Breaking news

Δημόσιοι υπάλληλοι Μπόνους +6 ημέρες άδειας για όσους πάνε στον Έβρο
A

Μετά το «μπόνους» των 10.000 ευρώ σε όσους μετακομίζουν μόνιμα στον Έβρο η κυβέρνηση δίνει κίνητρο και στους δημοσίους υπαλλήλους προσφέροντας τους έξτρα ημέρες άδειας αλλά και μείωση του χρόνου που απαιτείται για τις προαγωγές. Η νέα διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο πειθαρχικό δίκαιο στο δημόσιο και δίνει προνόμια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, πλην του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπώνται ή μετατάσσονται σε υπηρεσίες της περιοχής αυτής, αποκτούν το δικαίωμα σε 6 επιπλέον εργάσιμες ημέρες κανονικής άδειας ετησίως. Το μέτρο αφορά μόνο την περίοδο κατά την οποία υπηρετούν στους συγκεκριμένους φορείς και έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη στελέχωση των υπηρεσιών σε πιο απομακρυσμένες ζώνες του Έβρου.

Η νέα διάταξη καλύπτει και υπαλλήλους που ήδη υπηρετούν με απόσπαση ή μετάταξη στις εν λόγω υπηρεσίες, αρκεί να υποβάλουν σχετική αίτηση εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση

Η ρύθμιση καλύπτει όλες τις υπηρεσίες της Π.Ε. Έβρου, με εξαίρεση τις υπηρεσίες που εδρεύουν στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Οι υπάλληλοι μπορούν να αποσπώνται ή να μετατάσσονται στους εν λόγω φορείς για τρία έτη με δυνατότητα παράτασης και, υπό προϋποθέσεις, να μεταταχθούν μόνιμα, με υποχρεωτική εξαετή παραμονή.

Τι ισχύει για την άδεια

Η επιπλέον άδεια των έξι ημερών χορηγείται κάθε έτος, εφόσον ο υπάλληλος υπηρετεί στους εν λόγω φορείς.

  • Οι επιπλέον ημέρες χρησιμοποιούνται μόνο μετά την εξάντληση της αρχικής κανονικής άδειας.
  • Αν δεν χορηγηθεί λόγω υπηρεσιακών αναγκών, μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο έτος, μόνο εφόσον ο υπάλληλος συνεχίσει να υπηρετεί στην ίδια περιοχή.

Πλεονεκτήματα και στις προαγωγές

Επιπλέον, προβλέπεται και ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη:

  • Για όσους παραμένουν με μετάταξη, μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος προαγωγής κατά 3 έτη.
  • Για όσους παραμένουν με απόσπαση επί τριετία, η μείωση φτάνει τα 2 έτη.

Η νέα ρύθμιση προβλέπεται στο Άρθρο 104΄του νομοσχεδίου, εντάσσεται στον ν. 4440/2016 και αποσκοπεί στην ενίσχυση των υπηρεσιών της ΠΕ Έβρου μέσω προνομιακής κινητικότητας και κινήτρων παραμονής, στο πρότυπο πολιτικών αποσυμφόρησης και στήριξης παραμεθόριων περιοχών.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύσταση Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων και λοιπές διατάξεις» έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου και ώρα 9:00 το πρωί.

Άρθρο 104

«Ειδικές ρυθμίσεις κινητικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – Προσθήκη άρθρου 8Α στον ν. 4440/2016 – Μεταβατική διάταξη – Προσαύξηση της κανονικής άδειας των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, πλην του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Στον ν. 4440/2016 (Α’ 224) προστίθεται άρθρο 8Α ως εξής:

«Άρθρο 8Α

Ειδικές ρυθμίσεις κινητικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

  1. Το παρόν εφαρμόζονται σε όλες τις υπηρεσίες που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, εφεξής φορείς, με εξαίρεση τις υπηρεσίες που εδρεύουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης.
  2. Για τους φορείς της παρ. 1 το ποσοστό κάλυψης που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 4 πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) τουλάχιστον.
  3. Για τους υπαλλήλους που αποσπώνται βάσει των κύκλων κινητικότητας ή βάσει των διατάξεων της παρ. 5 στους φορείς της παρ. 1 η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε τρία (3) έτη με δυνατότητα ανανέωσης έως τρία (3) έτη ακόμα.
  4. Εφόσον ο υπάλληλος παραμείνει με απόσπαση για τρία (3) έτη σε φορέα υποδοχής της παρ. 1 έχει δικαίωμα μετάταξης σε κενή οργανική θέση της ίδιας ή, εφόσον δεν υπάρχει κενή θέση, άλλης υπηρεσίας των φορέων της παρ. 1, με μόνη αίτηση που υποβάλλεται στον φορέα υποδοχής ανεξαρτήτως των κύκλων κινητικότητας. Με την αίτησή του ο υπάλληλος δεσμεύεται να υπηρετήσει στον φορέα μετάταξης για έξι (6) έτη. Η μετάταξη ολοκληρώνεται με κοινή απόφαση των αρμόδιων οργάνων των φορέων προέλευσης και υποδοχής. Κάθε πράξη που συνιστά απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση, μετακίνηση ή διάθεση προ της παρέλευσης της εξαετίας απαγορεύεται. Η απόσπαση παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωση της μετάταξης.
  5. Οι φορείς της παρ. 1 δύνανται, οποτεδήποτε υπάρχει ανάγκη κάλυψης αναγκών με απόσπαση ή πλήρωσης κενών θέσεων με μετάταξη, να υποβάλλουν αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για έκτακτο κύκλο κινητικότητας πέραν των πάγιων κύκλων κινητικότητας. Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται στο πλαίσιο του έκτακτου κύκλου υποχρεούνται να υπηρετήσουν στην υπηρεσία, όπου μετατάσσονται για έξι (6) έτη. Κάθε πράξη που συνιστά απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση, μετακίνηση ή διάθεση προ της παρέλευσης της εξαετίας απαγορεύεται. Ως προς τη διάρκεια της απόσπασης εφαρμόζεται η παρ. 3. Η διαδικασία του έκτακτου κύκλου ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσιοποίηση των θέσεων και αναγκών κατόπιν έγκρισής τους από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον έκτακτο κύκλο οι υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά σε φορείς της παρ. 1.
  6. Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται ειδικώς στο παρόν, εφαρμόζονται τα άρθρα 1 έως 7.
  7. Υπάλληλοι που αποσπώνται ή μετατάσσονται με τις διατάξεις του παρόντος στους φορείς της παρ. 1 δικαιούνται αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα υπηρετούν στους φορείς αυτού προσαύξηση της δικαιούμενης κανονικής άδειας κατά έξι (6) εργάσιμες ημέρες κατ΄ έτος. Η χρήση των επιπλέον εργασίμων ημερών κανονικής άδειας μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την εξάντληση της αρχικώς δικαιούμενης κανονικής άδειας. Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά εντός του έτους που αφορά και μεταφέρεται στο επόμενο έτος αποκλειστικά εφόσον λόγω υπηρεσιακών αναγκών η άδεια δεν χορηγήθηκε ή ανακλήθηκε εν όλω ή εν μέρει και εφόσον ο υπάλληλος συνεχίζει να υπηρετεί σε φορέα της παρ. 1.
  8. Για τους υπαλλήλους που μετατάσσονται σε υπηρεσίες της παρ. 1 σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετά την παρέλευση του ημίσεος του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή μειώνεται κατά τρία (3) έτη. Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους που αποσπώνται και παραμένουν για τρία (3) τουλάχιστον έτη συνεχώς, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή τους μειώνεται κατά δύο (2) έτη. Εφόσον ο υπάλληλος είναι ήδη στον καταληκτικό βαθμό, ο χρόνος των τριών (3) ή δύο (2) ετών, αντίστοιχα, προστίθεται ως πλεονάζων χρόνος στον καταληκτικό αυτό βαθμό. Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που δύναται να συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική προώθηση του υπαλλήλου στη διάρκεια της συνολικής υπηρεσίας του είναι έξι (6) έτη, στον οποίο συνυπολογίζονται και τα προβλεπόμενα έτη απόσπασης ή μετάταξης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 8.».
  9. Η παρ. 1 εφαρμόζεται και σε όσους υπαλλήλους είναι αποσπασμένοι ή έχουν μεταταχθεί και υπηρετούν στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 8Α κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον με αίτησή τους, που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, δηλώσουν ότι αποδέχονται την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 8Α του ν. 4440/2016».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις