Breaking news

Live οι δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν
A

Έφτασε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τις επαφές που θα έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον κ. Ερντογάν που προσγειώθηκε γύρω στις 10:20 το πρωί της Πέμπτης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, τον υποδέχθηκε όπως έχει ανακοινωθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν

Τον πρόεδρο της Τουρκίας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ,ώστε να προβούν σε κοινές δηλώσεις ενώπιον του Τύπου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Μητσοτάκης – Ερντογάν
ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

 

Μητσοτάκης – Ερντογάν
ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

 

Μητσοτάκης – Ερντογάν
ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Live οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν

Σε απευθείας σύνδεση με το Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους που κράτησε τρία τέταρτα της ώρας περισσότερο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Στην αρχή των δηλώσεων του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ως ιδιαίτερα ξεχωριστή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ταραχώδη περίοδο που υπήρξε ανάμεσα στις 2 χώρες, τόνισε όμως ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να έχουν καλές και ειρηνικές σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της συνεργασίας ως προς το μεταναστευτικό.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ταχεία χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα φέρει την τουρκική νεολαία πιο κοντά στην Ευρώπη.

Αναλυτικά η δήλωση Μητσοτάκη:

Ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε κρίσεις όπως την τριετή πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή κρίση αλλά και μεγάλες οικολογικές καταστροφές.

«Ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε περιφερειακές συγκρούσεις. Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αναζητούν λύσεις και αν δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση στο Βίλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε το νήμα της συνεργασίας. Ο οδικός χάρτης τον οποίο υιοθετήσαμε συμπεριέλαβε 3 επίπεδα ανάμεσά τους τον πολιτικό διάλογο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς συναντιόμαστε για 3 φορά σε 6 μήνες.

Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών λόγω της φύλαξης των συνόρων αλλά και της συνεργασίας αστυνομίας και λιμενικού των δύο χωρών

Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοϊκή με την Τουρκία.

Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς ως Ελλάδα δεν υπάρχει λύση πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2017.

100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης συνάπτεται διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας καλής γειτονίας μια σχέση που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο Ιπεκτσί. Διακήρυξη που υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας,

Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Οι δηλώσεις Ερντογάν:

«Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την υποδοχή.

Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση.

Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. το διμερές εμπόριο και ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα.

Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοοι καταυλισμοί που υποθάλπτουν τρομοκράτες

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου.

Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Από την αρχή είπαμε ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα.

Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια.

Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί.

Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη ο Μητσοτάκης

Η απάντηση Μητσοτάκη για την μειονότητα

Μετά την ομιλία Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρήσουμε και να το διασφαλίσουμε. Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ερντογάν σε Κ. Σακελλαροπούλου: Να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού

Δεκτός από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγινε ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη-εξπρές στην Αθήνα με στόχο τη διατήρηση αλλά και την αναβάθμιση του θετικού κλίματος που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά το τελευταίο διάστημα.

Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Ερντογάν
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME NEWS

«Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν φέτος οι χώρες μας έγιναν η αφορμή για να αποδειχθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την αποφυγή εντάσεων στις μεταξύ μας σχέσεις. Εάν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του διεθνούς δικαίου. Εχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες, είναι σημαντική η διατήρηση και εμπέδωση του θετικού κλίματος», δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Ερντογάν
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME NEWS

Για «την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας», μίλησε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι προτιμά να βλέπει το ποτήρι «μισογεμάτο» αλλά και ότι η τουρκική πλευρά επισκέφθηκε την Αθήνα με μια ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών που πρόκειται σήμερα να έχουν «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Ερντογάν
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME NEWS
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις