Breaking news

patoulis
A

Ο Πατούλης «ψεκάζει» τον κορονοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία

Ως μια «χρυσή» ευκαιρία για να πετάξει τα λεφτά των φορολογουμένων σε αμφιλεγόμενες δαπάνες φαίνεται πως επιμένει να χρησιμοποιεί η περιφερειακή αρχή Αττικής κάθε έξαρση της πανδημίας. Μετά τα περιβόητα «έξυπνα ρολόγια» (smartwatches) ενός «συστήματος τηλεϊατρικής» και τα «σάρωθρα απολύμανσης», η διοίκηση Γ. Πατούλη εισηγείται στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο δαπάνη χιλιάδων ευρώ για την αγορά φορητών συσκευών με ράβδους υπεριώδους ακτινοβολίας, ώστε –δήθεν– να αποτρέψει τη διασπορά του κορονοϊού.

Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι ο εισηγητής της προμήθειας, αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κεχρής, αγνοεί (ή κάνει πως δεν γνωρίζει) τις σχετικές επίσημες θέσεις της πολιτείας: είναι μύθος ότι η συγκεκριμένη πρακτική αδρανοποιεί τον κορονοϊό, διευκρινίζεται στην κυβερνητική ιστοσελίδα covid19.gov.gr, με σύντομο και ξεκάθαρο κείμενο του σημερινού προέδρου του ΕΟΔΥ, καθηγητή επιδημιολογίας, Θ. Ζαούτη.

Η εισήγηση αφορά την έγκριση σκοπιμότητας δαπάνης ύψους 30.000 ευρώ συν ΦΠΑ (ποσό στα όρια της απευθείας ανάθεσης). Δεν αποσαφηνίζεται το κόστος που αναλογεί σε έκαστη ράβδο υπεριώδους ακτινοβολίας, «που θα χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της αποφυγής της διασποράς της πανδημίας Covid-19», όπως περιγράφεται στην εισήγηση. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το ποσό αντιστοιχεί σε 300 τεμάχια.

Η εισήγηση κρίνει «επιβεβλημένη τη χρήση φορητών συσκευών απολύμανσης με τη χρήση ακτίνων UVC από λάμπες LED», επικαλούμενη «ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης (του κορονοϊού), μέσω σκληρών επιφανειών που χρησιμοποιούμε συχνά (πληκτρολόγια, κινητό τηλέφωνο, γραφεία κ.λπ.)». Ωστόσο, σύμφωνα με το προαναφερθέν κείμενο του προέδρου του ΕΟΔΥ, «κανείς δεν γνωρίζει αν οποιοδήποτε είδος υπεριώδους φωτός επηρεάζει ή απενεργοποιεί τον κορονοϊό». Αντιθέτως, μάλιστα, «το UVC είναι πολύ επικίνδυνο και δεν διατίθεται στο εμπόριο σε λαμπτήρες, καθώς μόλις λίγα δευτερόλεπτα της έκθεσης θα κάψει το ανθρώπινο δέρμα».

Πηγές της «Εφ.Συν.» εντοπίζουν «φωτογραφικές» περιγραφές στην εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη: ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά (όπως το πολύ συγκεκριμένο μήκος κύματος ακτινοβολίας μεγέθους 275nm, έως και ο χρόνος διάρκειας της μπαταρίας) παραπέμπουν σε ιστοσελίδα συγκεκριμένης εταιρείας που προμηθεύει τέτοιον εξοπλισμό.

Στην εισήγηση της περιφερειακής αρχής αναφέρεται ότι οι ίδιες ράβδοι, που προτείνεται η αγορά τους, χρησιμοποιούνται «από τη Βουλή των Ελλήνων, από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από Νοσοκομεία (όπως Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Ελπίς, Νοσοκομείο Κομοτηνής κ.ά.), διαγνωστικά κέντρα, από σχολικές επιτροπές του Δήμου Αθηνών, πολλούς Δήμους (Ψυχικού, Σερρών, Βόλβης, Ξηρομέρου κ.ά.), ιατρούς, ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». «Προφανώς, οι οργανισμοί που αναγράφονται (σ.σ. στην εισήγηση) έχουν δοθεί από το promotion της εταιρείας. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να συλλεχθεί αλλιώς», υποστηρίζουν πηγές μας, με γνώση του αντικειμένου.

Γράφει ο Στέργιος Ζιαμπάκας για την Εφημερίδα των Συντακτών

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις