CLOSE

Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Με διαδικασίες - «εξπρές» ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την επιδότηση για την πρόσθετη πρώτη αρωγή έως 10.000 ευρώ στους αγρότες, μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που προσπαθεί η κυβέρνηση να «κατευνάσει».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται ότι ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους. Έπειτα, θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, οι επιτροπές και τα κλιμάκια των οποίων υλοποιούν το σχήμα της κρατικής αρωγής.

Ακόμα, τονίζεται ότι η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες συνεχίζεται κανονικά από τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια των Περιφερειών υπό το συντονισμό και τη συνεργασία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με στόχο η αρωγή του κράτους – που ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς – να φτάσει το συντομότερο δυνατόν σε όσους τη δικαιούνται. Προς αυτή την κατεύθυνση και με μόνιμο γνώμονα την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρακαλούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν υποβληθεί 4.400 φάκελοι από τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους στους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σύνολο περίπου 31.000 δηλώσεων ζημιάς που υποβλήθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για έναν αριθμό υποβληθέντων φακέλων που αντιστοιχούν μόλις στο 14% των σχετικών δηλώσεων ζημιάς στη Θεσσαλία, ενώ περίπου το 20% των υποβληθέντων φακέλων κατατέθηκε κατά την περασμένη εβδομάδα. Λαμβάνοντας, συνεπώς, υπόψη τον περιορισμένο αριθμό υποβληθέντων φακέλων, δρομολογείται ο δεύτερος, ενισχυμένος, κύκλος της πρώτης αρωγής για την περαιτέρω στήριξη των αγροτών των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Παράλληλα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι κατά τον πρώτο κύκλο της πρώτης αρωγής έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που αιτήθηκαν της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr και επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία της δήλωσης ζημιάς στον ΕΛΓΑ, με τις πληρωμές να ολοκληρώνονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε συνέχεια του πρώτου κύκλου, ακολουθεί δεύτερος κύκλος πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Κατά τον δεύτερο κύκλο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευχέρεια μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, να υποβάλλουν το (αναθεωρημένο ή νέο) αίτημά τους σε περίπτωση που κρίνουν ότι έχουν πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα, σε κατεστραμμένα οχήματα και σε έγγειο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, επιπρόσθετα της πρώτης αρωγής που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα για:

  • Επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.
  • Επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι με αίτημα αιχμής την στήριξη των εισοδημάτων τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με το στήσιμο νέων μπλόκων. Οι αγρότες δίνουν «ραντεβού» στην AGROTICA, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Αν δεν παράξουμε, θα πεινάσουμε»

«Παράγουμε προϊόντα φθηνά και ο κόσμος δεν μπορεί να τα αγοράσει. Πού πηγαίνει αυτή η διαφορά όλη;», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο αγρότης Θανάσης Γκάρος.

«Όταν μας λέει ότι θα μας δώσει τα χρήματά μας τον Ιούνιο, που εμείς θέλουμε να σπείρουμε τον Απρίλιο άρα εγώ θα χρεωθώ, χρωστάω, τι να τα κάνω τον Ιούνιο; Χρειάζομαι εφόδια. Όλα μας τα πλάνα είναι βάσει των επιδοτήσεων. Αν δεν τα πάρω, πώς θα πληρώσω;». Όπως λέει ο ίδιος, θα πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών.

«Έχουμε παράπονα από τον ΕΛΓΑ»

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, στη Θεσσαλία, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ζωικής παραγωγής τους εξαιτίας των πλημμυρών.

«Έχουμε κάποια χοντρά παράπονα από τον ΕΛΓΑ, ότι πληρώνουμε ασφάλεια ζώου πάνω από 6 ετών και δε μας την αποζημιώνει. Οπότε ή θα επιστραφούν τα χρήματα της τελευταίας 5ετιας που έχουν πληρώσει πάνω από 6 ετών τα ζώα τους… Εγώ προσωπικά έχω χάσει 160 γίδια με την πρώτη πλημμύρα και προχθές με παίρνουν τηλέφωνο ότι θα αποζημιωθώ τα 48 επειδή τα υπόλοιπα είναι πάνω από 6 ετών. Αυτό πρέπει να αλλάξει και το 6, αν όχι 10, να γίνει 8, γιατί μέχρι τα 8 μας δίνει παραγωγή ένα ζώο», λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Γιώργος Τερζάκης.

«Έχει δίκιο σε αυτό το οποίο θίγει. Αυτός ο κανονισμός είναι κανονισμός περίπου 25 ετών. Είναι αυτό που έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία ότι θα αλλάξει. Στο πρόγραμμα «Daniel» από τις ζημιές που πάθατε, θα αποζημιωθείτε για όλα τα ζώα, είναι απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ και της πολιτικής ηγεσίας. Αυτή η διάταξη που δεν πατάει στη λογική, δε θα ισχύσει, θα πληρωθείτε κανονικά», απάντησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τερζάκης λέει: «Να μπουν από τον ΕΛΓΑ οι αρρώστιες οι καινούργιες που έρχονται και κάθε χρόνο συναντάμε άλλα πράγματα. Μετά περνάμε στο κομμάτι της φωτιάς, της αποζημίωσης στις ζωοτροφές, στα πράγματα που έχουμε χάσει».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις