υπάρχει όμως λύση: πληρώστε περισσότερο και θα τους βρείτε!» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι: «Πιστεύω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι σε πολλούς κλάδους έχουμε κλαδικές συμβάσεις που πληρώνουν μισθούς πολύ καλύτερους από τον βασικό. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε το λαϊκό εισόδημα. Και με στοχευμένες μειώσεις φόρων. Θέλουμε το πορτοφόλι των εργαζομένων στην Ελλάδα να παχύνει. Είναι αυτό κεντροαριστερή ατζέντα; Εγώ θα την ονόμαζα παρακαταθήκη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους».

«Το βέβαιο είναι ότι τα νέα ζευγάρια πιέζονται πάρα πολύ, ιδίως εάν έχουν γίνει γονείς. Αυτό μας απασχολεί πολύ. Επιμένω ότι η λύση είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση της φορολογίας. Συν η υποστήριξη της εργαζόμενης οικογένειας. Στο ξεχωριστό υπουργείο που θα φτιάξουμε, ισότητας και οικογενειακής πολιτικής, θα εντάξουμε και τις πολιτικές της στέγασης. Για να δώσουμε περισσότερες ανάσες» διαμήνυσε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι: «Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας για να επιτύχουμε την ανάπτυξη. Για να γίνει όμως αυτό, απαραίτητες είναι οι υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν και στους δύο γονείς να δουλεύουν. Περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ώστε να παίρνεις μαζί σου το παιδί στη δουλειά και να ξέρεις ότι θα έχει μια δημιουργική απασχόληση. Διευρυμένο ωράριο για το δημοτικό. Προγράμματα όπως «οι νταντάδες της γειτονιάς».

ΓΣΕΕ: «Αναντίστοιχος των αναγκών ο κατώτατος μισθός»

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), σε ανακοίνωση της, τόνισε πως: «Η ανακοίνωση του ύψους του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται μακριά από τις απαιτήσεις των πιο φτωχών εργαζομένων και δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης».

Όπως επισημαίνει, η θέση της Συνομοσπονδίας είναι σαφής και τεκμηριωμένη: Η ΓΣΕΕ έχει αναλύσει με επιχειρήματα την αναγκαιότητα ο κατώτατος μισθός να βρίσκεται στο 60% του διάμεσου μισθού συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, δηλαδή στα 826 ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ο θεσμός του κατώτατου μισθού είναι καθοριστικός για τη δημιουργία προϋποθέσεων μετάβασης σε μία πιο ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη οικονομία και κοινωνία.

Για τη Συνομοσπονδία, λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη η θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, μετά από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω, δηλαδή, Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις