Breaking news

intime
A

Σταδιακή μείωση θα υπάρξει στο επίδομα ανεργίας, όπως επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή, και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά τη προχθεσινή επιβεβαίωση του υφυπουργού Εργασίας, κ. Πάνου Τσακλόγλου.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, σημείωσε ότι στο επίδομα ανεργίας, θα ξεκινάει με ποσό, που θα υπερβαίνει το 55% του κατώτατου μισθού, ωστόσο, το ποσό αυτό θα μειώνεται σταδιακά, με σκοπό ο απολυμένος να αναζητήσει εργασία.

Ειδικότερα, η κα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι: «Το άλλο στοιχείο που θα βάλουμε στο επίδομα ανεργίας να είναι και το στοιχείο της σταδιακής μείωσης. Σήμερα το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στο 55% του κατώτατου μισθού αυτό που θέλουμε είναι στο σύνολο να είναι στο ίδιο ποσό αλλά όταν κάποιος βγαίνει στην ανεργία να είναι ένα υψηλότερο ποσό του 55% που θα τον καλύπτει και σιγά-σιγά αυτό να βαίνει μειούμενο έτσι ώστε να έχει περισσότερο ανάγκη και κίνητρο να μπει στην αγορά εργασίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον νέο υπολογισμό του επιδόματος ανεργίας, λέγοντας ότι: «Το επίδομα ανεργίας πρέπει να έχει μια ανταποδοτικότητα ως προς τα χρόνια που κάποιος εισφέρει από τον μισθό του και ως προς το ποσό που δίνει στο Ταμείο Ανεργίας κάθε χρονιά, άρα θα βάλουμε αυτήν την ανταποδοτικότητα με ένα ταβάνι και ένα προς τα κάτω όριο». «Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι πλέον είμαστε στο 8,9%» είπε.

Τι είπε για τον κατώτατο μισθό 

Παράλληλα, η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με το πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός τόνισε ότι: «Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα γίνει η εισήγησή μου στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα αρχίσει ναι ισχύει από 1η Απριλίου. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσει νωρίς, έτσι ώστε να ενσωματωθεί στην τουριστική περίοδο, να μπορέσει να ενσωματωθεί στους μισθούς που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και επίσης να υπενθυμίσω ότι επηρεάζονται άλλα 19 επιδόματα από τον κατώτατο μισθό».

«Κανείς μας δεν γνωρίζει που θα φτάσει ο κατώτατος μισθός, κι αυτό γιατί είναι μια τριμερής συμφωνία. Εμείς έχουμε θέσει τον στόχο των 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, θέλουμε η κλιμάκωση να είναι μοιρασμένη σωστά, έτσι ώστε να μην φτάσουμε την τελευταία χρονιά και ανέβει πολύ ο κατώτατος μισθός, για να μπορούμε να κρατήσουμε ένα κλίμα εργασιακής ειρήνης εργοδοτών - εργαζομένων, και αυτό που ξέρουμε είναι ότι σίγουρα ο κατώτατος μισθός θέλουμε να είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Η ίδια σημείωσε ότι: «Ο νέος κατώτατος θα έχει το 8 μπροστά, τώρα αν η αύξηση θα είναι το 4% ή θα είναι στο 6% ή αν θα είναι στο 7% είναι κάτι που περιμένουμε να δούμε ως εισηγήσεις από εργοδότες και εργαζομένους».

Ποια θα είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας από την 1η Απριλίου 

Την 1η Απριλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση στον κατώτατο μισθό αναμένεται να κυμανθεί στο 5% με 6%, έτσι ώστε αυτός να φτάσει στα 820 με 830 ευρώ μικτά, δηλαδή γύρω στα 700 ευρώ καθαρά, σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr. 

Μάλιστα, η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, που το Σάββατο ανέφερε ότι: «Το πρώτο ψηφίο (σ.σ. του κατώτατου μισθού) θα είναι οκτώ»

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ μικτά ή 667 ευρώ καθαρά. Η αύξηση του κατώτατου μισθού προϋποθέτει κάποιες ενέργειες και βήματα που έχουν ξεκινήσει, ώστε να μπορέσει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως την 1η Απριλίου 2024. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς, προκειμένου να οριστεί το ακριβές όριο στο οποίο θα οριστεί ο νέος κατώτατος μισθός. 

Όπως είναι γνωστό από το ύψους του κατώτατου μισθού εξαρτάται και το ύψος του επιδόματος ανεργίας, το οποίο σήμερα έχει «σκαρφαλώσει» στα 438 ευρώ. Εάν ο νέος κατώτατος φτάσει στα 820 με 830 ευρώ μικτά, τότε θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας το οποίο θα ανέβει, περίπου, στα 470 με 480 ευρώ.

Προτάσεις από ΙΝΕ ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αξίζει να υπενθυμισθεί ότι προτάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατέθεσαν το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ. Ειδικότερα, κατατέθηκε τη Δευτέρα, η πρόταση για την αύξηση στον κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ για το 2024, από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδων (ΓΣΕΕ), ενώ, παράλληλα, προτείνεται η επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η πρόταση του εν λόγω ινστιτούτου είναι αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μεικτά, λόγω του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2024, για να υπάρξει ουσιαστική «προστασία» των εργαζόμενων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, απέναντι στην ακρίβεια. 

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι έχει κατατεθεί και η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα η ΓΣΕΒΕΕ θα έχει ως γνώμονα το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023 ( 3.6%- 4%) με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλότερων νοικοκυριών μέρος των οποίων θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών δεν είναι στην ατζέντα της συνομοσπονδίας καθώς πιστεύει ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί τα περιθώρια ωφέλειας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις