Breaking news

ΔΕΘ: Τα επτά νομοσχέδια του Ανδρουλάκη - Το κυβερνητικό σχέδιο
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Με στόχο να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητική εναλλακτική και έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβαίνει σήμερα στις 19:00 στο βήμα της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να παρουσιάσει ένα μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, τη λειτουργία των θεσμών και άλλα ζητήματα.

Από την αρχή της ομιλίας του, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να αναφερθεί στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, εστιάζοντας στις ανισότητες, στην πίεση που «στραγγαλίζει» τα νοικοκυριά και στην ανάγκη μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Βασικό σημείο της ομιλίας του θα είναι η θέση ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται στη δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγεται, αλλά αφορά και την αύξησή του. Αυτό, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής και των εξαγωγών, αλλά και της δημιουργίας περισσότερων σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να διαφοροποιήσει ξεκάθαρα τη θέση του ΠΑΣΟΚ τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση όσο και από προηγούμενα μοντέλα διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται «άλλα αποτυχημένα συστήματα εξουσίας που επιστρέφουν κάθε φορά ζητώντας μια δεύτερη και μια τρίτη ευκαιρία».

Τα επτά πρώτα νομοσχέδια

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του θα αποτελέσει η δέσμευση για τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις μιας κυβέρνησης υπό το κόμμα του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ανακοινώσει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο θα προωθηθούν επτά νομοσχέδια, τα οποία θα αφορούν:

  • την ακρίβεια και τη λειτουργία της αγοράς,
  • την εργασία και τους μισθούς,
  • την παραγωγή και τις επενδύσεις,
  • το ιδιωτικό χρέος,
  • τη στέγη, την οικογένεια και το δημογραφικό,
  • την αναγέννηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας,
  • το κράτος, την αξιοκρατία και τη λογοδοσία.

Έλεγχοι στις πολυεθνικές και έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στις ενδοομιλικές τιμολογήσεις των πολυεθνικών, καθώς και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε περιπτώσεις καταχρηστικών πρακτικών.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση μηχανισμού έκτακτης φορολόγησης όταν εντοπίζονται υπερκέρδη σε ολιγοπωλιακές αγορές. Η διαδικασία θα βασίζεται στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη και θα προϋποθέτει τεκμηριωμένη εισήγηση των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η επανασύσταση Μονάδας Χαρτογράφησης της Αγοράς, η οποία θα αξιοποιεί το Παρατηρητήριο Τιμών και τα διαθέσιμα ψηφιακά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των εισοδημάτων, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση για σταδιακή επαναφορά του 13ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα, θα προτείνει την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ώστε οι αυξήσεις των ονομαστικών εισοδημάτων που προκύπτουν λόγω πληθωρισμού να μην οδηγούν αυτόματα σε υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμη στοχευμένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Μείωση έως 30% στο ενεργειακό κόστος

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν και για το ενεργειακό κόστος.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπει μείωση της συνολικής τιμής της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά κατά 20% το 2027 και κατά 30% μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Για τον πρωτογενή τομέα προτείνεται η θέσπιση ανώτατης τιμής στο αγροτικό ρεύμα, ενώ για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις προβλέπεται μόνιμο πλαίσιο σταθερού ενεργειακού κόστους.

Συλλογικές συμβάσεις, τετραήμερη εργασία και 13η σύνταξη

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εργασία και στις αποδοχές, με το ΠΑΣΟΚ να προτάσσει ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο».

Μεταξύ των προτάσεων είναι η επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Παράλληλα, προβλέπεται η επαναφορά της καθολικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, όπως επίσης και η πιλοτική εφαρμογή τετραήμερης εργασίας με πλήρεις αποδοχές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εφαρμογή θα ξεκινήσει από μεγαλύτερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας έντασης γνώσης, με βάση αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Για τους συνταξιούχους, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση για σταδιακή επαναφορά της 13ης σύνταξης, βάσει κοστολογημένου σχεδίου, αλλά και για τη δημιουργία νέου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμη μείωση κατά 20% της εισφοράς αλληλεγγύης, «ξεπάγωμα» των επικουρικών συντάξεων, αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και καθιέρωση αναλογικής σύνταξης.

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Ταμείο Εθνικού Πλούτου

Στο παραγωγικό σκέλος του προγράμματος, κεντρικό σύνθημα αναμένεται να είναι το «Παράγουμε στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προαναγγείλει νέο Αναπτυξιακό Νόμο, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία ισχυρού Ομίλου Αναπτυξιακής Τράπεζας με δύο βασικούς πυλώνες: την αναβαθμισμένη Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ένα Ταμείο Εθνικού Πλούτου.

Η πρόταση προβλέπει ενισχυμένο ρόλο για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε να λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός της αναπτυξιακής πολιτικής. Παράλληλα, προτείνεται ο μετασχηματισμός του Υπερταμείου σε Ταμείο Εθνικού Πλούτου, με διαφορετική αποστολή και προσανατολισμό.

Επιπλέον, προτείνονται επιταχυνόμενες αποσβέσεις για επιχειρήσεις που επενδύουν σε εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγική τους δυναμικότητα.

Αλλαγές προβλέπονται και για τη Golden Visa, καθώς το ΠΑΣΟΚ προτείνει οι άδειες διαμονής να συνδέονται με παραγωγικές επενδύσεις και όχι με επενδύσεις σε ακίνητα.

Τι προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες

Ξεχωριστή ενότητα του προγράμματος αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με επιστροφή στη φορολόγηση βάσει των πραγματικών εισοδημάτων.

Παράλληλα, προβλέπεται σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου και του μη μισθολογικού κόστους, αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις 20.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, καθώς και καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.

Δημογραφικό: 200 ευρώ τον μήνα για παιδιά έως τριών ετών

Σημαντικό μέρος των εξαγγελιών αναμένεται να αφορά το δημογραφικό. Για τον σκοπό αυτό, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία ειδικού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση υπερκερδών σε ολιγοπωλιακές αγορές.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται το πρόγραμμα GenRent, η καθολική και δωρεάν βρεφική και προσχολική αγωγή, η αύξηση των ολοήμερων βρεφονηπιακών σταθμών και ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά βρεφικά είδη.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στη μηνιαία ενίσχυση ύψους 200 ευρώ για πιστοποιημένες δαπάνες κάθε παιδιού έως την ηλικία των τριών ετών, με εισοδηματικά κριτήρια.

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας για τις οικογένειες, με έμφαση σε εκείνες που έχουν δύο παιδιά. Παράλληλα, προτείνεται μείωση κατά 75% του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα στις πολύτεκνες οικογένειες.

Το ιδιωτικό χρέος

Σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να επαναφέρει το σχέδιο που έχει ήδη παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ, με βασικό στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο ίδιο πλαίσιο προτείνονται νέοι κανόνες για τη σχέση των οφειλετών με τα funds και τους servicers, αλλά και η θέσπιση δικαιώματος προτεραιότητας του δανειολήπτη στην εξαγορά του δανείου του. Συγκεκριμένα, πριν από την πώληση ενός δανείου σε fund, ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει με συγκεκριμένους όρους.

Παράλληλα, προβλέπεται ρύθμιση έως 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προστασία της απαραίτητης ρευστότητας των βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων, καθώς και αυστηρότεροι κανόνες για τις κατασχέσεις και τις τραπεζικές χρεώσεις.

Πλαφόν 5% στις απευθείας αναθέσεις

Το τελευταίο βασικό κεφάλαιο του προγράμματος αφορά τη λειτουργία του κράτους και τη διαφάνεια.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και προληπτικό ψηφιακό έλεγχο των μεγάλων διαγωνισμών από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να εντοπίζονται πριν από την ολοκλήρωση των διαγωνισμών φωτογραφικοί όροι, υπερκοστολογήσεις, τεχνητές κατατμήσεις συμβάσεων και διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να προτείνει πλαφόν στις απευθείας αναθέσεις, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου των πιστώσεων κάθε αναθέτουσας αρχής, με εξαίρεση τους μικρούς δήμους.

Τέλος, αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή του για αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή, ώστε η διαδικασία σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά να ανατίθεται σε ειδικά δικαστικά όργανα.

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις