Breaking news

Ομιλία Μητσοτάκη
A

Την οριζόντια αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του ομιλία, για τις προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου του 2024, αποτελώντας έτσι τις πρώτες οριζόντιες αυξήσεις μετά από 14 χρόνια.

Ακολουθούν συνοπτικά οι βασικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης:

Αποπληρωμή διμερών δανείων και μείωση της ανεργίας

Ακόμη ανακοίνωσε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως το τέλος του έτους, πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.

Παράλληλα συνέχισε με λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% ως το τέλος της τετραετίας, μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Επέκταση «Market Pass» και εφαρμογή «Youth Pass»

Παράλληλα ο ίδιος επισημοποίησε την επέκταση του Market Pass και την εφαρμογή του voucher 150 ευρώ, γνωστό και ως «Youth Pass», το οποίο θα αποτελέσει μόνιμο μέτρο για τους νέους, με πρώτη καταβολή τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη ανακοίνωσε την πρόσθετη μείωση φόρου 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή δικαιούχων ΕΚΑΣ από συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες και αύξηση του οικογενειακού επιδόματος.

Αυξήσεις σε μέσο και κατώτατο μισθό

Αναφορικά με τον μέσο μισθό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «υποσχέθηκε» την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και του κατώτατου στα 950 ευρώ.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κάτι που θα τους ευχαριστήσει».

Ο ίδιος προανήγγειλε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Νέες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «Αναμόρφωση του ΕΣΥ η οποία αποτελεί ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα» για τον ίδιο και μίλησε για «δέσμευση» για 10.000 προσλήψεις μέχρι το τέλος της τετραετίας, η οποία «ισχύει στο ακέραιο».

Τέλος πρόσθεσε ότι «Σκοπός μας είναι το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε 7 με 10 λεπτά» σημείωσε και μίλησε για επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα, με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Νέα εποχή στη δημόσια Παιδεία 

Η δημόσια Παιδεία προχωρά σε νέα εποχή. Μια μεταρρύθμιση έχει για τα καλά ριζώσει στη χώρα. Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Με την τεχνολογία να απλώνεται σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρώτοι από τους 36000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη. Σύντομα όλοι οι μαθητές από την Ε' Δημοτικού θα διδάσκονται με διαδραστικούς πίνακες. Οι απαραίτητοι Πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν πρέπει να κρύψουμε και πρακτικές ελλείψεις δεκαετιών όπως το κτιριακό. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μελέτη για εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων όλης της χώρας. Καιρός να καταλήξουμε και σε ένα μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν όλα τα σχολεία στη χώρα μας.

Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να γίνουν εργαστήρια ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Το ίδιο να ισχύει σε όλες τις βαθμίδες.

Στεγαστικό πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου»

Όσον αφορά στο στεγαστικό πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου» δήλωσε τα εξής:

«Θα διπλασιάσουμε τους πόρους για το πρόγραμμα "Σπίτι μου"» σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για το Στεγαστικό ζήτημα και στη συνέχεια μίλησε για «Πράσινη, ψηφιακή Ελλάδα, πρωταγωνίστρια έως το 2030 στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», με στροφή στις ανανώσιμες πηγές ενέργειας καθώς το 80% της συνολικής ενέργειας το αργότερο έως το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ».

Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις