Breaking news

Αξιολόγηση στο δημόσιο: Πώς θα εφαρμοστεί
A

Και επίσημα έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2023 η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών όλους τους απαραίτητους όρους και τις λεπτομέρειες, με την ειδική πλατφόρμα που θα δέχεται τα έντυπα αξιολόγησης έχει ήδη ανοίξει.

Στο Πληροφοριακό Σύστημα Συλλογής Δεδομένων Στοχοθεσίας των Φορέων του Δημοσίου όλοι οι φορείς καλούνται να υποβάλουν άμεσα τα απολογιστικά στοιχεία που αφορούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας στοχοθεσίας του πρώτου σταδίου αξιολογικής περιόδου 2023.

Τα νέα έντυπα που υπάρχουν για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι τα εξής:

  • Έντυπο Επίτευξης Στόχων Προϊσταμένου
  • Έντυπο Αποτύπωσης Δεξιοτήτων Προϊσταμένου
  • Έντυπο Σφυγμού Ομάδας
  • Ενιαίο Έντυπο Σφυγμού Ομάδας
  • Έντυπο Έκθεσης Αξιολόγησης Προϊσταμένου
  • Έντυπο Αποτύπωσης Δεξιοτήτων Υπαλλήλου
  • Έντυπο Έκθεσης Αξιολόγησης Υπαλλήλου
  • Έντυπο Σχεδίου Ανάπτυξης

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση

Όσον αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αρχικά συμπληρώνεται το έντυπο αποτύπωσης δεξιοτήτων και στη συνέχεια, βάσει αυτού, συντάσσεται η έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου.

Στο έντυπο αποτύπωσης δεξιοτήτων υπαλλήλου αξιολογείται το επίπεδο δεξιοτήτων του αξιολογούμενου υπαλλήλου. Στο πρώτο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία του αξιολογούμενου και στο δεύτερο μέρος του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία εντύπου αποτύπωσης δεξιοτήτων τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Τις δεξιότητες του Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων, από τις οποίες ο αξιολογητής επιλέγει μία έως τρεις αναπτυγμένες δεξιότητες.
  2. Στην περίπτωση που ο αξιολογητή, κρίνει, συνεπεία συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών, ότι το επίπεδο δεξιοτήτων του υπαλλήλου καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την ανάληψη βελτιωτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, τότε δεν επιλέγει δεξιότητες και παραθέτει ανά δεξιότητα ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία με καταγραφή των ως άνω πραγματικών περιστατικών.
  3. Τα στοιχεία του αξιολογητή (Ονοματεπώνυμο/Πατρώνυμο και Υπογραφή).

Στη συνέχεια συντάσσεται η έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου συντάσσεται και συμπληρώνεται σύμφωνα με το έντυπο αποτύπωσης δεξιοτήτων.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης αναγράφονται τα στοιχεία του αξιολογούμενου, ενώ στο στο δεύτερο μέρος αναγράφονται τα στοιχεία αποτύπωσης δεξιοτήτων που έχει συμπληρώσει και υποβάλει ο αξιολογητής και περιλαμβάνουν:

  1. Μία έως τρεις αναπτυγμένες δεξιότητες του υπαλλήλου.
  2. Τρεις προς ανάπτυξη δεξιότητες του υπαλλήλου, τις οποίες καλείται να επιλέξει υποχρεωτικά ο αξιολογητής καθώς, κατά την κρίση του και με γνώμονα το ρόλο του υπαλλήλου στην ομάδα, επιδέχονται κατά προτεραιότητα βελτίωση.

Στο τρίτο μέρος της έκθεσης αξιολόγησης, σύμφωνα με το άρθρο του proson, αναγράφεται από τον αξιολογητή, για υπάλληλο που κατά την κρίση του, επιδεικνύει ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σε μία ή περισσότερες δεξιότητες και έχει επιδείξει εξαιρετική απόδοση σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία.

Περίπου στους 1.400 οι φορείς του Δημοσίου που καθορίσει στόχους

Το 2023 είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται το εν λόγω σύστημα, όπου εφαρμόζεται το νέο σύστημα στοχοθεσίας στον δημόσιο τομέα, που είναι υποχρεωτική τόσο σε επίπεδο εργαζομένων όσο και σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Έτσι, ήδη περίπου 1.400 φορείς του Δημοσίου έχουν καθορίσει στόχους, τους οποίους θα πρέπει να «πιάσουν».

Για την επίτευξη αυτών, μάλιστα, υπεύθυνοι είναι οι προϊστάμενοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον ρόλο να καθορίσουν να «τρέξουν» τους στόχους για τους οποίους θα αξιολογούνται, θα βαθμολογούνται και θα επιβραβεύονται, ανάλογα πάντα με την επίδοσή τους.

Σε προϊσταμένους και σε εργαζομένους το μπόνους παραγωγικότητας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, η στοχοθεσία είναι το «κλειδί» για το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε κάθε οργανική μονάδα, ενεργοποιεί το μπόνους παραγωγικότητας για το διάστημα της επιτυχούς εφαρμογής της στοχοθεσίας. Το μπόνους, μάλιστα, θα μπορεί να δοθεί τόσο για τους προϊσταμένους όσο και για τους εργαζομένους σε μια μονάδα του δημόσιου τομέα.

Υπενθυμίζεται πως το μπόνους παραγωγικότητας έχει ήδη ενεργοποιηθεί, με τους εργαζομένους στους οποίους δίνεται προτεραιότητα να είναι οι 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ή/και έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Στο «συρτάρι» του υπουργείου ειδική πλατφόρμα αξιολόγησης από τους πολίτες

Εκτός της εσωτερικής αξιολόγησης, όμως, ενδεχομένως να «τρέξει» παράλληλα με αυτήν ακόμα μία, κατά την οποία οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούν να αξιολογούν και να βαθμολογούν το Δημόσιο μέσω ειδικής πλατφόρμας, ωστόσο η εφαρμογή της δε φαίνεται να βρίσκεται στα πολύ άμεσα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις