Υπέρ της σύστασης προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή είναι το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων σε νέα δημοσκόπηση.
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Interview του politic, στην ερώτηση «Πώς αξιολογείτε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή», για την υπόθεση των Τεμπών, το 61% δηλώνει θετικό ή μάλλον θετικό.
Παρά το γεγονός ότι οι ερωτώμενοι καλούνται να κρίνουν αν μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση είναι νομικά τεκμηριωμένη και βάσιμη, μόλις το 35% θεωρεί ότι πληροί τα κριτήρια αυτά.
Αντίθετα, το 24% τη χαρακτηρίζει νομικά αβάσιμη, ενώ το 41% δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να την αξιολογήσει. Το πλέον ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι πολίτες φαίνεται να αξιολογούν την πρόταση κυρίως με πολιτικά ή ηθικά, και όχι με νομικά κριτήρια.
Όπως σημειώνεται, «σε μια περίοδο γενικευμένης δυσπιστίας προς τους θεσμούς, η πρόταση φαίνεται να συγκινεί κυρίως επειδή αντανακλά την ανάγκη για λογοδοσία των πολιτικών προσώπων, παρά για τη νομική της αρτιότητα».
Πρόθεση Ψήφου
Στην ερώτηση «αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 24,8%, διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,1%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9%. Τα υπόλοιπα κόμματα παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, χωρίς σημάδια σημαντικής ενίσχυσης:
- Ελληνική Λύση: 7,8% (από 8%)
- ΚΚΕ: 7% (σταθερό)
- ΣΥΡΙΖΑ: 4,6% (από 4%)
- ΝΙΚΗ: 3,3% (από 3,2%)
- Φωνή Λογικής: 3,3% (από 3,4%)
- Κίνημα Δημοκρατίας: 3,2% (από 3,9%)
- ΜέΡΑ25: 3,2% (από 3,4%)
- Νέα Αριστερά: 1,2% (από 1,4%)
- Άλλο: 4,5% (σταθερό)
- Αναποφάσιστοι: 13,8% (από 13,2%)
Εμπιστοσύνη σε Πολιτικούς Αρχηγούς:
Στην ερώτηση ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29%.
Ωστόσο, σχεδόν ισόπαλος εμφανίζεται ο δείκτης «κανένας», που συγκεντρώνει 28,8%. Οι υπόλοιποι αρχηγοί καταγράφουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά:
- Νίκος Ανδρουλάκης: 8,5%
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: 7,9%
- Κυριάκος Βελόπουλος: 7%
- Δημήτρης Κουτσούμπας: 6%
- Σωκράτης Φάμελλος: 3,9%.
Παρά την πρωτιά του πρωθυπουργού, το 69% των πολιτών δηλώνει πως η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 28% έχει θετική εικόνα για την πορεία της.
Η τάση αυτή παραμένει σταθερή από τον Μάρτιο, γεγονός που ενδέχεται να σχετίζεται με τη συνολική εικόνα της αντιπολίτευσης, την οποία οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά ως προς την αποτελεσματικότητα της δράσης της.
Εικόνα κομμάτων
Από τις θετικές γνώμες των πολιτών ξεχωρίζει η Πλεύση Ελευθερίας με 28%, ωστόσο και αυτό θεωρείται χαμηλό για ένα κόμμα που παρουσιάζει δυναμική.
Ακολουθούν:
- Ελληνική Λύση: 21%
- ΚΚΕ: 18%
- ΠΑΣΟΚ: 13%
Η συνολική εικόνα δείχνει κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, με τους πολίτες να αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις και φορείς.
Αναζήτηση Νέου Πολιτικού Φορέα στον Προοδευτικό Χώρο
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι ότι 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν πως επιθυμούν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στον προοδευτικό χώρο. Συνολικά, το 50% των ερωτηθέντων εκφράζει την ανάγκη για νέους πολιτικούς σχηματισμούς, με το 59% εξ αυτών να εντοπίζει το κενό στην Κεντροαριστερά και την ευρύτερη Αριστερά.
Η παραδοσιακή κοινωνική βάση του χώρου αυτού φαίνεται σήμερα χωρίς σαφή πολιτική εκπροσώπηση. Αντίθετα, μόνο το 17% εντοπίζει ανάγκη για νέο κόμμα στον «πατριωτικό» χώρο, και μόλις το 13% στον συντηρητικό.
Η Πρωτοβουλία Σαμαρά και η Αρνητική Αντίδραση
Τέλος, έντονα αρνητικό εμφανίζεται το εκλογικό σώμα στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: το 73% των ερωτηθέντων εκφράζεται αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ μόνο το 21% δηλώνει θετικά προσκείμενο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το στοιχείο ότι το 83% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας διαφωνεί με ένα τέτοιο εγχείρημα, έναντι μόλις 14% που το βλέπει θετικά — ένα μήνυμα με σαφή εσωκομματική διάσταση.