Breaking news

kyriakos_mitsotakis
A

Μέσα από την εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δυνατότητα βαθμολόγησης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες μέσω του axiologisi.ypes.gov.gr, αλλά και στη διαφάνεια στην πειθαρχική διαδικασία για τους δημόσιους υπαλλήλους μέσω του e-peitharxika.aead.gr/public-stats.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι, «το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του», ενώ αναφέρεται και στην Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων, το οποίο είναι ένα «ζήτημα που πρέπει να μας ενώνει όλες και όλους, είτε είμαστε γονείς είτε όχι, γιατί αφορά τα παιδιά».

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ενώ αναφέρθηκε και στην εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στη Θεσσαλονίκη, υποδυόμενη ακροδεξιά ομάδα. Παράλληλα, σχολίασε το κύκλωμα που είχε στηθεί σε οκτώ κτηματολογικά γραφεία της Αττικής.

Η σημερινή του ανάρτηση ολοκληρώνεται με ένα μήνυμα για τη Γιορτή της Μητέρας: «Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες. Σε εκείνες που είναι πάντα παρούσες — στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα. Αποτελούν στήριγμα, καταφύγιο, μια σιωπηλή δύναμη πίσω από κάθε προσπάθεια. Ένα "ευχαριστώ" είναι το ελάχιστο που τους αξίζει».

H ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Ώρα για την αγαπημένη συνήθεια του τέλους της εβδομάδας: να δούμε όσα έγιναν και να τα βάλουμε σε μια σειρά. Ξεκινώ αμέσως με δύο «επαναστατικά αυτονόητα»: το πρώτο είναι η δυνατότητα που δίνουμε στους πολίτες να βαθμολογούν οι ίδιοι τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω του axiologisi.ypes.gov.gr.

Είναι μία διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τρέχει παράλληλα με τις διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων που καθιερώσαμε από το 2023. Το ερωτηματολόγιο αφορά τους πιο βασικούς τομείς του Δημοσίου και τα αποτελέσματά του θα εξάγονται και θα δημοσιοποιούνται, αποτελώντας έναν χρήσιμο οδηγό για να βελτιώσουμε το κράτος τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Σκοπός αυτών των προσπαθειών δεν είναι η τιμωρία, αλλά η βελτίωση. Να εντοπίσουμε τις αδυναμίες και να παρέμβουμε όπου χρειάζεται, για ένα κράτος πιο φιλικό και αποτελεσματικό. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, σας προτρέπω να μπείτε στην πλατφόρμα και να υποβάλετε την αξιολόγησή σας.

Πολύ σύντομα, επίσης, θα αρχίσουν να αποστέλλονται ψηφιακά και ειδικά ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως είναι οι υπηρεσίες υγείας, που θα αξιολογούνται από όσους λαμβάνουν εξιτήριο κατόπιν νοσηλείας σε κάποιο από τα νοσοκομεία μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να καταγράψουμε την άποψη για κάθε νοσοκομείο και να γίνουμε συνολικά καλύτεροι.

Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του. Και λέγοντας αυτό, περνάω στο δεύτερο «επαναστατικό αυτονόητο», για το οποίο σας είχα μιλήσει ξανά τον Ιανουάριο: τη διαφάνεια στην πειθαρχική διαδικασία για τους δημόσιους υπαλλήλους. Για πρώτη φορά, μέσα από τη πλατφόρμα e-peitharxika.aead.gr/public-stats, όλοι οι πολίτες μπορούν να δουν τα -πλέον- ανοιχτά και ανωνυμοποιημένα δεδομένα για το τι πραγματικά συμβαίνει: πόσες προκαταρκτικές και ένορκες διοικητικές εξετάσεις έγιναν, ποια η τύχη τους, σε πόσους υπαλλήλους ασκήθηκε δίωξη ή απαλλάχθηκαν, σε πόσους επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές ή διοικητικές κυρώσεις. Με την αναμόρφωση του πειθαρχικού κώδικα που θα νομοθετήσουμε λίαν συντόμως, οι διαδικασίες αυτές θα γίνονται επιτέλους με ταχύτητα και θα ολοκληρώνονται μέσα σε λίγους μήνες, αντί για χρόνια. Σε αυτό θα συμβάλει και η στελέχωση των Πειθαρχικών Συμβουλίων αποκλειστικά από νομικούς συμβούλους του κράτους πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, θα αυστηροποιηθούν και οι ποινές για τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι συστηματικά «αρνητές αξιολόγησης», οι οποίοι θα παραπέμπονται με ποινή οριστικής απόλυσης στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια. Η λογοδοσία δεν είναι απειλή. Είναι προϋπόθεση για ένα καλύτερο, δίκαιο και αποτελεσματικό δημόσιο.

Περνώ στην Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων, που πρώτη φορά αποκτά η χώρα μας. Δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν. Από το 2019, υλοποιούμε μια σειρά πολιτικών έναντι όλων των μορφών βίας που συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην προστασία των ανηλίκων, ενσωματώνοντας σύγχρονες αντιλήψεις για την πρόληψη, την προστασία των παιδιών, την υποστήριξη των θυμάτων, αλλά και την αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη ανηλίκων παραβατών. Ενσωματώνουμε σύγχρονες αντιλήψεις και εργαλεία, όπως η πλατφόρμα Stop Bullying, το Safe Youth, τώρα πια και το Kids Wallet, μία ελληνική καινοτόμο ψηφιακή εφαρμογή που έχει ήδη αναγνωριστεί διεθνώς ως καλή πρακτική για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήσαμε και την ευχαριστούμε και πάλι, διαπίστωσε πως τα υπάρχοντα μέτρα διαμορφώνουν ένα ισχυρό πλαίσιο, αλλά χρειάζονται ενισχύσεις, λόγω της ποσοτικής και ποιοτικής εξέλιξης του φαινομένου. Κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας συνολικά, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφαρμογή μιας φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης. Η Στρατηγική έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα government.gov.gr και στις ιστοσελίδες των 10 Υπουργείων που εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών αυτών. Σας καλώ όλους να διαβάσετε το κείμενο των ειδικών. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας ενώνει όλες και όλους, είτε είμαστε γονείς είτε όχι, γιατί αφορά τα παιδιά. Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει, τα στηρίζει και τα εμπνέει».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις