Breaking news

υπολογισμός
A

Οι νέοι εργαζόμενοι θα βγουν αργότερα στη σύνταξη, καθώς το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, που συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής, αυξάνεται.

Αυτό προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (Pensions et Glance 2023).

Ειδικότερα, όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται το 2022, θα δουν ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης θα είναι στα 66 χρόνια, από 62 χρόνια που είναι τώρα, εάν ο πολίτης είναι ασφαλισμένος για 40 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φαίνεται ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πάει από τα 67 στα 71 χρόνια, δεδομένου ότι το προσδόκιμο ζωής συνδέεται με το γενικό καταστατικό όριο, όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιότησης.

Εκτός από την Ελλάδα, θα παρατηρηθεί αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και σε άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και τη Σλοβακία. Η αύξηση αυτή θα υπάρξει επειδή συνδέεται πλήρως ή μερικώς με το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η χώρα στην οποία θα υπάρχει το μεγαλύτερο όριο, στο οποίο μπορεί να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι είναι η Δανία, καθώς εκεί οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 74. Οι νέοι εργαζόμενοι σε Εσθονία και Ιταλία θα λάβουν σύνταξη στα 71, ενώ σε Ολλανδία και Σουηδία στα 70 έτη. 

Αναφορικά με τον μέσο όρο για το όριο συνταξιοδότησης το 2022, ήταν στα 64,4 έτη για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες στα 62 έτη.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο έτος, η σημαντική εξαίρεση που παρατηρήθηκε ήταν στην Τουρκία, όπου το όριο συνταξιοδότησης ήταν στα  52 χρόνια.

Όρια συνταξιοδότησης βάσει φύλου

Για τους άντρες που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας, το μέσο όριο θα αυξηθεί κατά περίπου δύο χρόνια, φτάνοντας στα 66,3 χρόνια. Ενώ, αναφορικά με τις γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, τα όρια συνταξιοδότησης για τις νέες εργαζόμενες θα είναι τα ίδια με αυτά των ανδρών καθώς μόνο έξι χώρες έχουν χαμηλότερα όρια σε σχέση με αυτά των ανδρών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, παρατηρείται ότι υπάρχει τάση να εξισωθούν τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών. Οι οκτώ  χώρες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, έχουν θεσπίσει τη σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής (πλήρη ή μερική).

Η Ελλάδα θα είναι η μόνη από αυτή την κατηγορία των χωρών αυτών που το όριο πλήρους συνταξιοδότησης θα είναι κάτω από τον μέσο όρο, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στα 62 με 40 χρόνια απασχόλησης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις