Breaking news

2ος γραπτός ΑΣΕΠ: Χωρίς προκηρύξεις οι διορισμοί - Απευθείας από τον προγραμματισμό του 2026
A

Για τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω του δεύτερου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μίλησε η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως τόνισε, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ταχύτερο και δικαιότερο σύστημα προσλήψεων, μέσω της δημιουργίας δεξαμενής επιτυχόντων, αλλά και ένα νέο, μετρήσιμο και διαφανές σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Η υφυπουργός ανέφερε ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο γίνεται σε ετήσια βάση, ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. «Στόχος είναι ο διορισμός των επιτυχόντων να γίνεται εντός εξαμήνου μετά από τον διαγωνισμό», επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Proson.gr.

2ος πανελλήνιος διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Aπό τον προγραμματισμό του 2026 οι διορισμοί

Μιλώντας για τις θέσεις του 2025, η κ. Χαραλαμπογιάννη τόνισε ότι για πρώτη φορά θα προκηρυχθούν με ένα πιο οργανωμένο και διαφανές σύστημα, δίνοντας στους υποψηφίους τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για τις εξετάσεις τους μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας. «Το 2025 θα προκηρυχθούν οι θέσεις του ’25. Όταν θα προκηρυχθούν οι θέσεις για τον προγραμματισμό του ’26, δηλαδή τέλος του ΄25, η δεξαμενή θα είναι έτοιμη», πρόσθεσε η υφυπουργός.

Αναφερόμενη στον προγραμματισμό των θέσεων για όλα τα υπουργεία σχολίασε πως ετήσιος προγραμματισμός υποβάλλεται μία φορά τον χρόνο και συντεταγμένα. «Έχουμε τον κανόνα του 1 προς 1, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, και δεν μπορούμε, επί της ουσίας, να ξεφύγουμε από αυτούς. Σταχυολογούμε τις ανάγκες οι οποίες είναι πιο σημαντικές» πρόσθεσε.

Για το γεγονός πως υπάρχουν μόνο δύο εξεταστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός τόνισε πως «ο έλεγχος της διαδικασίας από πλευράς ΑΣΕΠ με τον κατακερματισμό δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Έχει μία πολύ μεγάλη σημασία η εποπτεία του ΑΣΕΠ να μπορεί να είναι πολύ στιβαρή και από πάνω. Για εμάς είναι πάρα πολύ κρίσιμο τα δύο εξεταστικά κέντρα ούτως ώστε να μπορεί το ΑΣΕΠ να έχει τον πλήρη έλεγχο.»

Θέσεις για επιτυχόντες του 1ου από ΑΔΑΕ και ΜΟΔ

Αναφερόμενη στους επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, η κ. Χαραλαμπογιάννη διευκρίνισε ότι ήδη έχουν απορροφηθεί 5.000 άτομα από τις 6.000 συνολικά θέσεις για τις οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για ακόμη 6.000 θέσεις για επιτυχόντες Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 2.000 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. «Δηλαδή, 12.000 θέσεις έχουν διατεθεί για τους επιτυχόντες του προηγούμενου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις κενές θέσεις που ενδέχεται να παραμείνουν, η υφυπουργός διευκρίνισε ότι «οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, οι οποίοι πέρασαν την προηγούμενη διαδικασία, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν για τις κενές θέσεις που θα μείνουν από την ΑΔΑΕ και από τη ΜΟΔ».

Για το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση στο Δημόσιο, η κ. Χαραλαμπογιάννη επεσήμανε ότι η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι διοικητικοί σε υπουργεία και τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως εξήγησε, «φιλοσοφία της αξιολόγησης είναι να βελτιωθεί ο υπάλληλος», προσθέτοντας πως στόχος είναι να διαμορφωθεί «μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης, με τη χρήση μετρήσιμων στόχων και την υποχρέωση για κάθε υπάλληλο να έχει ετήσιο πλάνο ανάπτυξης».

Η αξιολόγηση, σύμφωνα με την ίδια, ενισχύεται από την τεχνολογία. «Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η αξιολόγηση καθίσταται πιο ακριβής και στοχευμένη», δήλωσε, σημειώνοντας πως έτσι διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αποδοτικότητα του συστήματος. Τέλος, προειδοποίησε ότι «όσοι αρνούνται την αξιολόγηση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις, καθώς η μη αξιολόγηση θεωρείται παράλειψη καθήκοντος».

Απαντώντας σε ερώτημα για την ανησυχία περί «ευνοϊκών» αξιολογήσεων, η κα Χαραλαμπογιάννη επεσήμανε ότι το σύστημα αξιολόγησης έχει αναμορφωθεί για να διασφαλίσει αντικειμενικότητα και αποδοτικότητα. «Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζει το σύστημα αξιολόγησης. Όσοι αρνούνται την αξιολόγηση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις, καθώς η μη αξιολόγηση θεωρείται παράλειψη καθήκοντος», σημείωσε.

Όσον αφορά το εάν κινδυνεύει κάποιος υπάλληλος με απόλυση εάν αρνηθεί την αξιολόγηση δήλωσε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είναι υπό συζήτηση. Η άρνηση της αξιολόγησης είναι παράλειψη καθήκοντος και γι’ εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να θεσμοθετηθεί ως πειθαρχικό αδίκημα».

Δείτε όλη τη συνέντευξη της υφυπουργού

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις