Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 17 κοστολογημένων παρεμβάσεων για το ασφαλιστικό σύστημα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των συνταξιούχων και στη διόρθωση χρόνιων στρεβλώσεων του ασφαλιστικού.
Κεντρικές δεσμεύσεις του προγράμματος αποτελούν η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, η επιστροφή του ΕΚΑΣ σε περίπου 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και η διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς καμία αύξηση έως το 2035.
13η σύνταξη και νέο ΕΚΑΣ στο επίκεντρο των προτάσεων
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το σχέδιο του κόμματος στοχεύει στην ουσιαστική στήριξη των συνταξιούχων, δίνοντας προτεραιότητα στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του:
-
επανέρχεται η 13η σύνταξη για το σύνολο των συνταξιούχων,
-
επαναθεσπίζεται το ΕΚΑΣ για περίπου 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους,
-
δεν θα υπάρξει αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 2035.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι πλήρως κοστολογημένες και εντάσσονται σε ένα ρεαλιστικό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Αλλαγές στις συντάξεις και στο ασφαλιστικό σύστημα
Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει επίσης σειρά αλλαγών που αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις.
Μεταξύ των βασικών προτάσεων περιλαμβάνονται:
-
κατάργηση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις αναπηρίας,
-
σταδιακή αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης,
-
ξεπάγωμα των επικουρικών συντάξεων,
-
αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης από 50% σε 60% για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης,
-
επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 έτη για γονείς παιδιών με αναπηρία.
Ρύθμιση οφειλών και αλλαγές για εργαζόμενους σε βαρέα επαγγέλματα
Στο πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνονται ακόμη:
-
νέα ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία,
-
επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με το πόρισμα Μπεχράκη,
-
κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις χηρείας των αγροτών του ΟΓΑ.
Παράλληλα, προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συντάξεων, με στόχο την οριστική διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων.
Δέσμευση για εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι, εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων που εκδόθηκαν μέσω της διαδικασίας fast track, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται των κανονικών ποσών.
Όπως ανέφερε, στόχος είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ανταποδοτικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Αν το προορίζεις για ειδησεογραφική ιστοσελίδα, μπορώ να το κάνω ακόμη πιο SEO optimized με περισσότερες λέξεις-κλειδιά και καλύτερη δομή για Google Discover.