Breaking news

Το εσωτερικό της Βουλής την Ελλήνων
A

Με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να ενσωματώνει αλλαγές και να κάνει δεκτές βελτιωτικές ρυθμίσεις, και τους φορείς στην πλειονότητά τους να διατυπώνουν θετική γνώμη, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.

Δείτε ακόμα: Κεραμέως: Αλλάζουν οι διοικήσεις 120 νοσοκομείων της χώρας

Ειδικότερα, η υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα για επιπλέον μοριοδότηση στους απόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής, ότι θα φέρει νομοτεχνική βελτίωση. Επιπλέον, η κα Κεραμέως ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής, ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές με βάση τις παρατηρήσεις, τόσο των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, όσο και των κομμάτων, όπως:

  • Η υποχρεωτική μαγνητοφώνηση της συνέντευξης του υποψηφίου
  • Ο καθορισμός των ημερών που θα ειδοποιούνται οι υποψήφιοι πριν την συνέντευξη
  • Η ενιαία δομή βιογραφικών, με πεδία, που να ανταποκρίνονται ακριβώς στα μοριοδοτούμενα προσόντα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας
  • Η η συμπλήρωση του τεστ προσωπικότητας στο επίπεδο της συνέντευξης.

Υπενθυμίζουμε ότι στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων η γραπτή εξέταση ΑΣΕΠ για τους νέους διοικητές των νομικών προσώπων του δημοσίου καθώς και τον νοσοκομείων. Προβλέπεται ακόμα η αξιολόγηση καθώς και ένα σύστημα κινήτρων για τους διευθυντές και διοικητές των ίδιων φορέων. 

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, κατά τάχτηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νίκη, ενώ το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, οι "Σπαρτιάτες" και η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη.

Θετικός ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ

O πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό εισάγει κατ' αρχάς, μια καινοτόμα, πολύ θετική διαδικασία, που είναι τα λεγόμενα τεστ δεξιοτήτων. Επίσης υπάρχει η γνωστή μοριοδότηση και οι συνεντεύξεις, ενώ ως βασική διαφορά από τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι ότι δεν ανατίθεται σε μία επιτροπή, αλλά σε πολλές επιτροπές. Επίσης οι φορείς οι οποίοι υπάγονταν και υπάγονται στη διαδικασία αυτή, είναι πάνω από 500 και αν ληφθεί υπόψη ότι κάποιοι φορείς έχουν διοικητή και υποδιοικητή, είναι πάνω από 800. «Άρα, το να πιστεύει κανείς ότι με μία επιτροπή θα μπορούσε να βγει σε πέρας αυτό το έργο, είναι ουτοπικό», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην EPSO που είναι το ΑΣΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και σε χώρες που έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά μαζί μας από πλευράς ιδιοσυγκρασίας - γιατί μπορεί κάποιος να μιλήσει για τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας - στην Κύπρο έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν και εκεί τέτοια τεστ δεξιοτήτων», ανέφερε επίσης ο κ. Παπαϊωάννου.

Όπως τόνισε, η φιλοδοξία είναι να γίνει με ηλεκτρονικές διαδικασίες, διότι με τον παραδοσιακό τρόπο δεν μπορεί να βγει σε πέρας. «Είναι όμως μια κατάκτηση, πιστεύω, αυτή, και ελπίζω να πιάσει και στη συνείδηση της κοινωνίας και στη συνείδηση των υποψηφίων και βεβαίως και στη συνείδηση την κοινοβουλευτική», προσέθεσε.

Όσον αφορά τα τυπικά προσόντα, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ είπε πως καλό είναι να παίζουν το ρόλο τους, αλλά να μην υπερτιμάται η αξία τους. Σε ό,τι αφορά τις συνεντεύξεις, επισήμανε ότι συνήθως καταλήγουν σε ομόφωνα αποτελέσματα και ενώ μπορεί η συνέντευξη έχει έναν υποκειμενισμό, το γεγονός ότι τώρα θα υποβοηθείται και από τα τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας, θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Τι να τους κάνεις τους μάνατζερ όταν δεν έχεις γιατρούς και νοσηλευτές;

Στους φορείς που αντέδρασαν ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Δ. Βρύσαλης, ο οποίος είπε πως αυτό που λείπει πραγματικά, είναι οι χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας, μεταφορείς, τραπεζοκόμοι, διοικητικοί υπάλληλοι, τα εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα, και έθεσε το ερώτημα, για ποιον λόγο αναζητά κανείς σήμερα μάνατζερ και νέους, ικανούς διοικητές, όταν σε λίγο δεν θα υπάρχουν καθόλου γιατροί και νοσηλευτές, «και όσοι θεωρούνται από εσάς επιτυχημένοι έχουν οδηγήσει το σύνολο των νοσοκομείων σε λειτουργική κατάρρευση». 
 
«Ποια πολιτική ακριβώς θα εφαρμόσουν αυτοί οι διοικητές;», αναρωτήθηκε ο κ. Βρύσαλης, ενώ υποστήριξε ότι τα περί αντικειμενικότητας, αξιοκρατίας, διαφάνειας ανατρέπονται, αφού τελικά την επιλογή του διοικητή την κάνει ο εκάστοτε υπουργός, ενώ η δήθεν καινοτομία των γραπτών εξετάσεων που εισάγεται, ακυρώνεται από τη μεγάλη βαρύτητα και μοριοδότηση που δίνεται στην προφορική συνέντευξη.

Απαντώντας η υπουργός Εσωτερικών, αφού τόνισε ότι τα θέματα που έθιξε ο κ. Βρύσαλης άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Υγείας, σημείωσε ότι στο τελευταίο προγραμματισμό προσλήψεων, περίπου το 40% των νέων θέσεων για το 2024, κατευθύνεται στον τομέα της Υγείας. «Μιλάμε για περίπου 6500 θέσεις, οι οποίες είναι για τον τομέα της υγείας. Μια σημαντική ενίσχυση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού της Υγείας, θέλω να πιστεύω», είπε η κα Κεραμέως.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις