Σε εκτενή τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε σχετικά με την παραίτηση του διευθυντή της εφημερίδας Αυγής και, παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανώσεις που καταγράφουν την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Ο ίδιος συνέδεσε την υπόθεση με σειρά πρόσφατων επιθέσεων και επεισοδίων που αφορούν δημοσιογράφους.
Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά το πλαίσιο για την ελευθερία του Τύπου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα περί επιδείνωσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μεγαλύτερο ψέμα που διακινείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι η Ελλάδα έχει ζήτημα με την ελευθερία του Τύπου και ότι δήθεν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτίθεται ή φιμώνει δημοσιογράφους. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο».
Αιχμές προς ΜΚΟ και «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σαφείς αιχμές προς οργανώσεις όπως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, κατηγορώντας τες ότι υιοθετούν ανακριβείς πληροφορίες που, όπως υποστήριξε, προέρχονται από την αντιπολίτευση. Κάλεσε δε όσους αμφισβητούν την πολυφωνία να εξετάσουν το καθημερινό περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι η κριτική προς την κυβέρνηση είναι εκτεταμένη.
Ο ίδιος σημείωσε ότι μια απλή «βόλτα στα περίπτερα» ή στους ιστότοπους ειδήσεων αρκεί για να διαπιστωθεί ότι η πολυφωνία είναι ισχυρή και ανεπτυγμένη.
Το «top 10» περιστατικών που παρουσίασε ο Μαρινάκης
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δέκα πρόσφατες επιθέσεις ή εντάσεις που αφορούν δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι στην πλειονότητά τους προέρχονται από στελέχη ή ομάδες της Αριστεράς και όχι από τη Δεξιά ή την κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων, απαρίθμησε:
Την παραίτηση του διευθυντή της Αυγής, η οποία, όπως είπε, συνέβη επειδή «δεν άρεσε στο κόμμα το πρωτοσέλιδο».
- Επίθεση του κ. Νεφελούδη (ΣΥΡΙΖΑ) προς τον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό.
- Επίθεση συνδικαλιστών στον δημοσιογράφο Ρηγόπουλο στην Πάτρα, «οι οποίοι δεν ανήκουν στη Δεξιά».
- «Προγραφές δημοσιογράφων από τον Παύλο Πολάκη, “αλήστου μνήμης”».
- Επίθεση του Δημήτρη Παπαδημούλη στον Μάνο Βουλαρίνο.
- Σειρά επιθέσεων της Έλενας Ακρίτα, περιλαμβανομένης και αυτής προς τον δημοσιογράφο Προβολισιάνο της εφημερίδας Documento.
- Παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τους δημοσιογράφους Κακούση και Λιβαθυνού στο Action24, όταν διέκοψε συνέντευξή της επειδή δεν συμφωνούσε με τις ερωτήσεις.
- Άρνηση της Μιλένας Αποστολάκη να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου επειδή «δεν της άρεσε η διατύπωση».
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ζήτησε «να του συγκεντρώσουν δέκα παραδείγματα», παρουσιάζοντας έτσι το δικό του «top 10» επιθέσεων από πρόσωπα εκτός κυβέρνησης.
«Ψάξτε να βρείτε αντίστοιχα περιστατικά από την κυβέρνηση»
Συνεχίζοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ να παρουσιάσουν συγκεκριμένα παραδείγματα:
«Ψάξτε να βρείτε αν υπάρχουν αντίστοιχα περιστατικά από αυτή την “κακιά” κυβέρνηση».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει «εντυπωσιακή πρόοδο» στα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε, επίσης, ότι στις αξιολογήσεις της Κομισιόν λαμβάνονται υπόψη και οι εκθέσεις των ΜΚΟ, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύει τη βελτίωση της κατάστασης.
Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς τις ΜΚΟ: «Να μην πιστεύουν φιδέμπορους», ζητώντας από τις οργανώσεις να εξετάζουν πιο αντικειμενικά τα δεδομένα. «Το λέω καλοπροαίρετα», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν απειλεί την ελευθερία του Τύπου, αλλά αντιθέτως τη θωρακίζει».