CLOSE

Breaking news

Οικονομία
A

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρά τη «θύελλα» αντιδράσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς περιέχει ρύθμιση, με την οποία επιβάλλεται «χαράτσι» στα εισοδήματα τους, ενώ τούς αποκλείει από τα επιδόματα που μέχρι τώρα δικαιούνταν και την οξεία κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο «πέρασε» με τις ψήφους των 158 «γαλάζιων» βουλευτών, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν.

Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά, μετά από αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. «Όχι» επί της αρχής και επί των τριών, ακολούθων άρθρων ψήφισαν 140 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

 • 15, για την εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών,
 • 49, για τη μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, και
 • 50, για τη μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών.

Το άρθρο 7, που αφορά πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό, ψηφίστηκε με 169 ψήφους, ενώ «όχι» ψήφισαν 129 βουλευτές.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης διατείνεται ότι: «Προσδοκούμε να έχουμε 550 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα λόγω των ρυθμίσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες. Προσδοκούμε περισσότερα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των ψηφιακών εργαλείων έχουμε δεκαπλασιασμό των δηλωμένων εισοδημάτων στο συγκεκριμένο κλάδο. Προσδοκούμε αύξηση εσόδων από πάταξη λαθρεμπορίου. Όλα αυτά υπολογίζονται σε 3 δις έως το 2027».

Τα 10 κυριότερα σημεία αναφοράς του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το νομοσχέδιο θα επιφέρει δέκα σημαντικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών:

 1. POS: Προχωρά γρήγορα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδοθεί ΚΥΑ, ώστε τα POS να επεκταθούν σε ολόκληρη τη λιανική ενώ πιλοτικά θα εφαρμοστεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής.
 2. MyData: Καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα ούτε θα αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.
 3. Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Μόλις ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά ηλεκτρονική τιμολόγηση.
 4. Μετρητά: Τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.
 5. Ακίνητα: Απαγορεύονται οι αγοροπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα γίνονται δεκτά μόνο τραπεζικά μέσα πληρωμής.
 6. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Όποιος νοικιάζει από τρία ακίνητα και πάνω θα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ.
 7. Λαθρεμπόριο καυσίμων: Θα υπάρξει μηδενική ανοχή. Εισάγονται δυο βασικές ρυθμίσεις: Πρώτον, αν υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας ιδιαίτερα για το λαθρεμπόριο και το σύστημα των εισροών εκροών θα σφραγίζονται όλες οι εγκαταστάσεις για δύο χρόνια και δεν θα μπορούν να ξανανοίγουν ούτε με άλλο ΑΦΜ. Και δεύτερον εισάγονται τα μέτρα της λεγόμενης δέουσας επιμέλειας, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων υποχρεώνονται να ελέγχουν τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται και να ειδοποιούν σε περίπτωση που διαπιστώνουν παραβίαση της νομοθεσίας. Διαφορετικά θα υφίστανται μεγάλες κυρώσεις. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης για την αυστηρότερη διάταξη για το λαθρεμπόριο που έχει περάσει από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
 8. Φορολογία εισοδήματος: Με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από το 2024, μετά από πολλά χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Αρέσει δεν αρέσει στην αντιπολίτευση, αυτή είναι μια βασική παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα περίμενα από την αριστερά ιδιαίτερα να μην ανέχεται την αδικία, να πληρώνει περισσότερο φόρος ο εργαζόμενος από το αφεντικό του. Γιατί αυτό υποστηρίζετε και θα είσαστε πάντοτε υπόλογοι», τόνισε, με αλαζονικό ύφος, ο υπουργός.
 9. Κοινωνικά επιδόματα: Ανακατευθύνονται 100 εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλονται σε κοινωνικά επιδόματα. «Έχουμε ας πούμε 21.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνοντας μέχρι 2.500 ευρώ είναι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Και εδώ θα περίμενα από την Αριστερά να έχει ευαισθησία ή έστω ανοχή σε αυτή την παρέμβαση, ώστε να πάρει ο φτωχός κάτι παραπάνω αντί να τα παίρνει κάποιος που παριστάνει το φτωχό», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
 10. Παιδεία - Υγεία: Λόγω των αλλαγών που γίνονται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αυξηθούν από το 2024 οι δαπάνες για την υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία κατά 481 εκατ. Ευρώ και για την παιδεία κατά 255 εκατ.

Οι τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα τέσσερις αλλαγές, επί του σχεδίου που κατατέθηκε αρχικά.

Αυτές είναι οι εξής:

 1. Εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.
 2. Θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου για τα περίπτερα επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.
 3. Θα υπάρξει επίσης εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».
 4. Και για τα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις