Breaking news

δικαστήριο
A

Η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου σχετικά με το λογισμικό υποκλοπής Predator έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, από τους 87 παραλήπτες των μολυσμένων μηνυμάτων, μόνο πέντε τελικά επηρεάστηκαν. Το δικαστήριο καταδίκασε τέσσερις ιδιώτες για τις ενέργειές τους, ενώ τα θύματα δεν ανήκαν σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα όπως υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων ή αρχιεπίσκοποι.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση για τη φύση των υποκλοπών και την αποτελεσματικότητα του Predator, καθώς φαίνεται ότι οι περισσότερες προσπάθειες δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα. Η στήλη Big Mouth επισημαίνει ότι η έκταση της υπόθεσης υπερεκτιμήθηκε, κυρίως από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας που ανέδειξε το ζήτημα.

Η ανάλυση της στήλης δείχνει ότι όταν από περίπου 90 πιθανούς στόχους μόνο πέντε παγιδεύονται, και μάλιστα πρόσωπα χωρίς πρόσβαση σε ευαίσθητες κρατικές πληροφορίες, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πράξη κατασκοπείας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, κανένας από τους πέντε δεν είχε στα χέρια του κρατικά μυστικά, γεγονός που καθιστά αδύνατη την υποκλοπή κρίσιμων πληροφοριών μέσω του Predator.

Η στήλη επισημαίνει ότι η πραγματική επίπτωση της υπόθεσης δεν ήταν η τεχνολογία αλλά η υπερβολική προβολή της. Η παρουσίαση του θέματος ως μεγαλύτερης απειλής από ό,τι πραγματικά ήταν φαίνεται ότι προήλθε από τον Νίκο Ανδρουλάκη και την «προεδρική φρουρά» του.

Η κατάθεση Ανδρουλάκη για το Predator

Κατά τη δικαστική διαδικασία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε λεπτομερώς σχετικά με τις απόπειρες υποκλοπής εις βάρος του. Όπως ανέφερε, από τα τρία μηνύματα που του στάλθηκαν, σε κανένα δεν πάτησε τον σύνδεσμο, ενώ δύο από τα μηνύματα ανιχνεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω σάρωσης του κινητού του.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η διαδικασία περιορίστηκε σε απόπειρες χωρίς επιτυχία. Το κινητό του δεν παραβιάστηκε, και η εθνική ασφάλεια δεν τέθηκε ποτέ σε κίνδυνο. Η κατάθεση του Ανδρουλάκη καθιστά σαφές ότι οι απόπειρες ήταν περιορισμένες και χωρίς πραγματική ζημία.

Λεπτομέρειες των απόπειρων

Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth, οι 87 παραλήπτες των μηνυμάτων ήταν διάφορα πρόσωπα, αλλά μόνο πέντε παγιδεύτηκαν. Από αυτούς:

  • Κανένας δεν ήταν υπουργός, αρχηγός κόμματος ή αρχιεπίσκοπος

  • Οι απόπειρες περιορίστηκαν σε προσωπικά κινητά τηλέφωνα, χωρίς πρόσβαση σε κρατικά μυστικά

  • Η τεχνολογία του Predator δεν κατάφερε να παραβιάσει κανένα από τα κρίσιμα δεδομένα

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του λογισμικού ήταν περιορισμένη και οι περισσότερες ενέργειες ήταν αποτυχημένες.

Πολιτική διάσταση της υπόθεσης

Η υπόθεση Predator απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα κυρίως λόγω της πολιτικής προβολής που έλαβε. Σύμφωνα με τη στήλη, η ένταση και η σημασία της υπόθεσης υπερεκτιμήθηκαν, ενώ τα πραγματικά γεγονότα έδειξαν ότι οι απόπειρες υποκλοπής ήταν περιορισμένες και χωρίς καμία επίπτωση στην εθνική ασφάλεια.

Η πολιτική συζήτηση γύρω από την υπόθεση φαίνεται ότι επικεντρώθηκε περισσότερο στην εικόνα και την επικοινωνιακή διάσταση παρά στα πραγματικά δεδομένα των υποκλοπών.

Η κατάθεση Ανδρουλάκη και τα στοιχεία του δικαστηρίου δείχνουν ότι οι στόχοι των μηνυμάτων είχαν γνώση και έλεγχο της κατάστασης. Τα μηνύματα που έλαβαν δεν ενεργοποιήθηκαν από τους παραλήπτες, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες να αποτύχουν. Η εμπειρία αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της προσοχής των χρηστών και της ενημέρωσης για την προστασία από τέτοιου είδους επιθέσεις.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις