CLOSE

Breaking news

Μητσοτάκης
A

Την ενίσχυση του τομέα της Υγεία με 10.000 προσλήψεις, σε ορίζοντα τετραετίας, «υποσχέθηκε» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή ομιλία του στην έναρξη της συζήτησης στην Βουλή, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεκαθάρισε αν ο αριθμός των 10.000 προσλήψεων θα έρθει να προστεθεί συνολικά στο ΕΣΥ ή αν πρόκειται για τον καθιερωμένο προγραμματισμό που, ούτως ή άλλως, καλύπτει τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας αναμένουν, από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης, την προκήρυξη για 910 μόνιμες θέσεις, εκτός γιατρών και νοσηλευτών, που όμως, μέχρι και σήμερα, παραμένει «άφαντη».

Όσον αφορά το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα ενισχυθεί με 800 προσλήψεις διασωστών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Το ΦΕΚ που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και προβλέπει την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρει πως η ρύθμιση αυτή θα είναι δυνατή μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Εκτός όμως των 800 προσλήψεων, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως πρόκειται να συγκροτηθεί άμεσα, ειδική ομάδα από 250 δικυκλιστές-διασώστες, που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για την Υγεία

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή του ομιλία, δήλωσε για τον τομέα της Υγείας: 

«Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί και για εμένα αλλά και για την κυβέρνησή μας συνολικά -και σίγουρα για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας- ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Μια σειρά από έργα υποδομής υλοποιούνται ήδη σήμερα που μιλάμε σε 80 νοσοκομεία της χώρας και σε 156 κέντρα υγείας, γίνονται σημαντικές αναβαθμίσεις, στα νοσοκομεία, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Είναι δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι δράσεις οι οποίες κοστολογούνται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, επειδή είχε γίνει μια μεγάλη συζήτηση από το ΠΑΣΟΚ «μα τι ποσοστό τελικά του Ταμείου Ανάκαμψης δαπανούμε στην υγεία;». Λοιπόν, το 1,5 δισεκατομμύριο από το ποσό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας από επιχορηγήσεις, όχι από δάνεια, είναι περίπου 8% του Ταμείου Ανάκαμψης. Άρα είναι μια σημαντική παρέμβαση η οποία γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση, που οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών.

Προφανώς αυτές τις νέες ανάγκες θα πρέπει να τις διαχειριστεί πρόσθετο προσωπικό. Η δέσμευσή μας για 10.000 νέες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο. Οκτακόσιοι από αυτούς θα κατευθυνθούν στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άμεσες κινήσεις που έχουμε ήδη κάνει με την ηγεσία του Υπουργείου για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες ανάγκες, για τη συνεργασία δηλαδή, την αυτονόητη συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής. Ήδη αυτό υλοποιήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία εκδώσαμε.

Το κράτος είναι ένα, είναι ενιαίο και ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου μπορούν άλλοι τομείς του κράτους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους θα το κάνουμε χωρίς να το σκεφτούμε δεύτερη φορά.

Ο σκοπός μας είναι στις αστικές και στις ημιαστικές περιοχές το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται μέσα σε 7-15 λεπτά, γι’ αυτό και μέσα στις επόμενες εβδομάδες συγκροτούμε ήδη μία ειδική ομάδα για τα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά ξεκινώντας με την Αθήνα, από 250 δικυκλιστές διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις