Το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: στο ατομικό και το συλλογικό εργατικό δίκαιο.
Οι αλλαγές ξεκινούν το καλοκαίρι και ολοκληρώνονται το φθινόπωρο, με βασικό στόχο την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις ανάγκες της αγοράς, με τη συναίνεση των εργαζομένων όπου αυτό είναι δυνατό.
Ατομικό εργατικό δίκαιο – Διευθέτηση χρόνου εργασίας και ψηφιοποίηση διαδικασιών
1. Εβδομαδιαία διευθέτηση ωραρίου:
Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν το ημερήσιο ωράριο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες τους, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος παραμένει 40 ώρες εβδομαδιαίως. Οι επιπλέον ώρες θα αντισταθμίζονται με ρεπό ή άδειες. Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε μεταβολή είναι η συναίνεση του εργαζομένου.
2. Fast track προσλήψεις και αποχωρήσεις μέσω «Εργάνη ΙΙ»:
Απλοποιούνται οι διαδικασίες πρόσληψης και αποχώρησης με πλήρη ψηφιοποίηση, ακόμα και μέσω εφαρμογής στο κινητό. Θα επιτρέπεται η άμεση, ηλεκτρονική καταγραφή προσλήψεων, π.χ. σε ημέρες και ώρες εκτός γραφείου, όπως το Σάββατο. Επίσης, μειώνεται η γραφειοκρατία στις οικειοθελείς αποχωρήσεις και καταργούνται φυσικά έγγραφα όπως οι πίνακες προσωπικού.
3. Νέες μορφές απασχόλησης:
- Εισάγονται ευέλικτες μορφές εργασίας όπως:
- Δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών
- Παράλληλη απασχόληση σε περισσότερους εργοδότες (έως 13 ώρες ημερησίως)
- Κατά παραγγελία εργασία, ανάλογα με τις ανάγκες
Συλλογικό εργατικό δίκαιο – Προώθηση συλλογικών συμβάσεων
Το δεύτερο νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση το φθινόπωρο, αποσκοπεί στην ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων για τη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας.
1. Ενδοομιλικές συμβάσεις:
Νομοθετείται η δυνατότητα υπογραφής διαφορετικών συμβάσεων για τμήματα ενός ομίλου επιχειρήσεων, με βάση τη διαφοροποίηση του αντικειμένου.
2. Αυξήσεις με ρήτρες ευελιξίας:
Καθορίζονται σαφώς οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μια επιχείρηση με οικονομικά προβλήματα μπορεί να εξαιρείται από μισθολογικές αυξήσεις που προβλέπει μια κλαδική σύμβαση.
3. Επέκταση συλλογικών συμβάσεων:
Επανεξετάζεται η διάταξη του 50% + 1 για τη γενική ισχύ μιας σύμβασης. Το ισχύον σύστημα καταγραφής (Μητρώο) κρίθηκε αναποτελεσματικό, και σχεδιάζεται να αντικατασταθεί με πιο ευέλικτο μηχανισμό που θα διευκολύνει την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε ολόκληρους κλάδους.