Breaking news

Στη Βουλή οι διατάξεις για το επίδομα 250 ευρώ και την επιστροφή ενοικίου
A

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στην πρώτη θέση με ποσοστό που ξεπερνά το 30% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview για την «Political», ενώ το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού εμφανίζει πτωτική τάση.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος:

  • η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,9%
  • και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 14%,
  • η Πλεύση Ελευθερίας με 8,3%,
  • η Ελληνική Λύση με 7,3%,
  • το ΚΚΕ με 6,5%,
  • ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,9%,
  • το ΜέΡΑ25 με 3,8%,
  • η Φωνή Λογικής με 3,5%,
  • το Κίνημα Δημοκρατίας με 3,1%,
  • η ΝΙΚΗ με 1,4%
  • και η Νέα Αριστερά επίσης με 1,4%.

Στην ερώτηση αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την κατεύθυνση που προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι απαντήσεις έχουν ως εξής: Υπέρ της συμμετοχής τακτικών δικαστών στην εκδίκαση υποθέσεων ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών δηλώνει το 81% (συμφωνώ/ μάλλον συμφωνώ), έναντι 10% που διαφωνεί/ μάλλον διαφωνεί και 9% που απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Το 73% (συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ) τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των ίδιων των δικαστών στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, ενώ 17% διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί και 10% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Σχετικά με την κατοχύρωση υποχρεωτικής ισορροπίας εσόδων και εξόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, το 63% δηλώνει ότι συμφωνεί/μάλλον συμφωνεί, το 23% διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί και το 14% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Θετική στάση στη σύνδεση της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων με την αξιολόγηση και την απόδοσή τους εκφράζει το 63% (συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ), ενώ το 33% διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί και το 4% απαντά ΔΞ/ΔΑ. Υπέρ της θέσπισης εξαετούς θητείας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς δυνατότητα ανανέωσης δηλώνει το 53% (συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ), με το 36% να απαντά διαφωνώ/μάλλον διαφωνώ και το 11% ΔΞ/ΔΑ. Τέλος, το 45% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ το 52% διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί και το 3% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε για τη διακυβέρνηση της χώρας;». Συγκεκριμένα, επιλέγεται από το 31,3% των ερωτηθέντων, ενώ το 28,6% απαντά «Κανέναν», το 11% επιλέγει τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 7% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το 6,4% τον Κυριάκο Βελόπουλο, το 4,7% τον Δημήτρη Κουτσούμπα, το 3,4% τον Σωκράτη Φάμελλο, το 2,6% τον Στέφανο Κασσελάκη, το 2,3% την Αφροδίτη Λατινοπούλου, το 1,7% τον Δημήτρη Νατσιό και το 1% τον Αλέξη Χαρίτση.

Κόμμα Καρυστιανού: Καταράφει πτωτική τάση

Στη δημοσκόπηση καταγράφονται και οι τάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μετακίνησης ψηφοφόρων προς ένα κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού ή του Αλέξη Τσίπρα. Στην ερώτηση «πόσο πιθανό είναι να αλλάζατε την επιλογή σας υπέρ κόμματος Καρυστιανού;», το 11,8% απαντά πολύ πιθανό, το 9% αρκετά πιθανό, το 10,7% λίγο πιθανό, το 65,8% καθόλου πιθανό και το 1,5% ΔΞ/ΔΑ. Αντίστοιχα, στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να αλλάζατε την επιλογή σας υπέρ του κόμματος Τσίπρα;», το 9,9% απαντά πολύ πιθανό, το 4,7% αρκετά πιθανό, το 8,4% λίγο πιθανό, το 76,3% καθόλου πιθανό και το 0,7% ΔΞ/ΔΑ.

Από τη σύγκριση των διαγραμμάτων των τριών «κυμάτων» της Interview από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα, προκύπτει ότι το υπό ίδρυση κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού παρουσιάζει υποχώρηση της δυναμικής του, από 14,5% στο πρώτο κύμα σε 13,8% στο δεύτερο και 11,8% στο σημερινό.

Αντίθετα, η δυναμική ενός κόμματος υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παραμένει σταθερή: 10,1% στο πρώτο κύμα, 9,9% στο δεύτερο και 9,9% στο σημερινό.

Τέλος, το 23% των πολιτών βλέπει θετικά ή μάλλον θετικά το ενδεχόμενο ενεργής ενασχόλησης του Παύλου Ντε Γκρες με την πολιτική, το 63% εκφράζει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη και το 14% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις