CLOSE

Breaking news

waiter
A

Χιλιάδες είναι φέτος τα κενά σε εργατικό δυναμικό που προσπαθεί να καλύψει η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, δηλαδή ο Τουρισμός. Οι χαμηλοί μισθοί σε συνάρτηση με τα εξαντλητικά ωράρια και οι συνθήκες γαλέρας που επικρατούν πολλές φορές στις εποχικές δουλειές, είναι οι κύριοι λόγοι που απομάκρυναν τους νέους από την νοοτροπία της θερινή σεζόν.

Ήδη το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να βρει άτομα για να καλύψει ένα μέρος των κενών από τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ ή πρώην ΟΑΕΔ). Ωστόσο, όπως φαίνεται, ούτε η «επιστράτευση» των ανέργων αρκεί και τελικά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια «λύση στον ορίζοντα», με την τουριστική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η ΣΕΤΚΕ προτείνει να δοθούν κίνητρα στους συνταξιούχους και στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να εργαστούν ως «σεζονίστες»!

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) σκέφτηκε και προτείνει μία «πρωτότυπη» λύση. Προτείνει λοιπόν να δοθούν κίνητρα τόσο στους συνταξιούχους όσο και στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να εργαστούν ως «σεζονίστες».

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η ΣΕΤΚΕ αναφέρει πως «υφίσταται έντονο ενδιαφέρον για εργασία, τόσο από νέους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν την ικανότητα (σωματική και πνευματική) να εργασθούν, όσο και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση».

Για τον λόγο αυτό λοιπόν θεωρεί, όπως σημειώνει στην επιστολή της, ότι το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να δώσει κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας από τις ανωτέρω αναφερόμενες κοινωνικές ομάδες τουλάχιστον για την φετινή τουριστική περίοδο με άμεση νομοθετική παρέμβαση και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση.

Συγκεκριμένα, η ΣΕΤΚΕ προτείνει, όσον αφορά τους συνταξιούχους, να μην υπάρξει 30% περικοπή στη σύνταξή τους για τους μήνες που θα εργαστούν στον τομέα του τουρισμού. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς προτείνει να δύνανται να παρέχουν παράλληλη εργασία ανεξαρτήτως των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας - συμβάεσεων. τους.

Επιπροσθέτως, όπως προσθέτει στην επιχειρηματολογία της η ΣΕΤΚΕ, «και οι δύο κοινωνικές ομάδες θα φορολογούνται για το εισόδημα που θα λαμβάνουν».

Η επιστολή της ΣΕΤΚΕ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ύστερα από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης και των αναμφίβολα αρνητικών συνεπειών που επέφερε αυτή, η φετινή τουριστική κίνηση αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Δυστυχώς όμως η έλλειψη προσωπικού εγκυμονεί τον τεράστιο κίνδυνο να δυσφημιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Παρόλο το γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την εξεύρεση εργαζομένων στον τουρισμό και έχουν δοθεί κίνητρα, όπως ενδεικτικά με την υπογραφή από τον φορέα μας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% για το επόμενο έτος, αυτές δεν έχουν αποδώσει και το εν λόγω πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο.

Ωστόσο, υφίσταται έντονο ενδιαφέρον για εργασία, τόσο από νέους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν την ικανότητα (σωματική και πνευματική) να εργασθούν, όσο και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση.

Θεωρούμε λοιπόν ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πρέπει να δώσει κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων εργασίας από τις ανωτέρω αναφερόμενες κοινωνικές ομάδες τουλάχιστον για την φετινή τουριστική περίοδο με άμεση νομοθετική παρέμβαση και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε όσον αφορά τους συνταξιούχους να μην υπάρξει 30% περικοπή στη σύνταξή τους για τους μήνες που θα εργαστούν στον τομέα του τουρισμού και όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς να δύνανται να παρέχουν παράλληλη εργασία ανεξαρτήτως των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας - σύμβασεών τους. Επιπροσθέτως και οι δύο κοινωνικές ομάδες θα φορολογούνται για το εισόδημα που θα λαμβάνουν.

Η εν λόγω πρόταση αποτελεί στην παρούσα φάση τον μόνο άμεσο και εύστοχο τρόπο να διασφαλίσουμε ότι ο Τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας, δεν θα υποστεί ένα ακόμα βαρύ πλήγμα φέτος από την έλλειψη αυτή των εργαζομένων.

Ευελπιστώντας στην άμεση θετική σας ανταπόκριση.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις