Breaking news

mitsotakis.jpg
A

Ύστερα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ένταξη της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πολιτική Προστασία, ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΑΑ, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, δίνει τη δική του απάντηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Facebook, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για συστράτευση όλων των κρατικών φορέων προκειμένου να προφυλαχθούν οι ζωές και οι περιουσίες των συνανθρώπων μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο τον καθηγητή κ. Πλειώνη, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανάγκη αυτή.

Συνεχίζοντας, ωστόσο, αναφέρει πως μία λύση θα ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας -όπως εξάλλου είχε προτείνει ήδη από τις αρχές του 2022-  χωρίς να χρειάζεται να υπάρξουν διαδικασίες για την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο.

Όπως δήλωσε, θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Άκουσα με προσοχή τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και συμφωνώ ότι στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Πολιτεία, Επιστήμη, Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία Πολιτών, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα και με αρθρογραφία μου στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητες του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις.

Η βασική και θεμελιώδης αποστολή του ΕΑΑ, ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (μάλιστα το 1ο της νεώτερης Ελλάδας), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα επιστημονικών τομέων, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία. Θα ήταν κοινοτοπία να αναφέρω την κατάκτηση του Δυτικού Πολιτισμού ότι η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτεί ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί.

Σημειώνω επίσης, ότι μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο ΕΑΑ μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, ορισμένα εκ των οποίων αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Όσον αφορά αυτό το σκέλος της δραστηριότητας του ΕΑΑ, ήταν και είναι στόχος μας η στενή συνεργασία, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παλαιότερα και προσφάτως με το Υπουργείο ΚΚ & ΠΠ. Αυτό μπορεί να γίνει με προγραμματική συμφωνία ή/και με Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν και άλλα Ερευνητικά Κέντρα με αντίστοιχα υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπ. Ναυτιλίας).

Θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον κ. Πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, καθότι βρίσκομαι σε υπερατλαντικό επαγγελματικό ταξίδι, για να τον ενημερώσω για τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ήδη από τις αρχές του 2022, και να του εκθέσω τις απόψεις μου για το πως θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν.4936/2022 (Κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό».

Μητσοτάκης: Πρωτοβουλία αποτελεί η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία

Στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υπαγωγή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (EMY) και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως η κατεύθυνση αυτή τίθεται, γιατί «στην περίπτωση του Daniel, δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει όλα τα σημαντικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας στην Πολιτική Προστασία».

Στην ερώτηση εάν υπήρξαν λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς και αν θα προσμετρηθούν σε κάποιο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε συγκεκριμένα: «Έχω την απαίτηση από τον εαυτό μου να κάνω πάρα πολύ αυστηρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Έχω την απαίτηση να κάνω αυτοκριτική. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη το φετινό καλοκαίρι, αλλά προτιμώ να μιλήσω για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό.

ΠΑΣΟΚ: Αιχμές κατά της απόφασης του πρωθυπουργού

Ήπιες αντιδράσεις εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ, κατά της απόφασης του πρωθυπουργού, σχετικά με την υπαγωγή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πολιτική Προστασία, με ανακοίνωσή του.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων και του πολιτικού λαϊκισμού του πρωθυπουργού».

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως το επιτελικό κράτος «δεν διαθέτει καμία διαχειριστική επάρκεια και απέτυχε να αναδιοργανώσει τις κρατικές δομές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

«Είναι σαφές στους πολίτες ότι το «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας δεν διαθέτει καμία διαχειριστική επάρκεια και απέτυχε να αναδιοργανώσει τις κρατικές δομές.

Ουδείς, συνεπώς, συμμερίζεται την αγωνία του Πρωθυπουργού για το αν στηρίζει τους υπουργούς του ή πότε θα έρθει η ώρα του ανασχηματισμού.

Η απόφαση του να υπαχθούν στην Πολιτική Προστασία η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, οι επιστημονικοί φορείς δηλαδή που ανέδειξαν τη γύμνια του εν λόγω Υπουργείου κατά τη διαχείριση των πυρκαγιών και των πλημμυρών, είναι αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων και του πολιτικού λαϊκισμού του κ. Μητσοτάκη».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις