Στο βήμα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανέβηκε σήμερα ο κατηγορούμενος Χρήστος Παππάς, τρία και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να απολογηθεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, ο πρώην βουλευτής της οργάνωσης, που σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών ως μέλος της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης, ξεκίνησε την απολογία του λέγοντας: «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί είμαι κατηγορούμενος, γιατί βρέθηκα στη φυλακή. Δείτε τη δικογραφία και πείτε μου αν υπάρχει έστω και μία προτροπή μου προς τρίτο πρόσωπο σε τέλεση αξιοποίνου πράξης».
Ο Χρήστος Παππάς υποστήριξε πως η πολιτική του δραστηριότητα ήταν αποκλειστικά κοινοβουλευτική: «Η πολιτική μου παρουσία ήταν αμιγώς κοινοβουλευτική. Διέλαθε του πρωτοδίκου δικαστηρίου αυτή η κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα. Το πρωτόδικο δικαστήριο δεν παρακολούθησε τον πολιτικό μου λόγο, ο οποίος μπορεί να ήταν οξύς αλλά όχι βίαιος. Στα 7,5 χρόνια της παρουσίας μου στο Κοινοβούλιο ουδέποτε μου επιβλήθηκε επίπληξη ή πρόστιμο. Συνεργάστηκα με τρεις Προέδρους της Βουλής και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Τα είδε αυτά το πρωτόδικο δικαστήριο ή παρασύρθηκε από τα ΜΜΕ; Ή μήπως ενέδωσε σε εξωδικαστικές πιέσεις;».
«Πρωτοφανής δίωξη με ποταπά κίνητρα»
Δηλώνοντας αθώος, ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε «μύθο» τον χαρακτηρισμό του ως «υπαρχηγού» της Χρυσής Αυγής και υποστήριξε πως η δίωξή του είχε πολιτικά κίνητρα: «Είναι μια πρωτοφανής δίωξη, η οποία είχε ποταπά κίνητρα. Κόβαμε ποσοστά από τον Σαμαρά, γι’ αυτό και βρέθηκα στη φυλακή. Είναι γνωστό το βίντεο Μπαλτάκου!».
Ο Χρήστος Παππάς έκανε επίσης λόγο για «αστειότητες» στις κατηγορίες εις βάρος του, προσθέτοντας: «Έχω σοβαρό πρόβλημα υγείας αυτό το διάστημα και ήρθα εδώ να απολογηθώ με φυσική παρουσία, χωρίς να σας παραδώσω υπόμνημα. Σέβομαι τους θεσμούς και εκτιμώ ότι το δικαστήριο θα κρίνει αμερόληπτα».
«Δεν ήμουν του στενού κύκλου του Μιχαλολιάκου»
Αναφερόμενος στη μεγάλη συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί έξω από το Εφετείο την ημέρα της ανακοίνωσης της πρωτόδικης απόφασης, ο κατηγορούμενος σχολίασε: «Αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη; Εγώ πιστεύω ναι. Σέβομαι τη Δικαιοσύνη, όχι όμως τη λαϊκή Δικαιοσύνη και τον νόμο του Λιντς».
Στη συνέχεια υποστήριξε πως δεν ανήκε ποτέ στον στενό κύκλο του Νίκου Μιχαλολιάκου: «Όσο κι αν φαντάζει παράξενο, εγώ δεν ήμουν του στενού κύκλου του Μιχαλολιάκου. Άλλοι ξημεροβραδιάζονταν μαζί του, αλλά αυτοί δεν κάθονται στο εδώλιο γιατί δεν έκοψαν ψήφους από τον Σαμαρά».
Αποκήρυξε τις φωτογραφίες με ναζιστικά σύμβολα
Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο Χρήστος Παππάς αποκήρυξε τις φωτογραφίες που τον απεικονίζουν με ναζιστικά σύμβολα και περιλαμβάνονται στη δικογραφία:
«Ήμουν νέος», είπε, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δικαστηρίου και συνέχισε: «Εσείς είστε σήμερα η φοιτήτρια Νομικής που υπήρξατε κάποτε; (...) Κι αν είναι να καταδικαστώ με πόζες σε φωτογραφίες, πείτε μου πώς αυτές συνδέονται με τον 18χρονο άνδρα του ’78 και τον 50χρονο που ήμουν τότε (...). Η δίωξή μου είναι πολιτική, δεν θα βρείτε τίποτα που να με βαραίνει».
Αναφορά στη δολοφονία Φύσσα
Μιλώντας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μου το βράδυ της δολοφονίας. Το έμαθα από τα ΜΜΕ. Τον Ρουπακιά δεν τον ήξερα. Είπα εγώ σε κανέναν “σκοτώστε τον Φύσσα”; Για μένα η στέρηση της ζωής, πέρα από ποινικό αδίκημα, αποτελεί και ύψιστο αμάρτημα. Βρέθηκα στη φυλακή γιατί έκοψα ψήφους στον Σαμαρά. Ο Χρήστος Παππάς είναι αθώος».
 
             
             
             
             
       
             
             
         
               
               
               
              