Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εμφανίστηκε χθες το βράδυ στο Action24 για να δώσει το στίγμα της νέας – και άκρως επιθετικής – κυβερνητικής γραμμής: όποιος τολμήσει να σηκώσει κεφάλι απέναντι στη «νόμιμη» είσοδο τουριστών ή πολιτών τρίτων χωρών, θα συλλαμβάνεται χωρίς πολλά-πολλά. Μηνύσεις, χειροπέδες και ποινική δίωξη. Όλα στο όνομα του… αντιρατσιστικού νόμου.
Ποια ήταν η αφορμή; Το πρόσφατο περιστατικό στη Σύρο, όπου κάτοικοι και ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν και μπλόκαραν την αποβίβαση τουριστών από κρουαζιερόπλοιο – πράξη που, για τον υπουργό, ήταν ξεκάθαρα «ρατσιστική» και θα έπρεπε ήδη να έχει οδηγήσει σε συλλήψεις.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι παριστάνουν τους «φύλακες» στα λιμάνια και επιτίθενται, λέει, ρατσιστικά, σε πολίτες που θέλουν απλώς να επισκεφθούν τη χώρα. Το πότε η αντίσταση στην είσοδο τουριστών, που προέρχονται από μία χώρα που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, ταυτίστηκε με τον ρατσισμό, παραμένει άγνωστο. Αλλά η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, βρήκε ένα νέο όπλο: τον αντιρατσιστικό νόμο, όχι για να προστατέψει τα θύματα διακρίσεων, αλλά για να φιμώσει την αντίδραση των πολιτών.
Ο υπουργός θυμήθηκε βολικά ότι το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση – αλλά μόνο όταν αυτή γίνεται με τον «σωστό» τρόπο, δηλαδή μακριά από τα μάτια της εξουσίας και χωρίς να ενοχλεί συμφέροντα. Αν όμως μια διαμαρτυρία γίνει μπροστά σε λιμάνι, με πολιτικό περιεχόμενο, τότε μετατρέπεται σε «ρατσιστική επίθεση» και επισείει συλλήψεις και διώξεις.
Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία: «Από εδώ και πέρα, μπαίνει στο παιχνίδι και η αστυνομία», δήλωσε με στόμφο, παραπέμποντας ευθέως σε καταστολή και ποινικοποίηση κάθε μορφής διαμαρτυρίας που ξεφεύγει από την κυβερνητική «γραμμή».
Αυτό που αποτυπώνεται καθαρά είναι πως η κυβέρνηση δεν ψάχνει πια για «διαλόγους» και «κατανόηση». Ψάχνει για παραδειγματισμό. Όχι λύσεις, αλλά συλλήψεις. Όχι ερμηνείες, αλλά διώξεις.
Κι όλα αυτά, ειρωνικά, στο όνομα της δημοκρατίας και της προστασίας των… ανθρωπίνων δικαιωμάτων.