CLOSE

Breaking news

Προσωπικός παιδίατρος: Προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής η θεσμοθέτηση του
A

Εισάγεται αύριο, Τρίτη 12 Νοεμβρίου προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού - Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας». Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση των ιατρών που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν προσωπικοί ιατροί καθώς και η θεσμοθέτηση του προσωπικού παιδιάτρου.

«Με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων», είπε κατά τη σημερινή του εισήγησή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Συμπλήρωσε πως «Πλέον, κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό στην περιοχή που κατοικεί, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν προσωπικοί ιατροί.

Για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς. Κάθε γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες, είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, είτε της Εσωτερικής Παθολογίας, θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών.

Παράλληλα, θεσμοθετούμε τον Προσωπικό Παιδίατρο. Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση».

Το νομοσχέδιο

Μέσω του νομοσχεδίου το υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να «πείσει» την ιατρική κοινότητα να συμμετάσχει στον θεσμό που θεσπίστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια αλλά ακόμη δεν λειτουργεί. Ο κύριος λόγος μην λειτουργείας του θεσμού είναι η άρνηση των γιατρών, καθώς οι αμοιβές που προβλέπονται είναι χαμηλές και τα ωράρια εξαντλητικά. 

Με τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει το υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να εδραιώσει τον προσωπικό γιατρό ακόμη και αν χρειαστεί οι πολίτες να τον πληρώσουν από την τσέπη τους... Όπως αναφέρεται, οι ιδιώτες ιατροί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο.

Εκτός αυτού το καταργείται το σύστημα αντικινήτρων και όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό της επιλογής τους έως την 1η Ιουνίου 2025, διαφορετικά το σύστημα θα τους εγγράφει αυτομάτως. 

Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι παιδίατροι

Μέχρι στιγμής οι φορείς των παιδιάτρων δεν έχουν ενημερωθεί για καμία ρύθμιση, αλλά ούτε και για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας που θα περιλαμβάνει ο νέος προσωπικός γιατρός.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων στο ethnos.gr Κώστας Νταλούκας: «Η ομοσπονδία δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο υγείας και ο κλάδος παραμένει επιφυλακτικός, αναμένοντας να δει τις αμοιβές αλλά και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και τις συνθήκες εργασίας».

Να υπενθυμιστεί πάντως ότι στο προηγούμενο εγχείρημα πριν από περίπου 2,5 χρόνια δεν είχαν ενταχθεί καν Παιδίατροι στον Προσωπικό γιατρό αφού το ιατρικό σώμα είχε αρνηθεί να συμμετάσχει λόγω των περιορισμένων αμοιβών.

Σήμερα στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.900 ιδιώτες παιδίατροι ενώ συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι (περίπου 100). Γι’ αυτό και οι περισσότεροι γονείς στη χώρα μας αναγκάζονται και πληρώνουν τους παιδιάτρους με χρήματα από την τσέπη τους.

Πώς αμείβονται οι προσωπικοί γιατροί

Το νέο σχέδιο νόμου φέρει αυξημένες αποδοχές για όσους επιστήμονες επιλέξουν να εγγραφούν ως προσωπικοί γιατροί, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η ζήτηση. Σύμφωνα με το Άρθρο 12 του νομοσχεδίου:

  • Οι ιατροί του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι 1.500 άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.
  • Οι παιδίατροι του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι 1.000 άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από 1.001 μέχρι 1.500 άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.
  • Κάθε ιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις