Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Αύριο, Τετάρτη κατατίθεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο: «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας». Το νομοσχέδιο συγκεντρώνει και ενοποιεί σε ένα συνεκτικό νομικό πλαίσιο πλήθος υφιστάμενων διατάξεων που σχετίζονται με τη φορολόγηση και την αποτίμηση ακίνητης περιουσίας.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το περιουσιολόγιο ακινήτων, τον προσδιορισμό της αντικειμενικής και αγοραίας αξίας, την εκτίμηση μέσω μικτών συστημάτων, καθώς και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ). Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, κληρονομιών και κερδών από τυχερά παιχνίδια.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί παλαιότερα σε διάφορα νομοθετήματα, όπως απαλλαγές για αγροτικές περιοχές και ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τη Θράκη, με στόχο την ενοποίηση και την αποσαφήνιση του φορολογικού πλαισίου.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την τελική ψήφο στην Ολομέλεια δήλωσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, «Νίκη» και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, χαρακτήρισε το νέο Κώδικα ως βήμα θεσμικής σταθερότητας και νομικής ασφάλειας. Όπως ανέφερε, η κωδικοποίηση ενός τόσο περίπλοκου φορολογικού συστήματος, που εξελίσσεται από τη δεκαετία του 1950, προσφέρει σαφήνεια, προβλεψιμότητα και ενίσχυση της εμπιστοσύνης για τους πολίτες και τους επενδυτές. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται σε ξεπερασμένες ρυθμίσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) αναγνώρισε την αρτιότητα της κωδικοποίησης, αλλά έθιξε τις ανισότητες που παραμένουν στο φορολογικό σύστημα ακινήτων. Ζήτησε σαφή ενημέρωση για το μέλλον των αντικειμενικών αξιών.

Ο Χαράλαμπος Μαμουλάκης (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι η συζήτηση για τη φορολογία της ιδιοκτησίας πρέπει να εστιάζει στην ουσία και όχι στον τύπο, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ιδιοκτησίας στην κοινωνική ανισότητα.

Το ΚΚΕ, μέσω του Χρήστου Τσοκάνη, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του, κάνοντας λόγο για ταξική φορολογία, με αιχμή τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα.

Ο Στέλιος Φωτόπουλος (Ελληνική Λύση) υπογράμμισε τεχνικά και νομικά ζητήματα που δυσχεραίνουν την καλή νομοθέτηση και δημιουργούν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του Κώδικα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Νέα Αριστερά) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως αναπαραγωγή άδικων ρυθμίσεων που επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο Ανδρέας Βορύλλας («Νίκη») αναγνώρισε ορισμένα θετικά στοιχεία, όμως εξέφρασε ανησυχία για πιθανές νέες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους.

Η Ελένη Καραγεωργοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) ανέδειξε τον κοινωνικό αντίκτυπο του νέου πλαισίου, τονίζοντας πως η καθημερινότητα και η στεγαστική κρίση δεν επιτρέπουν την επιβάρυνση των πιο ευάλωτων, τη στιγμή που οι ισχυροί παραμένουν ανέγγιχτοι.
 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις