Με fanfare και ψηφιακές κορδέλες, παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουλίου από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, το νέο εργαλείο «αξιολόγησης» των υπηρεσιών υγείας από τους ίδιους τους ασθενείς. Πρόκειται, όπως λένε, για μια μεγάλη καινοτομία: ένα ερωτηματολόγιο μετά το εξιτήριο, που θα φτάνει με SMS στο κινητό. Σπουδαία πράγματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ, όπως η υποστελέχωση, η χρόνια υποχρηματοδότηση και η εξάντληση του προσωπικού, παραμένουν άλυτα.
Η φιλοδοξία – σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη – είναι «μεγάλη». Φυσικά είναι. Πώς αλλιώς θα βαφτιστεί «μεταρρύθμιση» ένα εργαλείο δημοσίων σχέσεων που καταγράφει αν είχε χαρτί τουαλέτας το μπάνιο ή αν ήταν ευγενικός ο τραυματιοφορέας; Η ψηφιακή εποπτεία προφανώς δεν είναι κακή – το αντίθετο. Αλλά όταν χρησιμοποιείται σαν κουρτίνα για να κρυφτεί η γύμνια του συστήματος, τότε γίνεται καθαρή πρόκληση.
Ο υπουργός μίλησε για «φωνή του ασθενούς», για βαθμολόγηση κλινικών και για διαφάνεια. Ωραία όλα αυτά – αλλά πώς ακριβώς θα διορθωθεί η κατάσταση όταν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τραγικές; Θα φέρει το SMS καινούριες γάζες στα ΤΕΠ ή γιατρούς που λείπουν στα νησιά; Θα καλύψει το χάσμα στις εφημερίες ή τις ράντζα στους διαδρόμους; Γιατί αν αυτό περιμένουμε από την «ψηφιοποίηση», μάλλον δεν μιλάμε για μεταρρύθμιση, αλλά για ψηφιακό παραμύθι. Το ερωτηματολόγιο – λένε – δεν κρατά πάνω από τρία λεπτά. Ούτε τα ψέματα που μας σερβίρουν. Με ένα click θα δώσουμε «βαθμό» από το ένα έως το πέντε, κι αυτό θα γίνει ο νέος δείκτης «ποιότητας». Τόσο απλά, τόσο φτηνά. Αξίζει να σημειωθεί πως το όλο εγχείρημα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Δηλαδή, λεφτά υπάρχουν – όχι για προσωπικό, όχι για υποδομές, αλλά για να φτιάχνουμε «βαθμολόγια ικανοποίησης» την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν. Ο κ. Παπαστεργίου διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν πλέον οι άνθρωποι και οι υποδομές για την ψηφιοποίηση της Υγείας». Πράγματι, γι’ αυτή την πλευρά του ΕΣΥ φαίνεται πως υπάρχει σχεδιασμός. Για την πραγματικότητα των ασθενών και των υγειονομικών όμως; Και για να κλείσουμε με τη φράση του υφυπουργού κ. Θεμιστοκλέους – «εσύ για το ΕΣΥ». Μόνο που για να υπάρξει ΕΣΥ, δεν φτάνει το εσύ. Χρειάζεται κράτος που να σέβεται την υγεία ως δικαίωμα, και όχι να την κάνει quiz πεντάστερης ή μονοστερης εμπειρίας μέσω κινητού.