Breaking news

Πυροσβεστικό Σώμα
A

Με αγωνία περιμένουν οι εποχικοί και εθελοντές πυροσβέστες τις προκηρύξεις του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις οποίες θα καλυφθούν οι 3.630 νέες μόνιμες θέσεις που έχουν ανακοινωθεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του proson.gr, οι θέσεις αυτές δεν θα καλυφθούν με μία μεγάλη και ενιαία προκήρυξη, αλλά με μικρότερες διαδοχικές προκηρύξεις που θα περιλαμβάνουν 500 με 700 θέσεις η κάθε μία.

Υπενθυμίζουμε το στα τέλη Νοεμβρίου του 2022 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση με την οποία αυξάνονται κατά 3.630 οι οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. 

Η αγωνία των υποψηφίων έγκειται στο ότι πλησιάζουν εκλογές, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι γνωστό πως παύει κάθε διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Είναι καίριας σημασίας λοιπόν να υπάρξει μία ενημέρωση για το αν θα υπάρξουν προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, πριν από την αντιπυρική περίοδο του 2023. 

Οι υποψήφιοι που εργάζονται για χρόνια ως εποχικοί πυροσβέστες ανησυχούν ακόμα και για τα ηλικιακά κριτήρια που πιθανώς να θέτει ο διαγωνισμός όταν θα βγει. Άνθρωποι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στα μέτωπα των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι  κινδυνεύουν να αποκλειστούν, εάν η προκήρυξη θέσει αυστηρό ηλικιακό όριο. 

Στη Βουλή το θέμα των προσλήψεων

Για το θέμα των προσλήψεων ενδιαφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκος Βελόπουλους, ο οποίος απηύθυνε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βελόπουλος ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό, αν έχει γνώση των ελλείψεων που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και αν προτίθεται να προβεί στη δημοσίευση προκήρυξης για πρόσληψη προσωπικού, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Βελόπουλος στην ερώτηση του προς τον κ. Στυλιανίδη, ρωτάει ακόμα αν η προκήρυξη θα προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για τους εθελοντές - εποχικούς πυροσβέστες καθώς και αν θα είναι διευρυμένα τα ηλικιακά κριτήρια για τις ομάδες αυτές. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι προκηρύξεις για τις 3.630 θέσεις πυροσβεστών δεν θα βγουν μέσω των διαδικασιών ΑΣΕΠ αλλά μέσω του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ολόκληρη η ερώτηση

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση που έθεσε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις προσλήψεις στην Πυροσβεστική:

«Κύριε Υπουργέ,

Στις 10/01/2023, αντιπροσωπεία από το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ (ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π) επισκέφθηκε το κόμμα μας και μας ενημέρωσε για διάφορα θέματα του κλάδου τους, αναφορικά με τη σταδιακή στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος από μέλη του Σωματείου τους, στα πλαίσια εφαρμογής σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) με αριθμό 79/30-11-2022. Το εν λόγω Π.Δ. προβλέπει αύξηση των οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος κατά 3.630 θέσεις.

Οι εκπρόσωποι του παραπάνω Σωματείου μας ενημέρωσαν ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου σας είχαν δεσμευτεί να προβούν σε σχετική προκήρυξη, προκειμένου για σταδιακή κάλυψη μέρους αυτών των οργανικών θέσεων από εποχικούς πυροσβέστες, πριν τη λήξη του προηγούμενου έτους. Επίσης ο Πρόεδρος του ως άνω Σωματείου, κ. Ε. Τσουκαλάς, μας ανέφερε ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί στη σχετική αναμενόμενη προκήρυξη τα ηλικιακά όρια του υπό πρόσληψη προσωπικού, ο αριθμός κάλυψης των θέσεων και εν γένει οι διαδικασίες μοριοδότησης, ειδικά, εκείνων των υποψηφίων που θα είναι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι, εξ’ αντικειμένου, αποτελούν και το πλέον κατάλληλο και έμπειρο προσωπικό για την ενίσχυση του επιχειρησιακού δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επειδή θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κλπ.) πρέπει να αποτελούν κύριο μέλημα της Πολιτείας, πόσω μάλλον, πρωτίστως, η προστασία του δασικού μας πλούτου από πυρκαγιές, κρίνουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου σας θα πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φροντίδα για την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος με πρόσληψη έμπειρου προσωπικού στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, όπως αυτό του Σωματείου. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γνωρίζετε τις ελλείψεις του Πυροσβεστικό Σώματος, όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνικές υποδομές, όπως αυτές καταγράφονται αρμοδίως κάθε τέλος της αντιπυρικής περιόδου και έχουν σαν συνέπεια να μην μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά, κάθε χρόνο, πυρκαγιές εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, μεσυνέπεια, συχνά, εξ’ αιτίας αυτών, να θρηνούμε και ανθρώπινες ζωές, πέρα των απωλειών δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας;

2. Γνωρίζετε ότι η εμπλοκή των εποχικών πυροσβεστών στο έργο της δασοπυρόσβεσης, κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ξεκινάει με ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας αλλά ακόμα και με πλημμελή ολοκλήρωση των προβλεπόμενων προγραμμάτων συντήρησης - εκπαίδευσης, ενώ η αποχή των εποχικών πυροσβεστών από τα καθήκοντά τους, κατά τη μισή διάρκεια του έτους, αφήνει κενά (οργάνωσης, συντονισμού, εκπαίδευσης, συντήρησης, κλπ.), που συχνά, προκαλούν επιχειρησιακές αναποτελεσματικότητες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου;

3. Προτίθεσθε να προβείτε στη δημοσίευση της προκήρυξης για πρόσληψη προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, όσο το δυνατόν νωρίτερα της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου του 2023, κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 79/30-11-2022, με συμπερίληψη στα οριζόμενα της ως άνω προκήρυξης μιας υπερ-μοριοδότησης για τα μέλη του παραπάνω Σωματείου, με ηλικιακά όρια πρόσληψης διευρυμένα, εφόσον όλα τα μέλη του ανωτέρω Σωματείου έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις, κατέχοντας πλήρη σωματική αρτιότητα (επιπέδου «Ι1»), όπως και σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση των τελευταίων δασικών πυρκαγιών, ενώ παράλληλα είναι εξόχως πειθαρχημένα;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»

Θα υπάρχουν τελικά ηλιακά κριτήρια;

Να σημειωθεί ότι στις προκηρύξεις της πυροσβεστικής για μόνιμο προσωπικό, είθισται να έχουν προτεραιότητα όσοι έχουν εργαστεί ως εποχικοί πυροσβέστες για κάποια χρόνια. 

Μέχρι στιγμής είναι ξεκάθαρο ότι ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει μία σειρά από ειδικές εξετάσεις, όπως αθλητικές δοκιμασίες, υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Εκτός αυτών, η προκήρυξη θα έχει και «κόφτες» που έχουν να κάνουν με το ύψος των υποψήφιων.

Όσον αφορά τα ηλιακά κριτήρια μία πιθανότητα είναι να ακολουθήσει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, το παράδειγμα της προκήρυξης του 2011. Στην προκήρυξη, που ανέσυρε το proson.gr, αυτή διαχωρίζονταν οι θέσεις που διεκδικούσε το εποχικό προσωπικό και οι ιδιώτες.

Το παράδειγμα του 2011

Πιο συγκεκριμένα, στη προκήρυξη του 2011 για 4.000 μόνιμους πυροσβέστες, υπήρχαν θέσεις για 3.400 εποχικούς πυροσβέστες και 600 ιδιώτες πολίτες.

Οι υποψήφιοι μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή αν:

  • ήταν έως 29 ετών και είχαν επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (για ιδιώτες)
  • είχαν εργαστεί ως εποχικοί πυροσβέστες την τελευταία τετραετία (για εποχικούς πυροσβέστες)

Έτσι η προκήρυξη εκείνη έθετε ηλικιακά κριτήρια μόνο σε όσους έκαναν τα χαρτιά τους για να εργαστούν για πρώτη φορά στην Πυροσβεστική.

Μένει να δούμε αν το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής θα ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα και εκδώσει την προκήρυξη βάσει του προτύπου αυτού. Σε αυτή την περίπτωση, «χαμένοι» θα είναι μόνο όσοι εποχικοί πυροσβέστες εργάζονται για λιγότερο από 4 χρόνια στο Σώμα και ταυτόχρονα δεν πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια.  

Μόρια και με την γνώση ξένης γλώσσας;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη του 2011, λάμβανε μόρια και η γνώση της ξένης γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι λάμβαναν μόρια αν είχαν γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας και συγκεκριμένα:

  • Τρία μόρια αν είχαν άριστη γνώση
  • Δύο μόρια αν είχαν πολύ καλή γνώση
  • Ένα μόριο αν είχαν καλή γνώση

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται από τώρα για την προκήρυξη της Πυροσβεστικής και δεν έχουν πιστοποίηση αγγλικών, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τώρα, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μπορούν να λάβουν πολύ ΕΥΚΟΛΑ την Πιστοποίηση της Αγγλικής Γλώσσας (LTE) αναγνωρισμένη από το ΑΣΕΠ που παρέχει ο εκπαιδευτικός οργανισμός GoLearn για να την χρησιμοποιήσουν για μοριοδότηση στο δημόσιο, σε προκηρύξεις, σε διαγωνισμούς, στο ΑΣΕΠ για προσλήψεις, σε μεταπτυχιακά κλπ

Μοριοδότηση με Εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών εύκολα και ευέλικτα από το σπίτι με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Μόνο 111 ευρώ) 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις