Breaking news

Νίκη Κεραμέως
A

Συνέντευξη έδωσε σήμερα, η νέα υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία μίλησε για τις νέες προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί στο δημόσιο, την αξιολόγηση στους διοικητές δημόσιων φορέων, αλλά και το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, η κ. Κεραμέως μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», ανέφερε πως στο άμεσο μέλλον, «σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα "βλέπει" από νωρίς τις ανάγκες προσλήψεων στο δημόσιο», ενώ τοποθετήθηκε και για τις προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν.

Ειδικότερα η υπουργός είπε: «Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε όσο γίνεται καλύτερα τον πολίτη. Για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις δάσκαλο στο σχολείο, γιατρό στο νοσοκομείο, υπάλληλο στις δημόσιες υπηρεσίες, κτλ. Γι΄ αυτόν τον λόγο έχουμε ήδη επιταχύνει τις διαδικασίες των προσλήψεων, προτεραιοποιούμε τις ανάγκες που είναι πιο έντονες στο Δημόσιο, για παράδειγμα στον κλάδο της υγείας».

Έρχεται η προκήρυξη για 250 μοτοσικλετιστές διασώστες

«Τώρα προχωράει η διαδικασία για τους 250 μοτοσικλετιστές διασώστες, που είναι μέσα στους 800 του ΕΚΑΒ. Δεν κλείνουν οι προσλήψεις, αλλά βάζουμε σε λειτουργία ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα διαβλέπουμε ποιές είναι οι ανάγκες του Δημοσίου και έτσι από νωρίς θα μπορούμε να στελεχώνουμε το δημόσιο. Στους κλάδους που ψηφιοποιούνται θα χρειαζόμαστε λιγότερο κόσμο, αλλά σε άλλους κλάδους θα χρειαζόμαστε περισσότερο», αποκάλυψε η κ. Κεραμέως.

Και πρόσθεσε: «Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπονται νέες διαδικασίες, και ο νέος υπουργός το έχει θέσει ως προτεραιότητα. Άκουσα προηγουμένως το ρεπορτάζ με το υποθηκοφυλακείο, και ήδη έχει ψηφιοποιηθεί ένα μέρος για να βλέπουν οι δικηγόροι και άλλοι τα σχετικά με τις εγγραφές στο κτηματολόγιο και από εκεί και πέρα, να ψηφιοποιούνται σιγά σιγά και οι διεργασίες και οι πράξεις για την καταχώρηση αυτών των πράξεων».

«Εμείς σχεδιάζουμε τον προϋπολογισμό των προσλήψεων που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε είμαστε σε επαφή με όλα τα υπουργεία προκειμένου να μας τεκμηριώσουν τις ανάγκες που έχουν στο κάθε υπουργείο. Με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, βλέπεις ποιες είναι οι τάσεις συνολικά με βάση οικονομικές εξελίξεις, με βάση την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Στόχος είναι η επιτάχυνση προσλήψεων», ανέφερε. 

«Θα οριστεί νέος τρόπος διοικήσεως, σε διοικήσεις δημόσιων φορέων κι οργανισμών»

Αναφορικά με τις διοικήσεις φορέων τόνισε: «Θα οριστεί νέος τρόπος διοικήσεως, σε διοικήσεις δημόσιων φορέων κι οργανισμών. Εκεί προβλέπεται μεταξύ άλλων και αξιολόγηση των διοικήσεων αυτών στα μέσα της θητείας τους, και αν δεν ανταποκρίνονται θετικά στην στοχοθεσία που έχει τεθεί για την διοίκηση του φορέα, τότε θα μπορεί να απομακρύνεται. Μιλάμε για τις διοικήσεις των φορέων. Αξιολόγηση στα σχολεία είχε να γίνει από το 1982 και μετά από 40 χρόνια ξεκίνησε εκ νέου».

«Είμαστε εδώ για να ικανοποιούμε τις ανάγκες του κάθε υπουργείου, και η Παιδεία και η Υγεία χρειάζεται. Δίνονται ειδικά κονδύλια στους Δήμους για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί τα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές για την πρόσληψη υπαλλήλων καθαριότητας στα σχολεία συγκεκριμένα, και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σε αυτό το θέμα. Βγαίνουν συνέχεια προκηρύξεις με βάση τι; Ανάγκες των αρμόδιων υπουργείων. Τον Σεπτέμβριο στο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσουμε για τις προσλήψεις του 2024. Έχουμε έναν βασικό κανόνα, για κάθε μία αποχώρηση μία πρόσληψη. Αυτό δεν σημαίνει στον κάθε τομέα. Εάν για παράδειγμα στην υγεία έχουμε περισσότερες αποχωρήσεις, θα πάρουμε παραπάνω άτομα, ανάλογα τις ανάγκες», υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών.

Για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Η κ. Κεραμέως μίλησε και για το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων, και το οποίο κατατίθεται σήμερα προς δημόσια διαβούλευση.

«Το συζητάμε 50 χρόνια. Έχει γίνει ένα μεγάλο άλμα και ήρθε η ώρα να κάνουμε ακόμη ένα μεγαλύτερο. Πριν από το 2019 αυτοί που διαμένουν στο εξωτερικό, Έλληνες πολίτες που έχουν το δικαίωμα ψήφου, εάν πάρουν δηλαδή το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα να έρθουν να ψηφίσουν, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Το 2019 η ΝΔ πέρασε έναν νόμο, όμως για να ισχύσει αυτός ο νόμος χρειαζόταν να ψηφίσουν τουλάχιστον 200 βουλευτές, έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Τέθηκαν περιορισμοί κατόπιν πρότασης άλλων κομμάτων ως προς το ποιος μπορεί να ασκήσει με αυτόν τον τρόπο το δικαιωμάτων. Στις εκλογές του2023 πήγαμε με αυτή τη δυνατότητα, κάνοντας αυτή τη ”διευκόλυνση”», είπε αρχικά.

«Η αλλαγή είναι στο ότι τώρα είναι εφικτό, για όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δύο κατηγορίες πολιτών: αυτοί που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά και για εκείνους που για κάποιον λόγο μπορεί να είναι εκτός Ελλάδος την ημέρα των εκλογών. Δεν υπάρχει περιορισμός στο φύλο ή στην ηλικία. Θέλουμε να καλέσουμε όλα τα κόμματα, και τους 300 βουλευτές για να κάνουμε όλοι μαζί αυτό το βήμα. Το θέμα είναι θέμα σεβασμού στον απανταχού ελληνισμό. Το 2021 φέραμε την ίδια διάταξη, ωστόσο μαζί με ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, ήμασταν 190. Σήμερα όλοι αυτοί μαζί είμαστε 202. Σήμερα ξεκινάμε επαφές με όλα τα κόμματα, είναι ένα ζήτημα ελληνισμού. Έχουμε μία ιστορική ευκαιρία. Έχουμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα και θα το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται. Σήμερα θα μπει σε διαβούλευση και ψηφίζεται πριν από τις θερινές διακοπές», συνέχισε η κ. Κεραμέως.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις