Breaking news

Κοινό μέτωπο Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη απέναντι στη ΝΔ
A

Στο ίδιο πάνελ αναμένεται να βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ο Διονύσης Τεμπονέρας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Χριστοδουλάκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Έφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς, στο πλαίσιο εκδήλωσης που αναμένεται να θίξει την προοπτική σύνθεσης δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς απέναντι στην πολιτική κυριαρχία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επισήμως, οι συμμετέχοντες από τις τρεις πλευρές που θεωρούνται πιο κοντά ιδεολογικά η μια στην άλλη θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;», προσφέροντας μια πρώτη καταγραφή προθέσεων που αφορά την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου την επόμενη μέρα.

Είναι η πρώτη τέτοιου είδους «μεικτή» εκδήλωση με τη συγκεκριμένη θεματική που λαμβάνει χώρα μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και τις ανακατατάξεις που έφεραν η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το διψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – και τα ονόματα του πάνελ, σε κάθε περίπτωση, έχουν τη δική τους σημειολογία.

Στο «τραπέζι», λοιπόν, θα τεθεί το τι μέλλει γενέσθαι στην κατακερματισμένη αντιπολίτευση όπου κανένα κόμμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν διαθέτει προοπτική εξουσίας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των ευρημάτων της τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse η εκλογική δύναμη της ΝΔ εκτιμάται στο 36% ενώ του ΠΑΣΟΚ στο 14,5%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5% και της Νέας Αριστεράς στο 2,5%.

Δυσφορία σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Η κίνηση αυτή που έχει γίνει γνωστή εδώ και μερικές ημέρες είναι μια πρωτοβουλία του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, έχει προκαλέσει δυσφορία σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, που επισήμως και για την ώρα αποφεύγουν να σχολιάσουν. Ο λόγος της δυσφορίας δεν είναι άλλος από τα πρόσωπα, τα οποία χρεώνονται με φιλοδοξίες «δελφίνου», την ώρα που ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση παίρνει χαρακτηριστικά πολιτικής επιβίωσης για τις ηγεσίες τους.

Επίσης, πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως η εκδήλωση ξέσπασαν συντονισμένες επιθέσεις κατά του Τεμπονέρα από τρολ του διαδικτύου που τον χαρακτήρισαν «υπονομευτή» και ζήτησαν τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, από τη Χαριλάου Τρικούπη έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση του κόμματος από τον κ. Χριστοδουλάκη.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη παρέμβασή του στην νομαρχιακή επιτροπή Ικαρίας στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τεμπονέρας αναγνώρισε ότι στο παρελθόν το κόμμα του είχε υποτιμήσει τον κ. Μητσοτάκη. «Είχαμε υποτιμήσει τον αντίπαλο. Αυτή είναι η αλήθεια!» είπε και θύμισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν «δεν μπορεί το παιδί». Πρόσθεσε δε ότι τελικά αποδείχθηκε, τόσο το 2019 όσο και το 2023 ότι η ΝΔ όχι απλά ήταν έτοιμη αλλά «είχε συγκεκριμένα νομοσχέδια, για συγκεκριμένα συμφέροντα, με συγκεκριμένη στόχευση».

Το ενδεχόμενο συνεργασιών

Η συνάντηση των Αχτσιόγλου – Χριστοδουλάκη – Τεμπονέρα έρχεται μετά τις τελευταίες δημοσκοπικές πτήσεις, που επιβεβαίωσαν αφενός την καθιέρωση του ΠΑΣΟΚ ως δεύτερου κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη ΝΔ και σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα των συνεργασιών επίσημα δεν μπαίνει στη συζήτηση για καμία από τις τρεις πλευρές πριν από τις ευρωεκλογές του επόμενου καλοκαιριού: ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει για έναν αυτόνομο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυτόνομα θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας – μια επιλογή λέξεων που απορρέει, μεταξύ άλλων, και από την προεκλογική τακτική των περασμένων εθνικών εκλογών που βασίστηκε χωρίς αποτέλεσμα στις συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων που επιβάλλει η απλή αναλογική.

Στο στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βέβαια, οι φωνές που μιλούν για συνεργασία δεν είναι λίγες – από τον Χρήστο Σπίρτζη, που μιλούσε ακόμα και για κοινή κάθοδο στην ευρωκάλπη, έως την τριπλέτα Γιάννη Ραγκούση – Θανάση Θεοχαρόπουλου – Κώστα Ζαχαριάδη, οι οποίοι στηρίζουν την επίσημη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά.

Προσκλητήριο από Ανδρουλάκη

Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει, εφόσον το ΠΑΣΟΚ «μετρηθεί» στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, πως θα απευθύνει προσκλητήριο στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε επίπεδο κοινωνίας – με στόχο ένα μέτωπο που θα αποτελέσει τη βασική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ.

Ταυτόχρονα, όμως, λέει «όχι» στις συγκολλήσεις κομμάτων, «κλείνοντας» την πόρτα ειδικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε έναν συγκεκριμένο δρόμο, καλό του ταξίδι», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του για τις υπόνοιες που έχει αφήσει ο Στέφανος Κασσελάκης περί «εκβιαζόμενου» Ανδρουλάκη. «Το κόμμα μας θα πρέπει να συνομιλεί με την απλή βάση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι πολίτες να συμπλεύσουν μαζί μας» ανέφερε πρόσφατα, σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Θα ήταν όμως άδικο να μην τονίσω ότι υπάρχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις