Breaking news

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
A

Θέλετε να εργαστείτε ως μόνιμο προσωπικό στις διοικητικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν ξέρετε πως; Το proson σας έχει την απάντηση! Να σημειώσουμε αρχικά ότι οι διαδικασίες επιλογής για απασχόληση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ ποικίλλουν ανάλογα με τις κατηγορίες προσωπικού για τις οποίες υποβάλλουν αίτηση οι υποψήφιοι.

Όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό, υπεύθυνη για την επιλογή είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO). 
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ επιλέγουν μόνιμο προσωπικό μέσω γενικών διαγωνισμών που δημοσιεύει η EPSO

Κάθε γενικός διαγωνισμός συνοδεύεται από προκήρυξη, στην οποία παρέχονται όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το ζητούμενο προφίλ εργασίας, τα καθήκοντα, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις διαδικασίες επιλογής. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό EPSO, ο οποίος αποτελεί το κύριο εργαλείο μέσω του οποίου λαμβάνουν ειδοποιήσεις και ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας επιλογής.

Για κάθε διαγωνισμό ορίζεται εξεταστική επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των υποψηφίων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Η διαδικασία επιλογής περιλαμβάνει αρκετά στάδια, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει διάφορες δοκιμασίες και άλλες μεθόδους αξιολόγησης των βασικών ικανοτήτων και των επαγγελματικών δεξιοτήτων:

  • Δοκιμασίες με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στις οποίες περιλαμβάνονται δοκιμασίες κατανόησης κειμένου, ευχέρειας σε αριθμητικούς υπολογισμούς και κατανόησης αφηρημένων εννοιών και, για ορισμένους διαγωνισμούς ειδικών καθηκόντων, δοκιμασίες που αφορούν ικανότητες σχετικές με συγκεκριμένο τομέα.
  • «Αξιολογητής ταλέντου» (Talent screener), για διαγωνισμούς ειδικών καθηκόντων. Οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν όλες τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, την πείρα και τα προσόντα τους, τα οποία στη συνέχεια αξιολογούνται από την εξεταστική επιτροπή.
  • Κέντρο αξιολόγησης, το τελικό στάδιο αξιολόγησης των γενικών και των σχετικών με συγκεκριμένο τομέα ικανοτήτων. Μέσω διαφόρων δοκιμασιών, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής αξιολογούν δεξιότητες όπως, μεταξύ άλλων: ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και οργάνωση, ποιοτική και αποτελεσματική εργασία.

Η διαδικασία επιλογής αποσκοπεί στην κατάρτιση εφεδρικού πίνακα επιτυχόντων. Όταν προκύπτουν ανάγκες πρόσληψης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναζητούν κατάλληλους υποψήφιους στον εφεδρικό πίνακα και καλούν σε συνέντευξη τους καταλληλότερους για την πλήρωση της κενής θέσης.

Ανάλογα με τον διαγωνισμό, η διαδικασία επιλογής για μόνιμο προσωπικό της ΕΕ μπορεί να διαρκέσει από λίγους έως αρκετούς μήνες. Μείνετε συντονισμένοι στο proson.gr για να μαθαίνετε πρώτοι όλους τους διαγωνισμούς για μόνιμο προσωπικό που εκδίδει η ΕΕ.

Αλλάζει το «μοντέλο» του διαγωνισμού

Στις 31 Ιανουαρίου, το διοικητικό όργανο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού (European Personnel Selection Office - EPSO), αποφάσισε να αποσύρει τις προφορικές δοκιμασίες από τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο μιας ριζικής επανεξέτασης της τρέχουσας διαδικασίας προσλήψεων.

Οι μελλοντικοί διαγωνισμοί θα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα προσόντα των υποψηφίων και σε μία σειρά γραπτών δοκιμασιών οι οποίες, στο σύνολό τους, θα διεξάγονται σε μία μόνο εξεταστική συνεδρία. Όλες οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται μέσω δοκιμασιών με εξ αποστάσεως επιτήρηση.

Το «κέντρο αξιολόγησης» και οι σχετικές προφορικές δοκιμασίες, που εφαρμόζονταν από το 2010, παύουν να υφίστανται. Ωστόσο, οι υπηρεσίες πρόσληψης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να αξιολογούν τις γενικές ικανότητες των υποψηφίων μέσω συνεντεύξεων που θα ακολουθούν την κατάρτιση των πινάκων επιτυχόντων. Η επιλογή όσων προσλαμβάνονται θα επαφίεται εξ ολοκλήρου στα ίδια τα θεσμικά όργανα. 

Η EPSO ξεκίνησε τη μετάβαση αυτή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 2020, και η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευελιξία που προσέφερε. Η νέα διαδικασία αποφέρει σημαντικά οφέλη όσον αφορά τη σχέση κόστους/αποδοτικότητας, ενώ είναι επίσης φιλικότερη προς το περιβάλλον.

Με το «στάδιο διαγωνισμού» να βασίζεται αποκλειστικά σε γραπτές δοκιμασίες, η EPSO θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα χρονοδιαγράμματα των διαγωνισμών σε μόλις 6 μήνες ή και σε ακόμη λιγότερο.

Η EPSO προετοιμάζει τώρα τις επόμενες διαδικασίες επιλογής που θα χρησιμοποιούν το νέο μοντέλο. Οι πρώτοι δύο τέτοιοι διαγωνισμοί θα δημοσιευτούν τον Μάιο του 2023, ο ένας για οικονομολόγους (AD 6) και ο άλλος για διοικητικούς υπαλλήλους στον τομέα της διανοητικής ιδιοκτησίας (AD 6). 

Στα πρότυπα του ΑΣΕΠ οι διαγωνισμοί

Οι μελλοντικές διαδικασίες επιλογής της EPSO θα έχουν την ακόλουθη δομή:

Δοκιμασίες κατανόησης κειμένου, ευχέρειας σε αριθμητικούς υπολογισμούς και κατανόησης αφηρημένων εννοιών

Οι δοκιμασίες κατανόησης κειμένου, ευχέρειας σε αριθμητικούς υπολογισμούς και κατανόησης αφηρημένων εννοιών θα παραμείνουν μέρος των διαδικασιών επιλογής. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι υποψήφιοι δεν θα κατατάσσονται βάσει αποτελεσμάτων∙ το μόνο που θα χρειάζεται κανείς θα είναι να λάβει την ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία. 

Ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών στον τομέα των διαγωνισμών ειδικών καθηκόντων

Ή δοκιμασία γνώσης της ΕΕ για διαγωνισμούς γενικών καθηκόντων. Η δοκιμασία γνώσης της ΕΕ θα επικεντρώνεται, για παράδειγμα, σε σημαντικά ζητήματα ουσίας που σχετίζονται με τη λειτουργία της ΕΕ, τις πολιτικές και τις διαδικασίες της.

Οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να συμβουλεύονται διαδικτυακά τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της εν λόγω δοκιμασίας, καθιστώντας την προσβάσιμη ακόμη και σε όσους δεν έχουν σπουδάσει ποτέ ευρωπαϊκά θέματα στο πανεπιστήμιο ούτε έχουν εργαστεί στον τομέα αυτόν. 

Γραπτή δοκιμασία

Όλοι οι διαγωνισμοί θα περιλαμβάνουν γραπτή δοκιμασία (συνήθως εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων) ώστε να αξιολογηθούν οι δεξιότητες σύνταξης κειμένων των υποψηφίων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις