Breaking news

INTIME
A

Μπορεί να αποσύρθηκε χθες, Παρασκευή, από τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως θα τη φέρει εκ νέου, με τροπολογία, στη Βουλή, βάζοντας έτσι ένα ακόμα «λιθαράκι» για τη διάλυση της δωρεάν, δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα, Σάββατο, στο Open, ανέφερε πως: «Δεν υπήρχε τροπολογία. Είχα ανακοινώσει πως θα φέρω την νομοτεχνική βελτίωση που θα λέει πως οι ιδιώτες ιατροί θα κάνουν συμβόλαια με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να κάνουν εφημερίες. Το απέσυρα και θα το φέρω με τροπολογία. Ήταν μια νομοτεχνική βελτίωση και όχι τροπολογία αυτό που αποσύρθηκε».

Παράλληλα, ανέφερε πως: «Για ποιο λόγο επελέγη αυτή η τακτική; Διότι είχαμε μιλήσει στην επιτροπή για τη βούλησή μου, είχαμε μιλήσει με τους φορείς, είχα ανακοινώσει ότι θα φέρω στη Βουλή αυτή τη νομοτεχνική βελτίωση που θα επιτρέπει και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν με κάποιους όρους και προϋποθέσεις να συνάπτουν συμβόλαια με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, να μισθώνουν χώρους του ΕΣΥ για να επιτελούν τις ιατρικές του πράξεις και να επιτελούν εφημερίες μέσα στη δημόσια νοσοκομεία. Αυτό το ήξερε η Βουλή παρά ταύτα τα κόμματα έθεσαν ζήτημα διαδικαστικό και είπαν ότι θεωρούν αυτό δεν μπορεί να γίνει με νομοτεχνική βελτίωση, πρέπει να γίνει με τροπολογία. Εγώ τους είπα αν είναι να τσακωθούμε για μία μεταρρύθμιση, ένα διαδικαστικό ζήτημα, το αποσύρω και το φέρνω με τροπολογία την άλλη εβδομάδα».

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπήρξε «άδειασμα» της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη. «Επαναλαμβάνω, επειδή διάβασα κάποια άρθρα στην ‘’Αυγή’’ ότι άδειασα την κυρία Αγαπηδάκη. Αν είναι δυνατόν. Δεν έχει καμία εμπλοκή η κυρία Αγαπηδάκη σε όλο αυτό. Επειδή δεν ήθελα να περιμένω να φτάσω στη Βουλή και να καταθέσω τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και να πουν οι συνάδελφοί μου ότι τους αιφνιδίασα, έβαλα ηλεκτρονική υπογραφή από το δρόμο και ζήτησα από την κυρία Αγαπηδάκη να τις καταθέσει επ’ ονόματί μου», τόνισε.

Ελλείψεις στα φάρμακα

Αναφορικά με τις ελλείψεις στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε πως: «Η έλλειψη φαρμάκων δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό». «Με τις ελλείψεις φαρμάκων έχω ασχοληθεί παρά πολύ και πιστεύω πως σε σύντομο διάστημα η αγορά θα ομαλοποιηθεί» επεσήμανε.

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερωτήματα τηλεθεατών για φάρμακα που παίρνουν οι καρκινοπαθείς υπογράμμισε πως: «Κάποια φάρμακα έχουν πολύ χαμηλή τιμή και η εταιρία που τα παράγει παρουσιάζει ζημιές. Αλλάξαμε την τιμή, αυξήθηκε η παραγωγή και τα φάρμακα που θα παραχθούν θα καλύψουν πολύ σύντομα ολόκληρη την αγορά». Παράλληλα πρόσθεσε πως: «Υπάρχουν και περιπτώσεις που προχωρήσαμε σε έκτακτες εισαγωγές προκειμένου να ομαλοποιηθεί η αγορά».

Ειδικά για το λίθιο είπε πως: «Η ελληνική εταιρεία έχανε λεφτά και είχε χαμηλή παραγωγή. Αλλάξαμε την τιμή με τον ΕΟΦ, πήραν καινούρια μηχανήματα, αυξάνουν την παραγωγή, από τέλος Μαΐου θα μπορεί να καλύπτει όλη την ελληνική αγορά».

Σε ερώτημα τηλεθεατή για το Imodium ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως: «Είναι ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο. Με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα φάρμακα δεν έχουν διατίμηση. Βγαίνει από το υπουργείο τιμή και το φαρμακείο το πουλάει όσο θέλει. Αν είναι ακριβό κάπου, καλό είναι ο πολίτης να απευθυνθεί σε άλλο φαρμακείο».

Στελέχωση των ιατρείων και κέντρων υγείας στα νησιά

Αναφορικά με τη στελέχωση των ιατρείων και κέντρων υγείας στα νησιά ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως: «Στα νησιά μπορεί και η τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθήσει να έρθουν γιατροί καλύπτοντας τα έξοδα των γιατρών και των νοσηλευτών, όσον αφορά τα υψηλά ενοίκια. Αυτό θέλουμε να γίνει και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα στα νησιά που είναι υψηλά τα ενοίκια εκπονούμε σχέδιο για κατοικίες που θα προσφέρονται με χαμηλό ενοίκιο».

«Μετά το Πάσχα τα 60 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στους πόρους των 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων. «Είναι στη διαδικασία της έγκρισης. Εμείς κάναμε το αίτημα, η Ε.Ε. θα κάνει τις παρατηρήσεις της και θα προσχωρήσει. Μετά το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες».

Δείτε τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας: 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις